24 Eylül 2014 07:48

Meclis daha neyi bekliyor?

İstanbul Sancaktepe'de, 2 çocuk annesi Nermin Tabak, kendisine şiddet uyguladığı için mahkeme kararıyla 'evden uzaklaştırma' kararı verilen ve boşanma davası açtığı eşi tarafından sokak ortasında öldürüldü. Katil Ahmet tabak boş bir arazide intihar ettiği ortaya çıktı

Meclis daha neyi bekliyor?
Paylaş

 

Eda YILDIRIM
İstanbul


Yine bir kadın, koruma kararına rağmen boşanma davası açtığı  kocası tarafından sokak ortasında öldürüldü. İstanbul Sancaktepe’de, 2 çocuk annesi Nermin Tabak, kendisine şiddet uyguladığı için mahkeme kararıyla “evden uzaklaştırma” kararı verilen eşi tarafından evinin önünde öldürüldü. Nermin Tabak, Teletaş Sitesi’nde bulunan evine girdiği sırada, boşanma davası açtığı eşi Mustafa Tabak tarafından tabancayla vuruldu. Olay yerinden kaçan katil zanlısı Tabak’ın, boş bir arazide intihar ettiği ortaya çıktı. Tabak’ın cesedi dün akşam saatlerinde bulundu.

 

KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR

Öte yandan Nermin Tabak’ın öldürülmesi “Koruma kararları uygulama ve kadına yönelik şiddeti önlemede ne kadar yeterli?​” sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Evrensel’e konuşan Mor Çatı Üyesi Avukat Deniz Bayram, koruma kararlarının sadece kağıt üzerinde kaldığı ve kadına şiddeti önlemede herhangi bir işlevinin olmadığını söyledi. Bayram, “Uzaklaştırma kararı kadının hayati riskini ortadan kaldırmıyor. Etkin koruma getirmiyor. Mahkemeler koruma kararları vererek sorumluluktan kurtulmaya çalışıyorlar. Ama şiddet gösteren erkeğin nasıl önlenebileceği, şiddet gören kadının neye ihtiyacı olduğuna dair herhangi bir analiz yapmıyorlar. Sadece kağıt üzerinde böyle uzaklaştırma kararları veriliyor” dedi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un hâlâ etkin bir şekilde uygulanmadığını ifade eden Bayram, “Türkiye’nin 2012 yılından beri taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi 1Ağustos 2014’te yürürlüğe girmesine rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından  kadına yönelik şiddeti önlemede bir mekanizma kurulduğunu göremedik” diye eleştirdi. Bayram “Ne yapılmalı” sorusuna da şöyle cevap verdi: “Bir süredir İstanbul’daki ve aslında bütün Türkiye’deki kadın örgütlerinin, kadın gruplarının talebi var. Biliyorsunuz Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Grubu oluşturuldu. Bir kampanya başlatıldı. Bu kampanyanın talepleri arasında Meclisin tek gündemle bir an önce toplanması ve kadın cinayetlerine karşı, alanda çalışan kadın örgütlerinin görüşleri alınarak bir önlem paketi oluşturulması bulunuyor.” 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN UYGULANMIYOR?

Sosyalist Feminist Kolektif Üyesi Avukat Selin Nakipoğlu da, “Bu topraklarda günde beş kadın öldürülüyor. Erkek şiddetiyle kadınlar toprağın altına giriyor. Kadınlar yaşamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Karakollara gidiyorlar, savcılıklara, mahkemeye başvuruyorlar. ‘Öldürecek beni’ diyorlar. Yani bizdeki mevcut yapılar yeterli olsa bile biz bunu pratikte görmüyoruz” dedi. 6284 sayılı Yasa’da uzaklaştırma kararını ihlal eden kişiye zorlama hapsi verilmesinin yer aldığını söyleyen Nakipoğlu, “Bu yasada var. Evet güzel ama uygulaması işte bu. Koruma kararına rağmen kadınlar öldürülüyor” diye konuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın “Devlet koruması altında öldürülen kadın yok” şeklindeki açıklamasına da tepki gösteren Nakipoğlu, “Bu örneği Ayşenur İslam’a sormak lazım. Gerçeklerden ne kadar haberdar. Her gün gazetelerde minimum 3 şiddet örneği var. Buna rağmen ‘Devlet korumasındaki kadınlar öldürülmüyor’ nasıl denir” diye devam etti. İstanbul Sözleşmesi’nin neden hâlâ uygulanmadığını soran Nakipoğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olduk’ diye kenara çekilemezsin. Neden bekleniyor. Bakan İslam’ın bir açıklama yapması lazım Neden bir gelişme yok” diye sordu.
 

ÖNCEKİ HABER

‘Soma kaza değil katliam’ dedikleri için yargılanıyorlar

SONRAKİ HABER

Madenler 1 yıl daha \'resmen\' güvenliksiz çalışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...