25 Eylül 2014 16:49

IŞİD’e karşı sınır nöbeti

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarına karşı Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla, Türkiye’nin dört bir tarafından Suruç sınırına gidenler, 30 kilometrelik sınıra yayılarak, nöbet zinciri oluşturdu.

IŞİD’e karşı sınır nöbeti
Paylaş

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarına karşı Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla, Türkiye’nin dört bir tarafından Suruç sınırına gidenler, 30 kilometrelik sınıra yayılarak, nöbet zinciri oluşturdu.

İŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları devam ederken, Türkiye’den IŞİD’e destek gitmesini ve militan geçişini engellemek için sınır hattında başlatılan eylemler de sürüyor. Önceki gün Türkiye’nin birçok kentinden Suruç’a hareket edenlerin bir kısmı polislerce engellenirken, Sınıra ulaşmayı başaranlar, sınırda insan zinciri oluşturdu. Alizeran ve Tılverdan köyleri arasında yaklaşık 30 kilometrelik mesafede nöbet başlatan binlerce kişi, ‘Katil IŞİD iş birlikçi AKP sloganları attı.

SINIRDA ASAYİŞ NOKTALARI

Kobanê halkıyla dayanışma amacıyla birçok kentten Suruç sınırına gidenler, 15 ayrı noktada da nöbet eylemi başlattı. Türkiye’nin batısından doğusuna farklı illerden gelenlerin dönüşümlü olarak sürdürdüğü nöbet eylemine katılan çok sayıda kişi de Alîzêr, Kop ve Boydê köylerinde asayiş noktaları oluşturdu.

ALEVİLER VE SİYASİ PARTİ BAŞKANLARI SINIRDA

Kobanê’deki direnişe destek amacıyla Suruç sınırındaki nöbet eylemini ziyaret eden Alevi kurumları da Kobanê halkının yanında olduklarını söyledi. Pir Sultan Abdal Derneği, Alevi Dernekleri Federasyonu , Levhi Kalem Derneği, Alevi Düşünce Derneği, Zülfikar Gazetesi ve Alevi dedelerinden oluşan heyet, ilk olarak Alizer köyüne geldi. Burada sınırın hemen karşısındaki çatışmalara ilişkin köylülerle görüşen kurum temsilcileri adına konuşan ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP hükümetiyle IŞİD’in beraber hareket ettiğini belirterek, “Aleviler olarak bugün sizlerle dayanışmak için buradayız” dedi. Oluşturulan heyet sınırda nöbet tutulan Alizer, Kop, Devreşan köylerinden sonra Mürşidpınar sınır kapısına gitti.
Dün aralarında HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz’ın da bulunduğu parti yöneticileri de Suruç’a gitti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK yöneticileri de, IŞİD çetelerinin saldırıları altında olan Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla bugün Suruç’a gidecek. DİSK tarafından yapılan açıklamada, “Başta ABD olmak üzere, Ortadoğu’da siyasi hegemonya peşinde olan bölgesel ve uluslararası tüm güçlerin yarattığı IŞİD’e karşı çıkmak insani ve vicdani bir sorumluluktur” denildi.

‘SINIRDAKİ EYLEMLER DİRENİŞE GÜÇ VERDİ’

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Suruç sınırında eylem yapanların direnişe büyük katkı sunduğunu söyledi.

ANHA’nın haberine göre Abdullah, “Bakurê (kuzey) Kurdistan halkı Kobanê’ye yönelik çete saldırılarına karşı yurtseverlik ruhuyla ayağa kalktı. Ulusal ve insani görevini yerine getirdi” dedi.  ABD öncülüğündeki bombardımanın Kobanê bölgesinde IŞİD varlığına somut bir etkide bulunmadığını da söyleyen Abdullah, “Şu ana kadar sadece YPG/YPJ güçleri ve Kobanê halkının eşsiz direnişine tanık olunmaktadır. Uluslararası koalisyon eğer YPG’yi DAİŞ’e karşı savaşan birinci temel güç olarak görür ve bu gerçeği kabul ederse, o zaman operasyonlar sonuç alıcı olur. YPG’yle koordineli olmazsa, çetelerin karargah ve mevzilerine yönelik operasyonlarla uluslararası koalisyon amacına ulaşamayacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mayına basan Kobanêli çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kobanê sınırında bir gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...