26 Eylül 2014 12:55

Kadınlar sınırı koruyor

IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarına karşı yapılan seferberlik çağrıları üzerine Kürt kadınları sınır hattına akın etti. Direniş nöbetlerine öncülük eden kadınlar, çete saldırıları durduruluncaya kadar Kobanê hattında olacaklarını belirtiyor.

Kadınlar sınırı koruyor
Paylaş

IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarına karşı yapılan seferberlik çağrıları üzerine Kürt kadınları sınır hattına akın etti. Direniş nöbetlerine öncülük eden kadınlar, çete saldırıları durduruluncaya kadar Kobanê hattında olacaklarını belirtiyor. Direnişteki kadınlar, kadınlarının direnişe daha fazla katılmasını istediler.

Sınır hattı direnişini sürdüren kadınlar, Kobanê özgürleşene kadar sınır hattı boyunca direnişlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Mersin'den sınır direnişine katılan Saniye Agbay, "Bir haftadır sınır direnişindeyiz" dedi ve ekledi: "Burada üç kez şiddetli saldırıya uğradık. Daha önce direndiğimiz gibi bu sefer de sonuna kadar direneceğiz. Buraya gelişimizin amacı IŞİD’i durdurarak Kürdistan topraklarından çıkartmak. Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Neye mal olursa olsun sonuna kadar direnerek bu çeteleri Kürdistan topraklarından çıkartacağız. Bir haftadır buradayız evimizi çocuğumuzu bıraktık. Gerekirse bir ay, beş ay sürecekse de sonuna kadar burada direneceğiz. Bir kadın olarak bütün kadın arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum. Herkes duyarlı olsun bugün evde oturma günü değil. İş günü değil bu gün direniş günüdür. Rojava direniyor, Türkiye'deki Kürtlerin de aynı direnci göstermesi gerekiyor."

'TÜM KADIN ÖRGÜTLERİ BURADA OLMALI'

Şırnak'tan sınır direnişine katılan ve Qop Köyü'nde nöbet tutan Hediye Demir, "Terör örgütü DAİŞ'i lanetliyorum. DAİŞ burnumuzun dibinde, tüm kadın örgütlerine sesleniyorum savaşlar en çok kadınlar ve çocukları vuruyor. Kürt kadınları DAİŞ terör örgütü tarafından pazarlarda satılıyor, katlediliyor. Bu katliama sesiz kalmayalım" dedi.

Suruç-Kobanê direnişini sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyen Zakire Malgaz ise, şunları kaydetti: "Üç yıldır Rojava'da savaş yürütülüyor. Kobanê bugün DAİŞ saldırılarından dolayı iyi değil. Buradan tüm kadın yoldaşlarıma sesleniyorum. Evlerde durmayalım bugün birlik olma, mücadele etme günüdür. Rojava halkına destek verme günüdür. Rojava üzerinde yapılmak istenen katliama karşı sesiz kalmayalım. Biz elimizi vicdanımıza koyalım ve ona göre hareket edelim. Önderliğimiz biz kadınlara özgürlük koşulları yarattı, biz de ona göre davranmalıyız ve adımlar atmalıyız."

Zakire Malgaz, kadınlara şu çağrıda bulundu: "Gelin Kobanêli halkımızla beraber olalım. Biz kazanan kadar sınırda direneceğiz geri adım atmayacağız."

Sınırda nöbet tutan Meryem Enik ise Kobanê'yi IŞİD’e vermeyeceklerini söyleyerek, "Kobanê için buraya geldik. Kobanê bizimdir düşmanın eline geçmesine izin vermeyeceğiz. Biz sonunda kazanacağız. Sağ olduğumuz sürece davamızın peşinde olacağız."

GÖZCÜ KADINLAR

Sınır hattında nöbet noktaları kuran genç kadınlar ise, çetelerin geçişini engellemek için gözcülük yapıyor, ellerindeki dürbünle uzak mesafelerdeki hareketlilikleri izliyor. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

DİSK heyeti Kobanê sınırında

SONRAKİ HABER

Sınırları aşan kadın dayanışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...