25 Eylül 2014 15:21

HDP heyeti, çözüm sürecine dair 3 talebi hükümete iletti

Son günlerde "çözüm süreci"ne ilişkin hükümet yetkilileriyle yaptıkları temaslar hakkında açıklama yapan HDP heyeti, sürecin geleceği açısından Rojava'daki gelişmelerin bir an önce normalleşmesi gerektiğini belirtti. Heyet, bölgeden ve Kandil’den edinilen bilgiler ışığında taleplerin 3 başlık altında hükümete bildirildiğini açıkladı.

HDP heyeti, çözüm sürecine dair 3 talebi hükümete iletti
Paylaş

HDP heyeti, son günlerde "çözüm süreci"ne ilişkin hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdikleri görüşmelere dair yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, son günlerde bölgede yaşanan gelişmelerle birlikte süreçte ciddi zorlamalar yaşandığı belirtilerek, "Son günlerde gerek Kobanê başta olmak üzere Bölge'de yaşanan gelişmeler, gerekse çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçiş mekanizmalarının henüz kurulmamış olması, süreçte ciddi bir zorlanmayı beraberinde getirmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

TALEPLER 3 BAŞLIKTA HÜKÜMETE İLETİLDİ

Hükümet yetkilileriyle gerçekleştirilen toplantılarda, bölgeden ve Kandil'den elde edilen bilgiler doğrultusunda hayati önem taşıyan, "Kobanê başta olmak üzere Türkiye'nin Rojava politikası ve çözüm sürecine yansımaları, Sekreterya ve İzleme Heyeti başta olmak üzere müzakere mekanizmalarının kurulması, yol haritasının taraflar arasında ortaklaşması, son haftalarda kitlesel demokratik gösterilere yönelik güvenlik güçleri tarafından yapılan orantısız müdahaleler ve asayiş uygulamalarının ortaya çıkardığı sorunlar" şeklindeki 3 temel başlığa dikkat çekildi. Açıklamada, çözüm sürecinin devamı için somut adımların atılması gerektiği ve süreçte yaşanan tıkanıklılığın aşılması için önümüzdeki günlerin son derece önemli olduğu kaydedildi. 

"SÜRECİN GELECEĞİ VE BÖLGESEL BARIŞ İÇİN ROJAVA'DAKİ GELİŞMELER NORMALLEŞMELİ"

Açıklamada, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik insani yardımın dışında, Kobanê'de yaşanan katliam tehlikesinin ortadan kalması için etkin bir tutum içine girmesi gerektiği belirtildi. Sürecin yüklediği sorumluluk gereği Rojava'daki gelişmelerin normalleşmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Rojava'daki gelişmelerin normalleşmesi sürecin ve tarihi ortak geçmişin yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesiyle mümkündür. Bunun için Hükümet'in kendisinden beklenen politik tutumu netleştirmesi hayati önemdedir. Bu tutum salt çözüm sürecinin geleceğini değil, aynı zamanda bölgesel barış, istikrar ve halkların demokratik geleceğini de belirleyecek temel faktörlerden birisi olacaktır. Özellikle Kobanê'deki katliam girişimlerine karşı Suruç başta olmak üzere tüm ülkede yükselen demokratik duyarlılık ve dayanışmaya dönük hamlelerin engellenmeye çalışılması olası katliamların vebaline ortak olmak anlamına gelecektir.Yapılması gereken; bu dayanışma duygusuyla Kobanê halkının yanında yer alan halklarımızı engellemek değil, bu dayanışmanın dayandığı demokratik zemine saygı duyup bu zemini geliştirme ve güçlendirme imkanlarını yaratma konusunda ortaklaşmaktır. Unutulmamalıdır ki Rojava'daki katliam girişimleri etkisiz kılınmazsa bu durum başta ülkemiz olmak üzere bütün bölgeyi yıllarca sürecek bir felaketin eşiğine getirecektir."

'ÖCALAN'LA YAPILACAK GÖRÜŞME KRİTİK'

Açıklamada, bu bilgiler doğrultusunda PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı Adası'nda yapılacak görüşmenin önemine dikkat çekilerek, "Bugüne kadar süreç ve bölgesel gelişmelerle ilgili yaşanan tüm zorlanmaları önceden öngören ve bunlara karşı sürekli yol gösterici uyarılarda bulunan Sayın Öcalan'ın gerek Rojava'da yaşanan gelişmeler gerekse de sürecin seyriyle ilgili ortaya koyacağı temel yaklaşımlar, bütün bölgenin demokratik geleceği açısından tarihsel bir öneme sahip olacaktır" denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Sanat alanı mezunları istihdam edilmeyi bekliyor

SONRAKİ HABER

Parti başkanlarından oluşan heyet sınıra gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa