21 Eylül 2014 20:51

AKP, IŞİD’in cephe gerisi

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarına ilişkin bir açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, “Bölgesel ve uluslararası emperyalist güçlerin desteği ve yönlendirmesi olmaksızın, basit bir katliam çetesi bu denli hızlıca yayılıp güçlenemezdi” denildi.

AKP, IŞİD’in cephe gerisi
Paylaş

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarına ilişkin bir açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, “Bölgesel ve uluslararası emperyalist güçlerin desteği ve yönlendirmesi olmaksızın, basit bir katliam çetesi bu denli hızlıca yayılıp güçlenemezdi” denildi. AKP hükümetinin IŞİD’e doğrudan destek sağladığı belirtilen açıklamada, Musul’da kaçırılan konsolosluk çalışanlarının önceki gün serbest bırakılamsına ilişkin de “AKP hükümeti konsolosluk görevlilerinin neyin karşılığı olarak serbest bırakıldığını açıklanmalıdır. Rehinelerin serbest bırakılmasının, IŞİD’in Rojava saldırısına verilen desteğin bir sonucu olup olmadığı halklarımız tarafından bilinmelidir” denildi.

KOBANÊ’YE SALDIRI

YPG savaşçılarının Kobanê’de IŞİD çetelerinin ağır saldırısına kahramanca direndiği belirtilen açıklamada, “IŞİD’in yüzünü tekrar Kobanê’ye dönmesi, önce Kobanê’yi düşürmeye ve sonra da Rojava Devrimi’ni boğmaya yönelik bir stratejik planın parçasıdır” denildi. Bu tasfiye hamlesinin birçok ‘hissedarı ve yöneticisi’olduğu belirtilen açıklamada, “Bölgesel ve uluslararası emperyalist güçlerin desteği ve yönlendirmesi olmaksızın, basit bir katliam çetesinin bu denli hızlıca yayılıp güçlenmesi mümkün mü” diye soruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Gün gibi ortada ki; IŞİD, Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmesinde emperyalist güçler tarafından Ortadoğu halklarına karşı kullanılan bir istikrarsızlaştırma aracı. Kobanê’ye yönelen katliamcı çeteleri protesto etmek için sınıra yürüyenlere gaz bombalarıyla saldıran ve IŞİD’e açtıkları sınır kapılarını savaş mağdurlarına kapalı tutup halkların direnişi sonucu açmak zorunda kalan, IŞİD çetelerinin cephe geriliğini yapan AKP hükümetidir.”

NE KARŞILIĞINDA BIRAKILDILAR?

AKP hükümetinin Musul’da IŞİD çeteleri tarafından aylardır rehin alınan 49 konsolosluk görevlisinin serbest bırakılmasını hükümetin dış politika başarısı olarak sunmasının da eleştirildiği HDK açıklamasında , “Konsolosluk görevlilerinin neyin ve hangi anlaşmanın karşılığı olarak serbest bırakıldığı açıklanmalıdır. AKP hükümeti, kaç tren mühimmat ve hangi lojistik desteğin sonucu olarak bırakıldığını açıklamak zorundadır. Rehinelerin serbest bırakılmasının, IŞİD’in Rojava saldırısına verilen desteğin bir sonucu olup olmadığını halklarımız bilmelidir. Rehinelerin serbest bırakılma biçimi ve IŞİD çetelerinin Türk devleti ile müzakere ettiğini açıklaması AKP ile IŞİD katilleri arasındaki işbirliğinin açık bir kanıtıdır” ifadelerine yer verildi.

TAMPON BÖLGE YENİ BİR SAVAŞ DEMEKTİR

‘Tampon bölge’ tartışmasına dair değerlendirmelere de yer verilen açıklamasda, “Sınır geçişlerini sağlayan, trenlerle silah sevkiyatı yapan ve IŞİD militanlarına Türkiye topraklarında sağlık ve tedavi hizmeti sunan AKP hükümetinin, uygulamaya çalıştığı tampon bölge planı, Rojava’yı işgal planının bir parçasıdır. AKP hükümeti, tampon bölge oluşturma planını devreye sokarsa bu, savaşın Kuzey Kürdistan’ı da kapsayacak biçimde yayılmasına davetiye çıkarmak, ateşkes ve müzakere sürecine son vererek kapsamlı savaş hazırlığını devreye sokması demektir. Doğrudan çözüm sürecine yönelik bir tehdittir” denildi.

KOBANÊ’YLE DAYANIŞMA İNSANLIĞIN GREĞİ

AKP’nin halkları birbirine kırdırma politikası güttüğü dile getirilen HDP açıklamasında, “AKP iktidarı yeni Şengaller yaratmak istemektedir. Direniş ve halkların dayanışması, AKP’nin bu isteğini kursağında bırakacaktır. Uluslararası demokratik güçler, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren bu kıyım politikalarına karşı, ‘protesto eden’ söylemlerini somut bir pratiğe geçirmeli, barışın ve halkların sesini yükseltmelidir.  Bugün, Kobanê halkıyla dayanışmak, insanlığa karşı yürütülen vahşete karşı onurlu bir duruş sergilemektir” denildi.

VAHŞETE KARŞI SEFERBERLİK

Halkların Demokratik Kongresi’nin, emperyalist devletler ve bölge güçlerinin katliamcı ve işgalci politikalarını kınadığı belirtilen açıklamada, “Halklarımızı, Şengal’de, Kobanê’de yaşanan vahşete karşı seferber olmaya, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Pomak, Ermeni, Rum halklarımızı Kobane’de halkların kardeşliği ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Bu saldırı, sadece Kobanê’ye değil Ortadoğu halklarının birleşik ve ortak geleceğine, hepimizin onuruna ve özgürlüğüne yöneliktir. Rojava Devrimi’nin arkasındayız. Rojava, Kobane, Şengal, Ninova ve Gazze’de yaşayan halkların, başta kadınlar ve çocukların yalnız olmadığını bir kez daha duyuruyoruz” denildi.
Açıklamanın sonunda AKP hükümetine bir kez daha IŞİD’e sağladığı askeri ve lojistik desteği geri çekmesi çağrısı yapıldı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê sınırında bir saldırı daha

SONRAKİ HABER

Suruç\'a giden Diyarbakırlıların konvoyuna polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...