24 Eylül 2014 22:22

Filmekimi’ne geri sayım başladı

Bu sene 13. kez düzenlenen Filmekimi’nin programı belli oldu. Filmekimi kapsamında, prömiyerini Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde yapan 43 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Filmekimi’ne geri sayım başladı
Paylaş

Bu sene 13. kez düzenlenen Filmekimi’nin programı belli oldu. Filmekimi kapsamında, prömiyerini Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde yapan 43 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

7 gün boyunca İstanbul’da sürecek olan 13. Filmekimi, ekim ayı boyunca da Türkiye’nin dört bir yanındaki sinema salonlarını ziyaret edecek.

Bu yıl ekim ayı boyunca birçok şehri gezecek Filmekimi İstanbul’da son yıllarda olduğu gibi

Atlas, Beyoğlu ve Nişantaşı Citylife City’s sinemalarında düzenlenecek. Bunun yanı sıra Filmekimi, bu yıl ilk defa Kadıköy’e de geçecek. Kadıköy Rexx Sineması’nın büyük salonu

Filmekimi filmleriyle dolup taşacak.

11-17 Ekim tarihleri boyunca Filmekimi programında yer alacak bazı filmleri sizin için derledik.

ARAYIŞ

Yönetmen Michel Hazanavicius ve Berenice Bejo, beş Oscar’lı Artist’in ardından bu kez bir savaş dramında bir araya geliyor. Bérénice Bejo, Annette Bening, Maxim Emelianov, Abdul Khalim Mamatsuiev ve Zukhra Duishvili’nin rol aldığı, Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmin hikayesi 1999’da, ikinci Çeçen Savaşı sırasında geçiyor. Yaşamları kesişen dört kişinin hikayesini anlatan filmde, köylerindeki herkesin öldürülmesine tanık olan bir oğlan çocuğu kaçarak mültecilere katılması konu alınıyor. Yönetmen Hazanavicius, senaryoyu yazarken İkinci Dünya Savaşında mülteci olan anne-babasının çektiklerinden de esinlenmiş.

BEYAZ TANRI

Kornel Mundruczo’nun altıncı uzun metrajı, alışılmadık bir insan-köpek macerası ya da vahşi bir devrim filmi olmakla beraber aynı zamanda ebedi bir dostluğu da anlatıyor. Zsofia Psotta, Sandor Zsoter, Lili Manori, Laszlo Galffi, Szabolcs Thuroczy ve  Kornel Mundruczo’nun rol aldığı filmin antikahramanı köpek Hagen. Sahipleri onu sokağa attıktan sonra, 13 yaşındaki Lili dışında karşılaştığı tüm insanlar, Hagen’ın ya düşmanı ya da ona zorluk çıkarıyorlar. Hagen şiddete ve saldırganlığa kayarken, kentteki tüm köpekler de vahşi bir isyan çıkarmaya hazırlanmaktadır.

MUCİZELER

2014 Cannes Büyük Ödül’ü sahibi filmde yönetmen koltuğunda Alice Rohrwacher oturuyor. Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher, Sabine Timoteo, Agnese Graziani, Monica Bellucci ve Luis Huilca Logrono’nun rol aldığı filmde geleneklere sıkı sıkıya bağlı bir ailenin çatırdayışı konu alınıyor. Önce gençlik rehabilitasyon programına dahil olan genç bir Alman kasabaya gelir. Kasabanın diğer ziyaretçileri ise dev ödüller dağıtan bir televizyon yarışması ile muhteşem güzellikteki gizemli sunucusu Milly olur; üstelik herkes bu yarışmaya katılmak için can atmaktadır. Mucizeler, Rohrwacher’a göre “İtalya’nın doğal görünümünü, mahvını ve bir tur lunaparka dönüşmesini anlatıyor.”

SENİ SEVİYORUM RIO

Vicente Amorim, Guillermo Arriaga, Stephan Elliott, İm Sang-Soo, Nadine Labaki ve Fernando Meirelles gibi on yönetmen, Rio ve aşkı anlatıyor. Rio’nun insani çeşitliliğini, doğal güzelliklerini, sıcaklığını ve canlılığını, geçici, ebedi, acı, zorlu ve şefkat dolu aşklar aracılığıyla sunan filmdeki kısa filmlerin her biri iki gün içinde, Rio’nun farklı mahallelerinde geçiyor. Oyuncu kadrosunda Harvey Keitel, John Turturro, Nadine Labaki, Rodrigo Santoro, Ryan Kwanten, Vanessa Paradis ve Vincent Cassel gibi yıldızların yer aldığı Seni Seviyorum Rio, daha önce Paris ve New York’u ele alan “Aşk Şehirleri” dizisinin üçüncü ayağı.

İNSANLARI SEYREDEN GÜVERCİN

Adı çoğu zaman Ingmar Bergman ile anılan, İsveç sinemasının usta yönetmeni Roy Andersson “İkinci Kattan Şarkılar” ve “Siz, Yaşayanlar”ın ardından “yaşayanlar” üçlemesini tamamlıyor. Holger Andersson ve Nisse Vestblom rol aldığı, 2014 Venedik Film Festivali’nden Altın Aslan ile dönen film, iki gezgin satıcıyı izliyor. Bu iki bezgin adam, günümüzün, geçmişin ve geleceğin karmakarışık dünyasına bir bakış atıyor. Aynı anda absürt, gerçeküstü, öfke dolu, rahatsız edici, karanlık ve komik bu film, bir dalın üzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi, bize yaşamın ihtişamını, insanoğlunun kırılganlığını ve yaklaşan kıyametini hatırlatıyor.

KARDA BİR BEYAZ KUŞ

En son kıyamet komedisi “Gümmm!” ile geçtiğimiz Filmekimi’nde izlediğimiz Gregg Araki’nin üç yıl aradan sonra çektiği bu ilk film, sıra dışı ve gizem dolu bir dram ve bir büyüme öyküsü. Shailene Woodley, Eva Green, Christopher Meloni, Shiloh Fernandez, Gabourey Sidibe, Thomas Jane, Dale Dickey, Mark İndelicato, Sheryl Lee ve Angela Bassett’ın rol aldığı filmde, kusursuz ev kadını Eve ortadan kaybolunca, 17 yaşındaki kızı Kat, yıllardır onu ezen duygusal baskılardan kurtulmanın heyecanıyla annesinin yokluğunu hiç yadırgamaz. Cinselliğini keşfedip bir yandan büyüme sancıları çekerken bir yandan da rüyalarında annesinin yardım çağrılarını görmeye devam eder. Ne var ki, zaman geçtikçe Kat, sonunda kendi inkarını görecek ve annesinin gidişi hakkındaki gerçekleri kabullenecektir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Usta kalemler Sarıyer’de

SONRAKİ HABER

Ejderhamın Sevdiği Oyunlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa