26 Eylül 2014 13:02

Sınırları aşan kadın dayanışması

Kadınlar IŞİD vahşetine ve savaşın kadınlar üzerindeki korkunç etkilerine karşı Türkiye’nin her yerini barış noktasına çeviriyorlar. Ankara Kadın Platformu “Kadın Dayanışmasında Sınır Yok” diyerek uzun erimli bir kampanya başlatırken, kadınlar pazar günü pek çok ilde barış eylemleri gerçekleştirecek.

Sınırları aşan kadın dayanışması
Paylaş

Ortadoğu’da savaş devam ederken bedenleri savaş alanına dönen, topraklarını ve ailelerini korumak için mücadele eden kadınlara Türkiyeli kadınlardan dayanışma eli uzatılıyor. Kadınlar IŞİD vahşetine ve savaşın kadınlar üzerindeki korkunç etkilerine karşı Türkiye’nin her yerini barış noktasına çeviriyorlar. Ankara Kadın Platformu “Kadın Dayanışmasında Sınır Yok” diyerek uzun erimli bir kampanya başlatırken, Barış İçin Kadın Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen onlarca kadın örgütü, siyasi parti ve kitle örgütünden kadınlar da pazar günü pek çok ilde barış eylemleri gerçekleştirecek.

Ankara Kadın Platformu, “Kadın dayanışmasında sınır yok” şiarıyla IŞİD vahşetine, erkek egemenliğine ve kadın katliamlarına karşı Türkiye genelinde yürütülecek bir kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde IŞİD tarafından kaçırılan kadınların kurtarılması için operasyon düzenlenmesini isteyen kadınlar, seslerini duyurmak amacıyla sokak eylemleri yapacak.
Kampanya kapsamında bugün gün boyunca Avrupa devletleri başta olmak üzere konsolosluklara kaçırılan kadınların durumuna ilişkin fakslar çeken platform 28 Eylül’de yapılacak eş zamanlı kadın eyleminin Ankara ayağı için saat 14.00’te Yüksel Caddesi’nde buluşarak AKP Ankara il başkanlığına yürüyecek. Kampanya boyunca başta hükümet, uluslararası örgütler olmak üzere kadınların yaşadığı trajedide sorumluluğu bulunanlara IŞİD’in kaçırdığı 7 bin kadının akıbetini soracak. Pazarlarda satılan, tecavüze uğrayan, göçe zorlanan, bedeni savaş ganimeti sayılan, Gazze’de bombalanan, Türkiye’de cinayetlerle yok edilen kadınlara karşı tüm yetkilileri görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağıracak.

AKP, IŞİD’İN VAHŞETİNİ SÜRDÜRMESİNE OLANAK TANIYOR

Bugün yaptıkları basın toplantısı ile kampanya startını veren Ankara Kadın Platformu, “Ortadoğu’daki savaşa ve erkek şiddetine karşı kadın dayanışmasında sınır yok” şiarıyla Türkiye’deki ve dünyadaki bütün kadınlara seslendi. Mülkiyeliler Birliğinde yapılan açıklamada platform adına konuşan Nur Aytemur savaştan kaçan kadınların hem savaş alanında hem de geldikleri yerde yine erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Aytemur, AKP hükümetinin de IŞİD’e sınırlarını açarak bu teröre destek sunduğu vurgusunu yaptı. “AKP Hükümeti bu yaklaşımıyla IŞİD’in vahşetini sürdürmesine olanak tanıyor. Biz kadınlar Ortadoğu’da sürdürülen, emperyalist savaşa ve erkek egemenliğine karşı başkaldıran Rojavalı kadınları, Rojava Kadın Devrimi’ni selamlıyoruz. Savaşa, erkek egemenliğine, kadın katliamlarına karşı dayanışmamızı ve mücadelemizi büyüterek buradan taleplerimizi de seslendiriyoruz” dedi.
Kadınları; savaşa, IŞİD katliamlarına, erkek egemenliğine ve kadın katliamlarına karşı ayağa kalkmaya davet eden Aytemur,  kadınları #kadındayanışmasındasınıryok diye haykırmaya çağırdı.

KADINLARIN TALEPLERİ

Ankara Kadın Platformunun #kadındayanışmasındasınıryok kampanyasının talepleri şöyle:
* BM AGİT başta olmak üzere bütün uluslar üstü kurumlar bu savaşı bir soykırım olarak tanınmalı ve insanlık için büyük bir tehdit olan IŞİD’e karşı hukuksal tüm mekanizmalarını siyasi ve ekonomik tüm yaptırmalarını acilen devreye sokmalıdır.
* IŞİD’e her türlü doğrudan ve veya dolaylı olarak destek sağlayan tüm hükümetler ve kuruluşlar derhal savaş suçu yaptırımlarına tabii tutulmalıdır.
* Şengal Soykırımı’nın en büyük mağduru olan kadılar için acilen uluslararası düzey de çalışmalar başlatılmalıdır. Kaçırılan, insanlık dışı yaptırımlara maruz bırakılan kadınların sayısı netleştirmelidir.
* IŞİD tarafından kaçırılan, tecavüze uğrayan, köle olarak pazarlarda alınıp satılan, kadınlar için bir an önce kurtarma ve güvenli yaşam koşulları oluşturulma ve faaliyetleri başlatılmalıdır.
* Türkiye’de her geçen gün artan kadın katliamlarına karşı acil önlemler almak için Meclis olağanüstü toplanmalıdır. Türkiye’de bulunan tüm sığınmacı ve mülteci kadınların ülke içerisinde güvenli ve sağlıklı koşullarda yaşamları sağlanmalıdır. (AnkaraEVRENSEL)

IŞİD’E DESTEK ROJAVA’DA SAVAŞ DEMEKTİR
Barış İçin Kadın Girişiminin çağrısıyla bir araya gelen kadın örgütleri, siyasi partiler ve emek örgütlerinden pek çok kadın da “barış için, Kobanê için katliama karşı sınırları aşan kadın dayanışmasını örüyoruz” diyerek  İstanbul, Ankara, Eskişehir, Adana, Bodrum, Urfa, Samsun ve Kocaeli’de barış noktalarında buluşuyor. “Biz kadınlar IŞİD’in ve onu besleyen iktidarların zihniyetinin hepimize, bedenlerimize doğrudan bir tehdit olduğunun farkındayız” diyen kadınlar bu saldırının aynı zamanda Türkiye’deki çözüm sürecini de hedef aldığına dikkat çekti.  Türkiye üzerinden IŞİD’e sağlanan desteğin Rojava’ya ve Kobanê’ye vahşet olarak döndüğünü, bu destek sürdükçe çözüm sürecinin yürüyemeyeceğini ifade eden kadınlar “Kadınları katleden, köleleştiren zihniyet karşısında barış için güçlü bir kadın dayanışması kurmaya ihtiyacımız var” dedi. Barış talebini güçlü bir şekilde dillendirebilmek için çeşitli illerde eş zamanlı eylemler gerçekleştirecek olan kadınlar “Bunca uluslararası senaryonun hayata geçtiği Ortadoğu’da savaşın coğrafi olarak uzağında olmak, bu savaşın dışında olmak anlamına gelmediği için, dünya genelinde de hükümetlere ve BM’ye” seslenecekler. İstanbul’da saat 13.00’te Beşiktaş’ta buluşacak kadınlar Kadıköy’e geçecek. Kadınlar saat 13.30’da AKP ilçe binasına yürüyecek.  

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar sınırı koruyor

SONRAKİ HABER

Kobanê için bir heyet daha yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...