22 Eylül 2014 17:11

'Taşeron yasaklansın, iş cinayetlerine son'

İzmir’de DİSK’in öncülüğünde taşeron sisteminin yasaklanması talebiyle “Taşeron gidecek, adalet gelecek” şiarıyla düzenlenen mitinge binlerce işçi katıldı.

\'Taşeron yasaklansın, iş cinayetlerine son\'
Paylaş

İzmir’de DİSK’in öncülüğünde taşeron sisteminin yasaklanması talebiyle “Taşeron gidecek, adalet gelecek” şiarıyla düzenlenen mitinge binlerce işçi katıldı.

İzenerji Park Bahçe işçilerinin taşeron şirkete devredilmesi kararının ardından günlerdir yapılan taşeron karşıtı eylemler yapılan mitingle doruğa ulaştı. “Taşerona geçit yok” diyen  park bahçe ve Genel-İş üyesi işçilere; Türk-İş’e bağlı Belediye-İş üyesi işçiler de destek verdi. Somalı maden işçilerinin de katıldığı miting de Türk-İş’e bağlı sendikalar ile KESK ve TMMOB da destek verdi. Mitingte Ortadoğu’da yaşanan IŞİD katliamı da lanetlendi. 

“Taşeron gidecek, adalet gelecek” mitingi için Genel-İş şubeleri işçileri sendika binası önünde toplandı. “İşimize, ekmeğimize göz koyanlara izin vermeyeceğiz! Taşerona geçit yok” pankartıyla, İzenerji işçilerinin en önde yürüdüğü kortejde 3 No’lu şube üyesi itfaiye işçileri, bugün taşerona devredildikleri açıklanan Karabağlar Belediyesi Kar-Bel işçileri, İZSU işçileri, Konak Belediyesi taşeron işçileri, Buca Belediyesi, Çiğli Belediyesi işçileri de katıldı. İşçi eşleri “Evime aş, eşime iş güvencesi” dövizi taşıdı. “Susma haykır, taşerona hayır”, “Taşeron öldürüyor” , “İş cinayetlerine, köleliğe, taşerona hayır” dövizleri taşıyan binlerce işçi, alkış, zılgıt ve “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Ekmeğe uzanan elleri kıracağız” sloganlarıyla Basmane Meydanı’na yürüdü.  Mitingde sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla da taşerona karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı.
Türk-İş’e bağlı Belediye-İş işçileri “Taşerona karşı tek ses, tek yürek, yürüyoruz!” pankartı taşıdı. Yine Belediye-İş üyesi işçiler “İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz”, “güzel ölmek değil, insanca yaşamak istiyoruz” dövizleri taşıdı. HDK bileşenleri “IŞİD’e, iş birlikçilere, taşeron cumhuriyetine hayır” pankartı arkasında yürüdü.

Basmane Meydanı’nda bir araya gelen DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ile siyasi partiler Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Gündoğdu Meydanı’nda iş cinayetlerinde kaybedilen işçiler anısına yüzlerce siyah balon gökyüzüne bırakıldı. Mitingde 24 Eylül’de eğitim emekçilerinin yapacağı greve de çağrı yapıldı.

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko Soma’daki katliamın üzerinden 4 ay geçtiğini bu süre içinde 600’e yakın işçinin daha iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirterek,  “Yani Türkiye’de iki Soma faciası daha yaşandı” dedi. AKP’nin darbecilerden aldığı yasalarla işçilerin elini kolunu bağladığını belirten Beko, “AKP bağlıyor, patronlar öldürüyor. Sistem bu. Taşeron sistemi yasaklanmalıdır, çünkü taşeron iş cinayeti demektir” dedi. Bugün taşeron köleliğine direnen 1170 İzenerji park bahçe işçisi, Kar-Bel işçileri ve taşeron tehdidi ile karşı karşıya olan Genel-İş üyesi işçilerin talebi için bir araya geldiklerini belirten Beko, “Torba yasadan rantçılara müjde çıktı. Milyonlarca taşeron işçiye müjde çıkmadı. Hastanelerde, karayollarında, taşeron işçileri binlerce dava açtı ve kazandı. Mahkemeler bu işçiler kamunun işçisidir diyor. Çalışma Bakanına sesleniyorum ‘torbayı, çorbayı, çuvalı boş verip, siz de mahkeme kararlarını uygulayacak mısınız” diye sordu. Taşeron işçileri için verilecek müjdenin taşeronu yasaklamak ve işçileri kadrolu yapmak olduğunu vurguladı..

Kani Beko Ortadoğu’da IŞİD adlı çetenin halkları katletmeye devam ettiğini belirterek, “Bu çeteleri besleyenlerin arasında maalesef Türkiye’yi yönetenler de var, ancak bizim yüreğimiz direnenlerle birlikte” dedi. Beko  “AKP acıya pasaport soruyor, mezhepçi çetelerin elini kolunu sallayarak geçtiği sınırlarda insanlarda zulüm uyguluyor” diyerek “Biz işçi sınıfıyız, biz acıya pasaport sormayız, biz acıları mezhebe göre, ırka göre ayırmayız, o acıları kucaklayarak birleşmeyi, bütünleşmeyi hedeflemeliyiz. Aylardır direnen İZENERJİ işçileri ile birlikte, hasta işçileri, maden işçileri, tüm işçiler birlikte mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın ‘örtülü’ harcamalarına soru

SONRAKİ HABER

IŞİD Felluce\'de klor gazı kullandı: 300 Irak askeri öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...