26 Eylül 2014 17:47

VIP maskeler madende olsa 150 işçi kurtulurdu

TBMM Maden Araştırma Komisyonu üyeleri Soma’da 301 madencinin can verdiği Eynez Ocağı’nda incelemelerde bulundu. CHP’li Özgür Özel, 'Madene inmeden önce bize dağıtılan oksijen maskeleri VIP maskelerdir. Bu maskeler 13 Mayıs’ta madencilere verilmiş olsaydı, en az 150 işçi kurtulacaktı' dedi.

VIP maskeler madende olsa 150 işçi kurtulurdu
Paylaş

TBMM Maden Araştırma Komisyonu üyeleri Soma’da 301 madencinin can verdiği Eynez Ocağı’nda incelemelerde bulundu. Eynez ocağına inmeden önce milletvekillerine VIP maske verildiğini belirten CHP’li Özgür Özel, “Madene inmeden önce bize dağıtılan oksijen maskeleri VIP maskelerdir. Bu maskeler 13 Mayıs’ta madencilere verilmiş olsaydı, en az 150 işçi kurtulacaktı” dedi.

Eynez Maden Ocağı’nda söküm çalışması için yaklaşık 300 kişinin çalıştığını söyleyen Özel, maden ocağının söküm adı altında üretime hazırlandığını belirtti. Madenlerin güvenliği açısından bir arpa boyu yol alındığını dile getiren Özel; “Bundan sonra olabilecek kazaların sorumlusu, hükümettir, Meclistir” dedi.
Bu arada madende yapılan incelemeye ilişkin görüntüler basına verildi. Kazanın patlak verdiği bölgeye giremeyen üyeler, yine Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait Işıklar Maden Ocağında da incelemelerde bulundu.

Bu arada İmbat Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici komisyon üyelerine açıklamada bulundu. 301 işçinin can verdiği facia günü işçileri kurmak için bin metre yerin altına inen beş işçinin hâlâ psikolojik tedavi gördüğünü söyleyen Ekici, kurtarma çalışması sırasında yaşadıkları olaylardan çok etkilenen bu beş işçinin ikisinin çok ağır vaka olduğunu bildirdi. (MANİSA)


1 CANA 35 BİN LİRA ÇOK GÖRÜLDÜ
İş cinayetleri kadar, iş cinayetlerinin sonrasında görülen davalarda da skandallar yaşanıyor. Aksaray’da 2012 yılında yaşanan iş cinayetinin ardından yerel mahkeme tarafından ölen işçinin eş ve çocukları için verilen 35’er bin liralık tazminat, Yargıtay tarafından çok bulundu.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin oy birliği ile alınan kararında, “Hakimin takdir hakkını kullanırken, ülkenin ekonomik koşulları, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, paranın satın alma gücü, tarafların kusur durumu, olayın ağırlığı, olay tarihi gibi özellikleri göz önünde tutması gerekir. Tatmin duygusu yanında caydırıcılık uyandıran oranda manevi tazminat takdir edilmesi gerektiği açıkça ortadadır. Bu ilkeler gözetildiğinde davacılar yararına hükmedilen 35’er bin liralık manevi tazminatlar bir miktar fazladır” iddiası yer aldı. (ANKARA)


SGK İNŞAATINDA ÖLÜMLÜ KAZA DAVASI
Adana’da 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü hizmet binası inşaatındaki göçükle ilgili, haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen 5 kişinin yargılanmasına başlandı.
Tutuksuz sanıklar Müteahhit Nihat Avcı, Taşeron Şirketin Sahibi Mehmet Ekşici, Şantiye Şefi Sercan Sarıgül, İnşaat Mühendisi Salih Özdüzenciler ve  Kontrol Mühendisi Esma Salih dün 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Sanıklar olayda kusurlarının bulunmadığını ileri sürdüler. Mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. (ADANA)

 

ÖNCEKİ HABER

Merkez doları tutmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

‘Taşerona hayır’ tişörtüne tutanak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...