22 Eylül 2014 16:27

YİBO ayrı taşımalı eğitim ayrı eziyet

Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan öğrencilerin sıkıntıları, okulların kapanmasıyla birlikte daha da arttı. Dersim’deki öğrenciler özellikle kış aylarında, sabahın erken saatlerinde kendilerini almaya gelen minibüslerle kilometrelerce yol giderken, akşam da aynı yol çilesiyle yorgun argın evlerine dönüyor.

YİBO ayrı taşımalı eğitim ayrı eziyet
Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim


Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan öğrencilerin sıkıntıları, okulların kapanmasıyla birlikte daha da arttı. Dersim’deki öğrenciler özellikle kış aylarında, sabahın erken saatlerinde kendilerini almaya gelen minibüslerle kilometrelerce yol giderken, akşam da aynı yol çilesiyle yorgun argın evlerine dönüyor. Bu sorunlar yetmezmiş gibi öğrencileri bir de ihale sorunu vurdu. Dersim’de taşımalı sistem ihaleleri yapılmadığı için okula gidemeyen çok sayıda öğrenci bulunuyor.

Konuya ilişkin konuşan Mazgirt Yukarıoyumca Köyü Muhtarı Hüseyin Doğan, “Taşımalı sistem ihaleleri yapılmadığı için öğrencilerimiz iki haftadır okula gidemiyorlar. YİBO şu anda kapalı. Bütün köy çocuklarının okula gitmesi gerekirken maalesef şu anda hiçbiri okula gidemiyor. Milli Eğitim Müdürü ne iş yapıyor bilmiyoruz” diyor.

Taşımalı sistemin YİBO’dan daha iyi olduğunu ancak bu sistemin de eksikleri olduğunu dile getiren Doğan, “Özellikle kış mevsiminde kar yağışı nedeniyle yollar kapanıyor ve öğrencilerimiz okula gidemiyor. Bazen araçlar yolda kalıyor. Öğrenciler ödevle, aileleriyle geçirmeleri gereken zamanın büyük bölümünü yollarda geçiriyor” diye konuştu.
Daha iyi eğitim ve başarı istediklerini belirten Doğan, son zamanlarda başarıdaki düşüşü eğitim sistemine bağlıyor.

ÖĞRETMEN DE BULUNMUYOR

Taşımalı sistem eziyetini yaşayan ilçelerden biri de Dersim’in Pülümür ilçesi. Pülümür’e bağlı onlarca köyden yüzlerce öğrenci taşımalı sistemle ilçede bulunan okula taşınıyor. Buradaki öğrencilerin sorunları da diğerleriyle aynı. Sabahın erken saatlerinde kalkan öğrenciler minibüslerle kilometrelerce yolu gidip gelmek zorunda kalıyor.

Yaşanan sıkıntılara ilişkin bilgi veren Pülümür İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Arslan, “Okullar açıldı. Maalesef ilçemizde Dede Korkut İlkokulu’nda bir öğretmen var. Köylerimizdeki öğrenciler öğretmenlerden mahrum durumda. Kimi öğrencilerimiz ilçeye kimi yerlerde de başka illere giderek eğitim görüyorlar. Buradan sesleniyoruz eğer devletimiz yöremizin insanlarla dolmasını istiyorsa Kırmızıköprü İlköğretim Okulu’nu açsın. Kırmızıköprü’ye bağlı 17 köyün öğrencileri burada daha rahat şekilde okuyabilirler” dedi.

Kırmızıköprü’de bulunan Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu’nun kaderine terk edildiğini belirten İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Arslan da “Burada eskiden 400-500 öğrenci okuyordu. Okulun lojmanları askeriyeye verilince aynı tel örgünün içine 20 yaşındaki askerle 7 yaşındaki çocuğu koydular. Bu durum toplumu rahatsız etti. Çoğu insan çocuklarını okuldan aldı. Kapanıncaya kadar 130 öğrencisi vardı. Biz bu okulun onarılarak eğitim öğretime tahsis edilmesini istiyoruz. Bu okul açılırsa köylerde yaşayan insanlar burayı terk etmeyecek. Arazilerini ekip biçecek ve hayvancılıkla da uğraşacaklardır. Memleketimizin boş kalma sebeplerinden bir tanesi de budur” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe’li öğrenciler yol kapattı

SONRAKİ HABER

Sahipsiz olduğumuz için ölüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...