25 Eylül 2014 10:12

Uyarı yaptı önlem almadı, sel 4 can aldı

Erzin’de önceki gece meydana gelen selde, 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de kayboldu. Erzin Belediyesinin belediye hoparlörlerinden sel olacağı yönünde uyarı yaptığı ancak önlem almadığı ortaya çıktı.

Uyarı yaptı önlem almadı, sel 4 can aldı
Paylaş

Erzin’de önceki gece meydana gelen selde, 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de kayboldu. Erzin Belediyesinin belediye hoparlörlerinden sel olacağı yönünde uyarı yaptığı ancak önlem almadığı ortaya çıktı.

Erzin çevresinde gece boyu devam eden yağışların ardından sabaha karşı Amanos Dağları’ndan gelen sel birçok mahallede yıkıma neden oldu. İlçenin özellikle Ilıca bölgesinde etkili olan selde köprü yıkıldı, pansiyon ve lojmanlarla birçok bina sular altında kaldı. Saat 6.30 sıralarında marketinde uyurken sel sularına kapılan Osman Başaran’ın cesedi 3 kilometre uzaklıkta bulundu. Sel sularına kapılarak kaybolan 4 kişiden üçünün cenazesine ise öğleden sonra ulaşıldı. Kaybolan bir kişi için çalışmalar devam etti.

Selin yoğun olarak etkili olduğu Ilıca bölgesinde bulunan pansiyonlarda kalanlar, AFAD ekipleri tarafından öğle saatlerinde tahliye edildi.
Çoğunluğunu tarım işçileriyle Suriye ve Gürcistan uyrukluların oluşturduğu tatilciler ellerinde valizlerle pansiyonlardan ayrılırken, sel sularına kapılarak kaybolanların arasında tatilcilerin de olduğu belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün önceki gün yaptığı duyuruyla bölgedeki vatandaşları uyardığı bu  uyarının ardından AKP’li Erzin Belediyesinin hoparlörlerle vatandaşları sele karşı uyardığı ortaya çıktı. Belediyenin uyarısına rağmen herhangi bir önlem almaması vatandaşlarının tepkisini çekti.

'GÖRÜLMEMİŞ BİR SEL FELAKETİ'

Erzin Belediye Başkanı AKP'li Kasım Şimşek ise yaptığı açıklamada sel felaketinin çok büyük olduğunu belirterek, "Gece yaşananlar görülmemiş bir sel felaketi. Kaplıcalardaki vatandaşlarımızdan aldığım ilk bilgilerde 9 kişinin kayıp olduğu söyleniyordu ama net değil. Şu ana kadar bir vatandaşımızın cesedini bulduk. Diğer kayıp vatandaşlarımızı bulabilmek için de arama çalışmaları devam ediyor" dedi.

TURİSTLER MAHSUR KALDI

Öte yandan bölgeye gezi amacıyla gelen Gürcistanlı 36 kişilik kafile bölgede mahsur kaldı. Grup sözcüsü Şhoreena, "Biz 3 gün önce geldik. Buraya gezi amacıyla geldi Biz yatıyorduk. Gece 12-1 arası depreme benzer bir ses duyduk. Çok korktuk. Dışarı çıktığımızda yağmurun şiddetli yağdığını gördük. Yavaş yavaş sel olmaya başladı. Bizde güvenli bir yere çıktık. 36 kişiyi kaldırdık. İçlerinde ben biraz Türkçe anlıyorum. O ana kadar sel felaketi arttı. Ilıcadan 2 kilometre aşağıdaki içmelere geldik. Yaralı falan yok aramızda." diye konuştu.

Çok sayıda eşyalarının sel sularında kaybolduğuna dikkat çeken Şhoreena, "Eşyalarımız, pasaportlarımız, paralarımız kayboldu. Şuan mağdur durumdayız. Yetkililerden bir bilgi alamadık. Bizimle ilgilenen yok. Kafiledeki arkadaşlarımızın ailelerinin sel olduğundan haberleri yok. Ulaşamıyoruz. Yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu.

HASSA'DA 3 EV YIKILDI

Sağanak yağış, Hatay'ın Hassa İlçesi'nde de etkili oldu. Bazı ev ve iş yerlerinin sular altında kaldığı sağanak yağış nedeniyle ilçenin Arpalıuşağı Mahallesi'ndeki 3 kerpiç ev yıkıldı. 

METEOROLOJİ UYARMIŞTI

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dün yaptığı duyuru ile vatandaşları sele karşı uyarmıştı. Meteorolojiden yapılan uyarıda gece saatlerinde Osmaniye'nin Merkez, Toprakkale ve Hasanbeyli, Adana'nın Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş, Hatay'ın Dörtyol, Erzin ve İskenderun ve Gaziantep'in Islahiye ilçelerinde, sabah saatlerinde ise Hatay'ın Merkez, Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış ile beraberinde ani sel ve su baskınlarının beklendiği belirtilmişti. (HATAY)


MARAŞ'TA SEL YÜZÜNDEN YOLLAR KAPANDI

Maraş'ta ise, aniden bastıran sağanak yağışın dönüştüğü sel nedeniyle bazı yollar kapandı, çok sayıda araç mahsur kaldı. Merkez Oniki Şubat İlçesi’nin dağlık bölgedeki Hacılar Mahallesi'nde akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı. Yağışın yolaçtığı sel nedeniyle bazı sürücüler yollarda mahsur kaldı, su baskınları oluştu. Büyükşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanlığı ile AKMOD ekipleri, ulaşımın sağlanamadığı yolları açmak için çalışma başlattı. (DHA)


KAYBOLAN KADIN ARANIYOR

Rize’nin Fındıklı ilçesinde önceki gün sahildeki bahçesinden Karadeniz’in dev dalgalarına kapılarak kaybolan 59 yaşındaki Mine Sağlam’ı arama çalışmaları fırtına devam ettiği için kıyıdan sürdürülüyor. AFAD, AKUT, sahil güvenlik ve polis ekipleri bölgede arama çalışması başlattı. Fırtına nedeniyle güçlükle yürütülen ve gece ara verilen arama çalışmalarına bu sabah yeniden başlandı.

Bu arada Kahramanmaraş’ta, Merkez Oniki Şubat ilçesinin dağlık bölgedeki Hacılar Mahallesi’nde akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı. Yağışın yol açtığı sel nedeniyle bazı sürücüler yollarda mahsur kaldı, su baskınları oluştu.


DENİZ VERDİĞİNİ ALIYOR

Giresun’da önceki gün etkili olan fırtına ve oluşan dev dalgaların neden olduğu hasarı gidermek için başlatılan çalışmalar dün devam etti. Çalışmaları izleyen Giresun Belediye Başkanı CHP’li Kerim Aksu, Karadeniz Sahil Yolu’nun bölgenin koşullarına uygun olmaması nedeniyle benzer olayların daha önceki yıllarda da yaşandığını hatırlatarak, “Karayolları bu hatasını düzeltmeli” dedi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve önlem alınmadığı takdirde benzer afetlerin sık sık yaşanacağına işaret eden Başkan Aksu, Çıtlakkale ile Gemilerçekeği arasındaki bölgenin dalgalardan en çok etkilenen kesim olduğunu söyledi. Giresun’un 1999 ve 2009 yıllarında benzer olaylar yaşadığını hatırlatan Aksu, Karadeniz Sahil Yolu’nun Karadeniz’in koşullarına uygun olmadığını ifade etti. Başkan Kerim Aksu şöyle konuştu: “Cumhuriyet Parkı bu dalgalardan daha fazla etkileniyor. Konuyu Karayollarına defalarca ilettik. Ama önlem alınmadı. 500 yıllık veriler değişti, iklimler değişti. Belediye olarak yağmur suyu şebekesini elden geçirip, su baskınlarını büyük ölçüde önledik. Karadeniz hırçındır. Bir anda kabarır. Deniz verdiğini er geç alır. Önlem alınmazsa, bunu kaderle açıklayamayız. Giresun insanı vergi veriyor. Hizmet almayı hak ediyor. Can kaybı olmadığına seviniyoruz. O manzaraları gördüğümüzde bunun tesadüf olduğunu söyleyebiliriz. Büyük beton blokları söken dalgalar, otobüs ve kamyonları devirir. Karayolları bu mühendislik hatasını düzeltmeli.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Alternatif Nobel Ödülü, Snowden ve Guardian\'ın oldu

SONRAKİ HABER

‘Kötü insanların türküleri yoktur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa