27 Şubat 2011 06:12

Toplu mezarların sorumluları yargılansın

Bölge’deki toplu mezarlara dikkat çekmek isteyen avukatlar sokağa çıktı. Avukatlar önceki akşam İstanbul Barosundan Galatasaray Lisesine yürüdü. Ayrıca, taleplerini içeren metni de Başbakana faksla ileten avukatlar toplu mezarlarda sorumluluğu bulunanların yargılanmasını istedi. Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatl

Toplu mezarların sorumluları yargılansın
Paylaş

SİLAHLI OLMASI TOPLU MEZARI MEŞRU YAPMAZ

12 Eylül darbesi ve devamında, OHAL rejimi süresinde yaşanan çeyrek asırlık çatışmalı dönemde, binlerce insanın kaybedilerek yargısız infaz edilerek bilinmeyen yerlere gömüldüklerini söyleyen Koluaçık, öldürülen kişilerin toplu mezarlara ya da asit kuyularına atılmak suretiyle bir kez daha yasalara aykırı davranıldığının ortaya çıktığını belirtti. Ölü kişilere uygulanan yasal işlemlerin yerine getirilmediğine de dikkat çeken Koluaçık, “Ölenin kimliği ya da silahlı olması toplu mezarları meşru hale getiremez. Bu gerçeklere aykırı davranan görevliler hakkında soruşturma açılmamıştır” dedi.  

İTİRAFLARA RAĞMEN SORUŞTURMA YOK

Zorla kaybetmeler, faili meçhuller ve toplu mezarların bir dönemin devlet politikası olduğunu, bunun kimi hükümet yetkilileri, emniyet ve JİTEM yöneticileri tarafından kabul edildiğine vurgu yapan Koluaçık, bu yasa dışı uygulamaların örtülü ödenekten finanse edildiğini, bütün bu açıklamalara rağmen sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını belirtti.   Koluaçık, tüm toplu mezarların ve kaybetmelerin bilgisinin devlette olduğunu, bunu kayıp yakınları ile görüşen Başbakanın bizzat söylediğini kaydetti. AKP’nin hukuk dışı uygulamalarla hesaplaşmaya gitme, seçimden sonra demokratik bir anayasa yapma söylemlerini hatırlatan Koluaçık, dünyada geçmişiyle yüzleşen devletlerden örnekler verdi. Geçmişle yüzleşilmeden demokratikleşmenin olamayacağına dikkat çeken Koluaçık, “Geçmişle demokratik ve hukuki vicdani yüzleşme için adım atması gereken en başta yürütme organı ve onun başkanı olarak Başbakanlık makamıdır. Toplu mezarların açılma standartlarını saptayan 1989 Minnesota Protokolü uyarınca toplu mezarların açılması işlemlerini bağımsız bir komisyon yürütmeli, komisyonun dışında hiç kimse tarafından kazı yapılmamalı, toplu mezarlar açılırken danışman adli antropolog ve arkeolog iş birliği yapmalıdır” diye konuştu. Açıklamanın ardından avukatlar taleplerini ileten metni faks yoluyla Başbakana ilettiler.


EYLEM YAPAN AVUKATLARIN TALEPLERİ

*  Zorla kaybetmeler faili meçhuller, yerinde/yargısız infazlar ve toplu mezarlara ilişkin geçmiş yasa dışı uygulamalar tam olarak açığa çıkarılmalı, devlet, elindeki bilgileri kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yasa dışı eylemlerin, bu eylemlerde kullanılan devlet görevlileri, sivil ve resmi unsurlar, itirafçılar ve silahların finansesi için ne kadar kaynak aktarıldığı açıklanmalı, örtülü ödenek kayıtları üzerindeki gizlilik kaldırılmalıdır.

*  Devlet bir döneme damgasını vuran zorla kaybetmeler ve toplu mezarlar için yurttaşlardan özür dilemelidir. Bir kez daha bu tür hukuk dışı uygulamaların ortaya çıkmaması için, 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasına dair uluslararası sözleşme imzalanmalıdır. Örtülü ödenek kalemi bütçeden çıkarılmalı ve lağvedilmelidir.

*  Yetkisi ve bağımsızlığı olmayan meclis alt komisyonu tarafından hakikatlerin ortaya çıkarılması mümkün değildir. Yasayla ve bağımsız kişilerden oluşan hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalıdır. Hakikatleri araştırma komisyonunun çalışmaları çerçevesinde, toplu mezarların haritası belirlenmelidir.

*  Toplu mezarların/ölüm kuyularının açılması sırasında, bugüne kadar uygulanan ve gerçeklerin karartılması tehlikesi içeren yöntemlere son verilerek; Minnesota Protokolü’ne uygun oluşturulacak hukukçu, adli tıp uzmanı, adli antropolog, ve arkeologlardan oluşacak uzman komisyon aracılığı ile mezarlar açılmalı, cenazeler usulüne uygun olarak ailelere teslim edilmelidir. Gizli ve izinsiz kazılara ilişkin derhal soruşturma açılmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)


Kışanak: Hakikatleri araştırma komisyonu mutlaka kurulacak  

MEYA-DER Genel Merkezi kongresinde konuşan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, AKP iktidarının toplu mezarlarla yüzleşmek istemediğini belirterek, “Hakikatleri araştırma komisyonu mutlaka kurulacak” dedi. MEYA-DER Genel Merkezinin 2’inci Olağan Kongresi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Kongreye BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın yanı sıra belediye başkanları katıldı. Kongre MEYA-DER Eski Başkanı Ali Özgen’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Konuşma yapan Gültan Kışanak, Kürt halkının geçmişinde acı var olduğunu ama geleceğinde özgürlük olacağını dile getirdi. “Bundan sonra canımızdan hiçbir evladımızın toprağa düşmesini istemiyoruz” şeklinde konuşan Kışanak, ilerleyen süreçte hakikatleri araştırma komisyonunun mutlaka kurulacağını ve Kürt halkının yaşadıklarının bütün dünya ve kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. AKP iktidarının toplu mezarlarla yüzleşmek istemediğini dile getiren Kışanak, “Önümüzdeki süreçte mutlaka böyle bir gelişme sağlayacağız ve şehitliklerimize kavuşacağız” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan kadın öğrencilere taciz iddiası

SONRAKİ HABER

Çocukları dinleyin efendiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa