22 Eylül 2014 09:41

Maden işçileri Zonguldak’a yürüdü

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, iş gücü fazlalığı gerekçe gösterilerek 29 arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüdü. 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne ulaşan madenciler, oturma eylemine devam ediyor.

Maden işçileri Zonguldak’a yürüdü
Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, iş gücü fazlalığı gerekçe gösterilerek 29 arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyüşe geçti. Arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyen madenciler, 10 saat süren yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği'ne ulaştı. İşçiler, oturma eylemine devam ediyor. 

2005'te Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding'e bağlı HEMA Kömür İşletmeleri, Haziran ayı başında sözleşmede belirtilen kuyularda ekonomik değer taşıyan kömür kalmadığı gerekçesiyle, yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talebinde bulundu. Daha önce toplam 39 ay ek süre verildiği gerekçesiyle talebi reddeden TTK, 17 numaralı panoda da belirlenen eksikliklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince incelenmesi için üretimi durdurdu. TTK incelemenin ardından, 1 ay sonra söz konusu panoda üretime devam edilebileceğini bildirdi.

29 İŞÇİ ÇIKARILDI

Ancak firma, TTK ile yaşadığı uyuşmazlık sonucu iş gücü fazlalığını gerekçe göstererek daha önce 16 işçiyi işten çıkardı. Geçen cuma günü 13 işçinin daha işten çıkarılacağına dair tebligat yapılması üzerine ocakta çalışan madenciler işi durdurdu. Gece vardiyasından çıkan ve gündüz vardiyası için ocağa gelen yaklaşık 500 işçi, maden ocağından Zonguldak'a doğru yürüyüşe geçti.

ZONGULDAKLI İŞÇİLER DE KATILDI

Kent merkezine girişte büyük araç konvoyu oluşurken, bazı vatandaşlar işçilere alkışlarla destek verdi. 'İş ekmek yoksa barış da yok', 'Zonguldak uyuma, madenciye sahip çık', 'Madenci burada esnaf nerede' ve 'Vur vur inlesin, Ankara dinlesin' sloganlarla kent merkezine giriş yapan madencilere, Zonguldak'taki özel maden şirketi yöneticileri ve işçileri de katıldı. 

Kentin en işlek caddesinden geçerken işçilere hitap eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, "İşsiz kalmanın, aşsız kalmanın hüznünü anlatmak için geldik. Bizim, çıkan yasalardan şikayetimiz yok ama işten atılmalara, işten atılma tehditlerine karşıyız, bunun için buradayız. Biz sabah 08.30'da yola çıktık, bizi yalnız bırakmayan güvenlik güçlerine ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz." dedi. 

Daha sonra valilik önüne gelen işçilere hitap eden Mutlu, "Buraya geliş maksadımız belli. Biz buraya Armutçuk Hema Kandilli Kömür İşletmeleri'ndeki işten atılma tehditlerine karşı sesimizi duyurmak için geldik. Sesimizi duyuramazsak nereye gideceğimizi çok iyi biliyoruz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. 50 kilometreyi aşan ayaklar daha çok kilometreleri aşar." diye konuştu. 

Gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise "Enerji Bakanı'nın açıklaması var. İnşallah ekim ayında yapılacak yasal düzenlemeyle problemin büyük bölümünün çözüleceğini düşünüyorum." diye ifade etti. 

Alabaş, işçilere hitaben yaptığı konuşmada ise şunları söyledi: "Yine Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacak eyleme imza attınız. Sizi yürekten kutluyorum. Yaklaşık 3 aydır TTK ve Hema Kandilli İşletmesi arasındaki anlaşmazlıklar neticesinde çalışan arkadaşlarımızı işten çıkarma tehdidi üzerine eylemler düzenlenmiş, Enerji Bakanlığı nezdinde görüşmelere başlanmıştı. Ancak bu görüşmelerde netice elde edilemedi. Ayrıca, maden işçisi kardeşlerimizi insanca yaşayabilecekleri bir maaşa kavuşma imkanını bulmuşken bir anda işsizlikle karşı karşıya kaldılar. Ben Torba Yasa görüşmelerinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki çalışmaları takip ettim. Maden işçileri adına oradaki görüşmelerde bulunma ve müdahale etme fırsatı buldum. Bu problemin bu hale geleceği belliydi. Maelesef sektör temsilcileriyle, sendikasıyla, işvereniyle, çalışanıyla, Maden Mühendisleri Odası'yla başta işgüvenliği tedbirleri olmak üzere sektörün sorunlarının dile getiren bir çalıştay sonucu Meclis'e gelmesi gereken bir yasa tasarısı, sektör temsilcilerine sorulmadan Meclis'e götürüldü ve sorun çözmekten daha çok daha çok problemleri beraberinde getirdi. Bizi birbirimizle karşı karşıya getirmek istiyorlar. Biz GMİS olarak bu problemin çözülmesi için gerekirse Ankara'ya kadar yürüyerek sesimizi duyuracağız. Hala sesimizi duymayanlar varsa, biz gerekirse sesimizi duyuracak mesafeye kadar gider, onların kulaklarına bağırırız."

GMİS Başkanı Alabaş, sendika yöneticileri ve De-Ka Madencilik yöneticisi Halit Demir de işçilerle beraber oturma eylemine katıldı.

'HA İŞSİZ KALMIŞIZ, HA GÖÇÜKTE KALMIŞIZ'

Maden ocağında 4 yıldır çalışan 2 çocuk babası Sertan Gökyeşil ise "Ha işsiz kalmışsın, ha göçükte kalmışsın aynı. 2 çocuğumuz var. İşsiz kalsak da bakamayacağız, göçükte kalsak zaten bakamayacağız" dedi. İşten atılan 10 yıllık madenci Yılmaz Sarıkan ise, arkadaşlarının kendileri için ortaya koyduğu mücadeleden mutlu olduğunu söyledi.

İşçiler, daha sonra jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında Zonguldak yönüne doğru yürüyümeye devam etti. Madencilerin yürüyüşü nedeniyle Zonguldak- İstanbul karayolunun Ereğli yönü ulaşıma kapatıldı. Ulaşım, dubalarla bölünen Zonguldak yönünden gidiş- geliş şeklinde sağlanıyor

YALINAYAK YÜRÜYORLAR

Maden işçilerinden bazıları iş kıyafetleri ile yürüyüşe katıldı. 'Öfkeliyiz' yazılı pankartı açıp, 'TTK-HEMA sorun ne?', 'İşçi atılmasına son', 'İşsizlikte fıtrat mı', 'Çözmek mi zor, kazmak mı', 'Şantaj malzemesi değil madenciyiz' yazılı dövizler taşıyan madencilere yoldan geçen sürücüler de klakson çalarak destek verdi. Bazı madenciler, çizme ve ayakkabılarını çıkarıp çoraplarıyla asfaltta yürüdü.

Yorulan madenciler, zaman zaman asfalta ve yol kenarına oturarak dinlendi. Genel Maden İşçileri Sendikasının su dağıttığı işçilerin yürüyüşü devam ederken, aralarında madencilerin de bulunduğu bir grup da Zonguldak'ta Madenci Anıtı önünde toplandı. Polis de yürüyüş güzergahında önlemlerini artırdı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hırvatistan\'da sel felaketi

SONRAKİ HABER

BM: Türkiye\'ye, iki günde 100 bini aşkın kişi geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...