23 Eylül 2014 16:14

Rüzgar pervanesi ‘Bizden uzak dur’

Çeşme merkezinin etrafında bulunan tepelere Rüzgar Enerji Santralleri kurulmasına tepki gösteren Çeşmeliler, rüzgar tribünlerinin şehirden uzak alanlara yapılmasını istiyor.

Rüzgar pervanesi  ‘Bizden uzak dur’
Paylaş

İzmir Çeşme merkezinin etrafında bulunan tepelere Rüzgar Enerji Santralleri kurulmasına tepki gösteren Çeşmeliler, rüzgar tribünlerinin şehirden uzak alanlara yapılmasını istiyor.

Özellikle yaydığı rahatsız edici sesler ve manyetik alanın insan sağlığını etkilediği ve birçok hastalığı tetiklediği yönündeki bilgiler kaygıları artırmış durumda. Ayrıca tribünlerin Çeşme şehir merkezine uzaklığı ise sadece 135 metre. Bir Rüzgar tribünün ise Çeşme Hacı Murat Özsoy Anadolu Lisesinin 135 metre arkasına kurulacağı söyleniyor.

Yapım çalışmaları sürdürülen RES projesine karşı Çeşme’de bulunan esnaf, sivil toplum örgütleri konudan oldukça rahatsız. Çeşme Sürdürülebilir Çevre Platformu, RES projelerinin iptali için hukuk mücadelesi veriyor.

ENDEMİK DİKKATE ALINMALI

Eşi ile birlikte RES projelerinin uygulanmak istendiği alanda çiftliği bulunan ve Çeşme Sürdürülebilir Çevre Platformunun dönem sözcüsü olan Esen Fatma Kabadayı Whitining, RES projelerinin; birinci derece sit alanı ve korunması gereken kültür varlıkları olarak değerlendirilen alanlara yapılmaya çalışıldığını söyledi.

Tabiat Koruma Kanunları ve Çevre Kanununa aykırı olarak sit alanlarında yapılacak RES projelerine üretim lisansları sağlandığını söyleyen Whitining, Çeşme ve Alaçatı arasında bulunan tüm tepelere rüzgar tribünlerinin kurulmak istendiğine dikkat çekti.

28 AİLENİN TOPRAKLARINA EL KONULDU

RES’lerin dikileceği topraklarda 28 ailenin topraklarına el konulduğunu sözlerine ekleyen Whitining, “Genelde bu projeler HES projeleri RES projeleri bir şekilde kılıfına uydurularak birinci derecede doğal sit alanlarında, ormanlık alanlarda, derelerde yapılabiliyor. Fakat bu proje ile özel mülkiyet hakkına tecavüz de yapılmak isteniyor” diye konuştu.

DİBİMİZDE PERVANE KURULMASIN

Kulak çınlaması ve Vertigo hastalığı nedeniyle sessiz bir kent olan Çeşme’ye yerleştiğini anlatan Emekli Öğretmen ve İşletmeci Nevin Çetintaş da, rüzgar enerjisine karşı olmadığını ancak şehrin 135 metre kadar yakınına kurulmasına karşı olduğunu ifade etti.

Çetintaş, “Rant için yapılmasın bunlar, her şeyin başında rant var artık doğayı ve insanları da düşünsünler” dedi.

10 yıldır Çeşme’de yaşayan Mustafa Dikmen de RES’lerin yerleşim yerlerinin yakınına kurulmasına karşı olduğunu belirterek, “Ben Karaburun’da bir şeyler gördüm. 500 metre bile yakınında olsa bu tribünler müthiş bir ses yapıyor ve çok zararlı” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'da fırtına: İnşaatların iskele, vinç ve paravanları uçtu

SONRAKİ HABER

Dönüp savaşa katıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...