26 Eylül 2014 17:14

Hükümet tehdidi devam ediyor

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklaması HSYK seçim sonuçlarının istedikleri gibi bitmemesi halinde ne olacağına ilişkin ipucu verdi: “Yargı bağımsız olacaktır ama yargının bağımsız olması demek millet iradesinin dışına çıkacağı anlamına gelmez.”

Hükümet tehdidi devam ediyor
Paylaş

AKP yöneticileri, HSYK seçimlerini hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformunun kazanamaması halinde seçimleri gayrimeşru sayacaklarına ilişkin açıklamalarına bir yeni daha eklendi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklaması seçim sonuçlarının istedikleri gibi bitmemesi halinde ne olacağına ilişkin ipucu verdi: “Yargı bağımsız olacaktır ama yargının bağımsız olması demek millet iradesinin dışına çıkacağı anlamına gelmez.”

Türk Dil Kurumundaki Dil Bayramı etkinliğinde konuşan, yargının siyasi etkenlerden uzak olması gerektiğini savunduklarını iddia eden Kurtulmuş, “Ancak yargı siyasi etkilerden bağımsız olduğu kadar birtakım çevrelerin birtakım grupların birtakım devlet içerisinde odaklanmış olan çetelerin de etkisinden uzak olmalıdır. Dolayısıyla herkesin bu şekilde meseleyi görmesi gerekir “ şeklindeki ifadeleri de dikkat çekti.

‘MİLLİ İRADE YOK SAYILAMAZ!’

Yargının milletin iradesinin dışına çıkamayacağını da söyleyen Kurtulmuş, “Yargı bağımsız olacaktır ama yargının bağımsız olması demek millet iradesinin dışına çıkacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla biz yargının, yürütmenin, yasamanın hepsinin birbirinden ayrı olması bağımsız olması ama hepsinin üstünde de milli iradenin olması gerektiğine inanıyoruz. Milli iradeyi yok sayarak Türkiye’nin bu üç temel kurumunun hiçbirisi yapılandırılamaz hiçbirisi bu şekilde yoluna devam edemez. Dolaysıyla HSYK seçimleri ortaya çıkar bu seçimlerin ortaya çıkmasından sonra durum tekrar gözden geçirilir” dedi.

YARGI MUHALİFLERE KARŞI SOPA OLARAK KULLANILIYOR’

Demokrat Yargı Derneğinin HSYK Adayı Hakim Kemal Şahin, 2010 yılında Hükümetin yargıyı Cemaate ihale ettiğini belirterek “2010’dan bugünlere gelinceye kadar 4 yılda yine yargı aynen 90 yıllık gelenekte olduğu gibi siyasi muhalifler için bir sopa olarak kullanıldı. Bugün sadece bu durum daha görünür bilinir hale geldi” dedi. 
Yargının işleyişinde ortaya çıkan sorunların, Türkiye’de adli sistemin Kürtlerin, sosyalistlerin, dindarların reddi üzerine inşa edilmesinden kaynaklandığını belirten Şahin, “Türkiye’de adli sistem sadece suni Türk İslam sentezi üzerine inşa edilmiştir. Bunun dışında bütün grupların reddi üzerine inşa edilmiştir. Nasıl devlet teklik üzerine inşa edilmişse yargı da teklik üzerine inşa edilmiştir” dedi. Kürt sorununun çözümü noktasında hukuksal boyutta yargıya düşen sorumluluğun ne olduğu” şeklindeki soruyu da yanıtlayan Şahin, “Eğer bir barış sağlanacaksa geçmişle samimi bir şekilde hukuk içerisinde hesaplaşılmalı ve yüzleşilmeli” dedi.

SEÇİMLER 12 EKİM’DE

12 Ekim’de gerçekleşecek HSYK seçimlerine üç ana grup hazırlanıyor. Birincisi; ‘Yargıda Birlik Platformu’ adıyla örgütlenen ve hükümetin desteklediği grup. İkincisi, YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının ortak listesi. Üçüncüsü; bir listeyle ortaya çıkmamış ama Cemaate yakın olduğu bilinen hakim ve savcılar. Oy kullanacak 13 bin civarında hakim ve savcı var. (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Ebru Torun davasında kamu güvenliği bahanesi

SONRAKİ HABER

Polisten ‘Kaskıma kafa attılar’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa