08 Temmuz 2011 06:01

Tüzel, İngiltere Parlamentosu’nda konuştu

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, dün İngiltere Parlamentosu’nda yapılan bir toplantıya katılarak, Türkiye’deki son siyasi durumu aktardı. İşçi Partisi “Sol Kanat” Milletvekillerinden Jeremy Corbyn’in daveti üzerine yapılan toplantıda Lond Rea ve Lord Hylton da hazır bulundu

Tüzel, İngiltere Parlamentosu’nda konuştu
Paylaş
Arif Bektaş

Konuşmasına, “Halkımızın isteği ve takdiri ile seçildiğimiz kendi parlamentomuzdan önce İngiltere Parlamentosunda konuşma söz konusu oldu” diyerek başlayan Tüzel, demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceklerini belirtti. Bazı vekil arkadaşlarının hala cezaevinde tutulduğunu ve Hatip Dicle’nin seçilmiş olmasına rağmen bu hakkının elinden alındığı bilgisini veren Tüzel, yapılanların hukuk dışı olduğunu söyledi.

Başbakanın inkarcı tutum ve politikalarının yanı sıra, Kürt sorununun çözümü konusundaki samimiyetsizliğine vurgu yapan Tüzel, demokratik bir anayasa, çatışmasız ortamın yaratılması ve siyasi davaların düşürülerek, Türkiye halklarının eşit koşullarda daha iyi bir yaşam sürdürme mücadelesi vermeye devam edeceklerini aktardı. Tüzel, meclisi boykot etme sebeplerini de belirttikten sonra, her an 1994’teki gibi durumların da yaşanabileceğini söyledi. Bir soru üzerine Tüzel, “Ülkemizde Kürtler artık bir sonuca varmak istiyor, siyasi bir ortam yaratmak istiyor. Bunu Türk halkıyla birlikte yapmak istiyor. Blok olarak bunu zorlamaya devam edeceğiz” dedi.

‘DESTEĞİMİZ TAM’

Tüzel’den sonra söz alan, kuzey Londra’da Türkiyelilerin de yoğun yaşadıkları İslington bölgesinden İşçi Partisi milletvekili olan Jeremy Corbyn, daha çok işin olduğunu, bu  çabaya devam etmenin yararlı olacağını belirterek, desteklerinin tam olduğunu aktardı. Corbyn, Tüzel’in ziyaretinden memnun kaldıklarını ve desteklerini çoğaltmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi. (Londra/EVRENSEL)


'UMUTLARI BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ'

Faruk Eskioğlu

Levent Tüzel, Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali’nin konuğu olarak geldiği Londra’da Park Festivali ve Londra Toplum Merkezi’nde düzenlenen panellere katıldı. “Blok”un seçimlerde yüzde 10’luk anti-demokratik barajı aşmak için Kürt hareketi ve işçi politikaları güden demokrasi güçlerini bir araya getirdiğini belirten Tüzel’e göre Blok’un ilk oluşumuyla geldiği nokta arasında, “dağlar kadar” fark var.

Bir yanda AKP’nin başını çektiği düzen partilerinin olduğunu belirten Tüzel diğer yandaysa Kürt sorununun barışçıl çözümü ve ülkede gerçek demokrasi isteyen halkların, emekçilerin, aydınların, gençlerin, kadınların ve çevrecilerin sözcüsü olan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun yer aldığını belirtti.

BLOK PARTİLEŞECEK...

“Umutları boşa çıkarmayacağız” diyerek halkın Blok’a yüklediği misyon ve sinerjiye vurgu yapan Tüzel, adil olmayan bir seçimde zoru başaran Blok şemsiyesindeki emek, demokrasi ve özgürlük sevdalılarının bu süreçteki deneyimlerden yararlanarak çıtayı partileşmek için yükselteceğini belirtti.

Tüzel’e göre Blok partisi, Avrupa’daki sol ve sendikal hareketlerin deneyimlerini de “kazanım” olarak görerek, Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak, seçimdeki çok dilli kürsüler gibi çok dilli, gerçekten demokratik bir cumhuriyeti kurmak için uğraşacak. “Eksiklikleri kapatmak için özeleştiriden çekinmiyoruz. Yol kazalarını en aza indirmeye çalışacağız. Yeter ki siyaseten grupçu ve hizipçi olmayalım...” diyen Tüzel’e göre bu hareket, CHP’nin hayal kırıklığına uğrattığı Aleviler ve ÖDP gibi siyasetleri de kazanarak gücünü birliktelikten alacak.

“Blok Partisi’nin asgari demokrasi programı olacak. Blok’ta bir sosyalist parti yer alıyor diye sosyalist bir program olmayacak. Yeterki siyaseten grupçu ve hizipçi olmayalım...” diyen Tüzel, Kürt sorununun barışçıl çözümü ve gerçek demokraside samimi olan geniş bir kesime kucak açacaklarını aktardı.

PEKİ YEMİN KRİZİ?

Gündemden düşmeyen TBMM’deki yemin krizi hakkında da açıklamalarda bulunan Tüzel, “Her şeye hukuk açısından bakamayız. Cezaevindeki vekillere karşı zaten değiştirmek istediğimiz 12 Eylül Anayasası kullanılıyor” diyerek iktidar partisinin siyasi çözümü tıkamasını eleştirdi.

AKP’nin bir yol ayrımında olduğunu belirten Tüzel, ya halkın iradesine saygı gösterileceğini ya da çatışma ve kaosa davetiye çıkarılacağını ifade etti. AKP’nin halkın seçtiği bir Kürt milletvekiline karşı tahammülsüzlüğünün Kürt sorununu çözmekte samimiyetsiz olduğunu da teşhir ettiğini söyleyen Tüzel, 36 milletvekillinin “yemin” eyleminde kararlı olduğunu da sözlerine ekledi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM bunu da yaptı!

SONRAKİ HABER

'Ustalık dönemi' kabinesi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...