25 Eylül 2014 06:00

Futbolu ve tribünleri bitiren uygulama Passolig

Türkiye ligleri açıldı. Kalitesiz futbol, yabancı sınırlaması, kulüpler arası kavgalar, başarısız yöneticiler tartışmalarının yanına Passolig eklendi. E-bilet adı altında taraftarla ve tribünlere dayatılan sistem ile birlikte Türkiye tribünleri tamamen boşaldı. Ligler de üçüncü haftalar geride kalırken, üç büyükler dahil neredeyse tüm takımlar boş tribünlere oynamaya devam ediyor.

Futbolu ve tribünleri  bitiren uygulama Passolig
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Türkiye ligleri açıldı. Kalitesiz futbol, yabancı sınırlaması, kulüpler arası kavgalar, başarısız yöneticiler tartışmalarının yanına Passolig eklendi. E-bilet adı altında taraftarla ve tribünlere dayatılan sistem ile birlikte Türkiye tribünleri tamamen boşaldı. Ligler de üçüncü haftalar geride kalırken, üç büyükler dahil neredeyse tüm takımlar boş tribünlere oynamaya devam ediyor.

HUZUR DEĞİL BOŞ STATLAR GETİRDİ

Birçok tribün grubu, Passolig’e karşı tribünleri boykot etse de, tüm tribünler adına örgütlü bir boykotun olduğunu söylemek mümkün değil. Buna rağmen Passolig’in ekstradan ücreti ve zahmeti tribünlerin boşalmasına sebep oldu. “Tribün olaylarını engelleyecek” şeklinde propaganda edilen Passolig’e rağmen ligin ilk üç haftasında küfür, sahaya atlama gibi olaylar da yaşandı. TFF aracılığıyla Passolig’e ilginin her geçen gün arttığına dair haberler yaptırılsa da tribünlere ‘huzur’ ve ‘medeniyet’ getireceği söylenen Passolig ve e-bilet ile Türkiye’de taraftar ortalaması 8 binlere kadar düştü.

AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDE

İlk üç hafta geride kalırken Türkiye’deki seyirci ortalaması Almanya amatör küme maçları ile eşit derecede görünüyor. Türkiye takımlarının Avrupa kupalarındaki maçlarda da değişen bir durum yok. Galatasaray’ın bu sezon Anderlecht ile oynadığı Şampiyonlar Ligi ilk maçında tribünler 30 binin altında kaldı. Beşiktaş ise UEFA Avrupa Ligi’ndeki ilk maçı olan Asteras Tripolis karşılaşması için 5 bin bilet satamadı.

ANADOLU TRİBÜNLERİ İYİCE BOŞALDI

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş cephesinden e-bilet tartışmaları henüz yoğunlaşmadığı için ‘kaldırılması’ gündeme gelmeyen sistem, Anadolu takımlarını ve alt ligleri de tamamen vurmuş durumda. E-bilet sistemi olmadan dahi beklenen seyirci ortalamasının altında oynayan Anadolu kulüplerinin birçoğu ligin ilk üç haftasını tamamen boş tribünlere oynayarak geçirdi. Eskişehirspor, Bursaspor, Adana Demirspor gibi tribünleri daha kalabalık ve güçlü olan şehir takımlarında da tribünlerin boş olduğu gözden kaçmıyor. Yine ligin ilk üç haftasında Passolig’e rağmen stadyumlara giden birçok taraftar, stat girişinde sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle, takımının maçlarını izleyemedi. Sorunun nasıl çözüleceği derin şekilde tartışılmasa da, stadyumların uzun süre boş kalması Passolig’in kaldırılmasını gündeme getirecektir. Kulüpler Passolig’den dolayı ciddi zararlar ederken Anadolu takımlarında görev yapan yönetici, teknik direktör ve futbolculardan tepkilerin yavaştan duyulmaya başlandığını söyleyebiliriz.

TRİBÜNLER AMATÖR BRANŞLARA

Passolig’i kabul etmeyip, takımının maçlarına gitmeyen tribüncüler ise çareyi amatör branşlarda buldu. Birçok tribün ve münferit taraftar takımlarını diğer branşlarda takip etmeye başladı. Süper lig maçlarına oranla polis baskısının en alt seviyede olduğu amatör branşlar için şu ana kadar pek sorun yaşandığı söylenemez ancak bunun ne kadar devam edeceği bilinmiyor. Tüm bunların yanında e-bilet’e tepki gösteren ciddi bir tribün kesimi olduğunu da ifade edebiliriz. Her fırsatta bu tepkilerini pankartla dile getiren taraftarlar, Passolig uygulaması kalkmadan bu tepkiden vazgeçmeyecek gibi duruyor.

PASSOLİG DAVASI BUGÜN

Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin (Taraf-Der) Passolig uygulamasına karşı açtığı davanın duruşması bugün saat 09.30’da Ankara Adliyesinde görülecek. Taraf-Der, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkındaki Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in e-bileti düzenleyen ilgili maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay 10. Dairesinde dava açmıştı. Taraftar Dayanışması Dernek Girişimi davaya çağrı yaparken bugün görülecek dava için dün gece İstanbul’dan çok sayıda taraftar, otobüslerle Ankara’ya geldi.

‘MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRACAĞIZ’

Taraf-Der ayrıca, tüketici sıfatı bulunan taraftarlar adına Passolig’den kaynaklı ihlallerin tespiti, bunların giderilmesi ve gelecekteki ihlallerin önlenmesi amacıyla da Ankara 16. Tüketici Mahkemesinde ihtiyati tedbir talepli topluluk davası açmıştı. Davayla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Taraftar Dayanışması Dernek Girişimi  açıklamasında, “Endüstriyel futbola, rantçılara karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için Ankara’ya gidiyoruz” sözlerine yer verdi. (SPOR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Bankalar madencinin yakasına yapıştı

SONRAKİ HABER

Tacim Çiçek’e mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...