25 Eylül 2014 19:53

36 milyar doların kaynağı ne?

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası kara para trafiğinin kavşağı haline geldiğini ve kayıt dışı para cennetine dönüştürüldüğünü söyledi.

36 milyar doların kaynağı ne?
Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası kara para trafiğinin kavşağı haline geldiğini ve kayıt dışı para cennetine dönüştürüldüğünü söyledi.

CHP’li Yüksel, Hükümetin son yıllardaki kayıt dışı döviz girişlerinin kaynağını açıklayamadığını belirterek, “Son dönemde kayıt dışı döviz girişlerindeki artış açıklanamıyor. Son 7 ayda Türkiye’ye 8.2 milyar dolar para giriyor ve bu paranın kaynağı belli değil. Altın ihracatında, ihraç edilen ülkelerle rakamlar birbirini tutmuyor. Türkiye’nin adı son yıllarda uluslararası kara para soruşturmalarında geçmeye başladı. Böyle şaibeli ve karanlık ilişkilerle ülke yönetilemez.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Cari açıkta bir iyileşme var” sözlerini anımsatarak, “Cari açığın ne kadarı bu kaynağı belirsiz parayla kapatılmıştır. Bu para nereden gelmektedir, döviz girişinin kaynağı nedir? Cari açıkta bir gerileme var ise bu nereden kaynaklanıyor” sorusunu yöneltti.

CUMHURİYET TARİHİNİN REKOR KAYIT DIŞISI

AKP’nin iktidara geldiği 2002’den itibaren Türkiye’ye kaynağı belirsiz gizemli para girişinde patlama olduğunu söyleyen Yüksel, “Türkiye’ye 2002’den bu yana artarak büyük miktarda kaynağı belirsiz döviz giriyor. Bu paranın kaynağı belli değil. Bu para, Merkez Bankasının “ödemeler dengesi” tablosunda kayıt dışı ğara “net hata ve noksan” kalemi altında gösteriliyor. 12 yılda 36 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi bu kalemde gösteriliyor. Bu, Cumhuriyet tarihinin en büyük kayıt dışı para girişi. Bunu “muhasebeleştirme hatası” olarak görüp “net hata ve noksan” diye geçiştirip, üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Yüksel, kayıt dışı sermaye girişlerindeki artışın, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile ortaya çıkan tabloyla örtüştüğünü de sözlerine ekledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakem heyetleri çökmek üzere

SONRAKİ HABER

KARBEL taşerona karşı ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...