24 Eylül 2014 06:00

'Başörtüsüyle çocuklar arasında ayrışmalar yaşanacak’

Yönetmelikte yapılan değişimle ortaokul ve lise öğrencilerinin türban takması serbest bırakıldı. Uzmanlar, bu uygulamayla öğrenciler arasında ayrışmaların yaşanacağını belirtti. Türkiye'de bu olurken bir sene önce Fransa’da yapılan hamleyle okullara laiklik metni gönderildi...

\'Başörtüsüyle çocuklar arasında ayrışmalar yaşanacak’
Paylaş

Yönetmelikte yapılan değişimle ortaokul ve lise öğrencilerinin türban takması serbest bırakıldı. Uzmanlar, bu uygulamayla öğrenciler arasında ayrışmaların yaşanacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’in 4. maddesinin “Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3’üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır” bendindeki ‘baş açık’ bölümü çıkarıldı. 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Adnan Gümüş, konunun sadece çocuğun türban takması olmadığını belirtti. Gümüş, “Belirli bir din ya da ideolojiyi sembolize eden unsurların okula taşınması öğrencileri etkileme ve baskı aracına dönüşmesi anlamına gelmektedir” dedi.

Reşit olmayan grupların, özellikle de zorunlu eğitim yaşındaki çocukların bu gibi durumlardan uzak tutulmasının gerektiğini belirten Gümüş, “Okul bir dinin bir mezhebin aşılandığı bir yer değildir. Okulun en önemli özelliği çocukların zihin açıklıklarıyla yöneldikleri alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlamak ve kendi tercihleriyle yaşam tarzlarını kurmaktır” diye konuştu.

“Biz çocuklarımızı zihnini geliştirmesi ve konuların empoze edilmemesi için okula gönderiyoruz” diyen Gümüş, “Bir dini emir üzerinden kurgulandığı için bir diğerine otomatik olarak ‘Bu dinden değilsiniz’ deniyor. Bunu bir de ahlakla birleştirdiğimizde farklı sonuçlar çıkıyor” dedi.

‘ÖĞRENCİLERİ KULLANMAYIN’

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında eğitim sistemi üzerinden din ve inanç istismarına dayanan uygulamaların artarak sürdüğü belirtilen açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sistemi üzerinden toplum içinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeye başlamıştır” denildi. Yapılan değişikliğin siyasi müdahale olarak nitelendiği açıklamada, “Devlet, gerek eğitim sistemini, gerekse toplumsal sosyal yaşamı örgütlerken bunu asla dini kurallara ya da referanslara göre yapmamalı, AKP iktidarı kendi siyasi çıkarları için öğrencilerimizi kullanmaktan derhal vazgeçmelidir” ifadeleri kullanıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


Okul öğrenciye özgür iradeyi öğretir

Fırat TURGUT
İstanbul

Dünyada iki ülke: Türkiye ve Fransa. Bu iki ülkede birer sene arayla eğitim yönetmeliğine müdahale edildi. Türkiye’de önceki gün yapılan hamleyle ‘özgürlük’ adı altında ortaokul ve liselerde türban takmanın önü açıldı. Bir sene önce ise Fransa’da yapılan hamleyle okullara laiklik metni gönderildi. Eğitimcilere, “Okul öğrencileri kendi seçimlerini yapmalarını engelleyecek baskılardan korur” denildi.

Türkiye’de ortaokula giden çocukların ve lisede okuyan gençlerin türban takmasının önü açıldı. Çok değil, bundan bir sene önce Fransa’da da eğitime müdahale edildi ve okullara laiklik metni gönderildi. Okulun, öğrencileri kendi seçimini yapmaya teşvik etmesi gerektiği belirtilen metnin bazı maddeleri şu şekilde:

- Laik okul, öğrencilere, kişiliklerini gerçekleştirmeleri, özgür iradelerini kullanmaları ve yurttaşlıkla ilgili bilgi-deneyimleri kazanmaları için gerekli koşulları sunar. Okul onları her tür misyonerliklerden ve kendi seçimlerini yapmalarını engelleyecek baskılardan korur. 

- Laiklik, okulun işlevsel olarak uygun gördüğü düzen içinde öğrencilerin ifade özgürlüğüne izin verir.

- Laiklik, her tür şiddetin ve ayrımcılığın reddini içerir; kızlar ve erkeklerin eşitliğini garanti eder, bir saygı kültürüne ve ötekini gözetmeye dayanır.

- Laikliğin anlam ve değerini öğrencilere aktarmak her personelin görevidir. Personel bu değerlerin okul ortamında uygulamalarını teşvik eder. Mevcut bu şartları, velilere aktarmak da okul personeline düşer. 

- Sıkı bir tarafsızlık okul personelinin ödevidir; görevlerini yaparken siyasi ve dini kanaatlerini göstermemelidirler.

- Öğrencilerin farklı dünya görüşlerine, bilgi derinliği ve doğruluğuna mümkün olduğunca en objektif şekilde açık olmalarını güvence altına almak için, hiçbir konu peşinen pedagojik ve bilimsel sorgulamanın dışında tutulamaz. Hiçbir öğrenci programla ilgili bir konunun anlatımında öğretmene itiraz etmek için dini veya politik bir kanaati öne süremez.

- Öğrencilerin açıkça dini aidiyetlerini gösterecek işaretler veya giysiler takması yasaktır.


ALEVİLERDEN MİLLİ EĞİTİME SİYAH ÇELENK

ALEVİ Dernekleri Federasyonu üyeleri, zorunlu din derslerini protesto etmek ve yeni eğitim-öğretim yılındaki sorunları dile getirmek için Cağaloğlu’daki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne siyah çelenk bıraktı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, “İktidar, zorunlu din derslerinin ardından, 4+4+4 sistemini uygulamaya sokan ve adım adım, bu ülkenin değişik inançlarını bitirmeye çalışan bir politikayı bize reva görmektedir” dedi. Eroğlu “Çocuklarımızı zorunlu din dersi eğitimine göndermeyeceğiz” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Taşerona karşı ortak mücadeleye...

SONRAKİ HABER

Bugün okullarda ders yok, \'grev\' var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...