23 Eylül 2014 20:09

Türkiye, askeri, siyasi her türlü desteği verecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun önemli bir parçası olduğunu ve ön cephede bulunacağını ifade ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Terörle mücadelede üzerimize düşen görev neyse adımlarımızı atacağız. Askeri, siyasi hepsi.' dedi.

Türkiye, askeri, siyasi her türlü desteği verecek
Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye'deki hedefleri vurmasına olumlu yaklaştıklarını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama'nın bu konuda açıkladığı yol haritasını kararlılıkla sürdürmesini isteyen Erdoğan, bölgede terörle mücadelede mutabakat içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. BM'deki İklim Zirvesi'nin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Türkiye'nin bu kapsamda askeri adımlar da dahil olmak üzere hangi katkıları verebileceğini değerlendireceklerini ifade etti.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki hedefleri vurmasını New York'ta değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de tabi olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabi bir olup, ardından ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz hafta açıkladığı yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesini isteyen Erdoğan, "Özellikle bu bölgedeki terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesinin de gereğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, ABD'nin vurduğu hedeflerle ilgili ise "Henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu. Onların tam manasıyla henüz bize bilgileri net ulaşmış değil." şeklinde konuştu.

ASKERİ KATKI DA GÜNDEMDE

Türkiye'nin bu süreçte katkısının ne olacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz. Görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre terörle mücadelede üzerimize düşen görev neyse adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra hükümetimizle de bu görüşmeleri yapacağız. Alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz." dedi. Bunun askeri operasyonları da kapsayıp kapsamayacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Her türü kapsar. Askeri, siyasi hepsi." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD Başkanı Barack Obama başkanlığındaki toplantıya katılarak, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini aktaracağını ifade etti. 

Erdoğan’a sorulan sorular ve verdiği cevaplar şöyle: 

Muhabir: Sayın cumhurbaşkanım, Amerika’nın beş Arap ülkesiyle birlikte Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik saldırısını nasıl değerlendirirsiniz? 

Erdoğan: Değerli arkadaşlar, şu anda tabii, henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Yani hedefler noktasında, nereler vuruldu, nasıl vuruldu, onların tam manasıyla bilgileri net olarak bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, Sayın Obama’nın çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı ve bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım, özellikle bu bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak, tabii ki bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii böyle bir kez olup, ardından ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir; özellikle bölgedeki terörle mücadeleye ortak bir mutabakat içinde yürünmesinin de gereğine inanıyorum. 

Muhabir: Türkiye’nin katkısı bundan sonra ne olacak? 

Erdoğan: Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre, üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya devam edeceğiz, tabii ki biz de üzerimizde düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra hükümetimizle de bu görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. Muhabir: Destek, askeri bir operasyonu da kapsayacak mı? 

Erdoğan: Arkadaşlar, her türlü kapsar; askeri, siyasi… 

Muhabir: Programınızda gözükmüyor, acaba Obama’yla yeni bir görüşme planlandı mı?

Erdoğan: Arkadaşlar, biz burada Dışişleri Bakanı Sayın Kerry’le ve yine Sayın Obama’nın başkanlığında yapılacak olan toplantıya katılmak suretiyle oralarda düşüncelerimizi kendilerine bildireceğiz. Bu akşam resepsiyon var, resepsiyonda kendileriyle görüşme fırsatı, zannediyorum ayak üstü de olsa, bulacağız; bu görüşmeleri bu şekilde sürdürüyoruz. 

Muhabir: Efendim, son operasyon, tampon bölge gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Ne düşünüyorsunuz bu konuda? 

Erdoğan: Arkadaşlar zaten, gözü kapalı olarak bakmayalım, bu bir vaka. Bir defa burada bir 'No Fly Zone' (Uçuşa Yasak Bölge) olması önemli; iki, Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü 1,5 milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun bizde meydana getirdiği sosyolojik bir olumsuz gelişme var. Hala gelmeye de devam ediyorlar. Tabii işin bir de üçüncü boyutu var; bu bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar ve bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz.

KERRY: TÜRKİYE ÖN CEPHEDE YER ALACAK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Türkiye’nin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyondaki pozisyona dair Erdoğan'dan daha net ifadeler kullandı. Türkiye'nin koalisyonun önemli bir parçası olduğunu ve ön cephede bulunacağını ifade eden John Kerry, Küresel Terörle Mücadele Forumu’nda yaptığı açıklamada, rehine meselesini çözen Türkiye’nin koalisyona daha fazla destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Türkiye”nin, IŞİD’in elindeki 49 rehinenin kurtarılmasının ardından koalisyona etkin olarak katılacağını belirten Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Waldorf Astoria Oteli’nde  ikili görüşme yaptı. Kerry görüşmesin ardından Terörle Mücadele Forumu’nda yaptığı konuşmada, "Türkiye, bu koalisyonun önemli bir parçası ve bu mücadelede ön cephede angaje olacak. Buradaki her ülke, şimdiye kadar görülmemiş bu küresel terör tehdidine karşı çok önemli bir rol üstlenmekte" diye konuştu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da açıklamasında, Türkiye’nin, IŞİD’e karşı mücadelede şimdiye kadar 75 ayrı ülkeden gelen yabancı militanları sınırdışı ettiğini, 6 bin kişilik de bir şüpheli listesi oluşturduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay\'da bir er ölü bulundu

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da su kesintileri yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...