05 Temmuz 2011 10:55

Sınırın iki yakasında evler basılıyor

Suriye’de yaşanan iç karışıklığın ardından Türkiye’ye kaçak yollarla giriş yapan Suriyeliler için güvenlik güçlerinin verdiği süre önceki gün sona erdi.Geçtiğimiz hafta içerisinde Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi, Uluyol ve Görentaş Köyleri

Sınırın iki yakasında evler basılıyor
Paylaş

Geçtiğimiz hafta içerisinde Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi, Uluyol ve Görentaş Köylerindeki akrabalarının yanına sığınan kaçak Suriyelilerin ihbar edilmesi üzerine güvenlik güçleri adı geçen köylere gelerek vatandaşları uyardı. Uyarılara aldırmayanlar hakkında yasal işlem yapılacağının öğrenilmesinin ardından köylerde konaklayan birçok Suriyeli geldikleri yolu kullanarak tekrar ülkelerine döndü. Bazıları ise sığınma talebinde bulunarak çadır kentlere yerleştirildi. Kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilerin muhtarlar tarafından ihbar edildiğini öne süren köy halkı imza kampanyası başlattı.

Suriye’ye yaşanan olayların hemen ardından can güvenliklerinden endişe eden ve sayıları zamanla 12 bini bulan Suriyeliler Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi Köyü sınırını ve Altınözü İlçesine bağlı Kozcular Köyü sınırına gelerek Türkiye’ye sığınma taleplerini iletmişlerdi. Sığınma taleplerinin olumlu karşılanmasının ardından Kızılay tarafından Hatay genelinde 5 ayrı noktada kurulan çadır kentlere yerleştirildi. Sığınmacıların brandalarla kaplı bu kentlerde geniş güvenlik önlemleri altında misafir edildiklerini duyan yüzlerce Suriyeli de adı geçen köylerin sınır hatlarını kullanarak kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yaptı.

SINIR KÖYLERİNDE SURİYELİ AVI

Çadır Kentlerde kalmaktansa Güveççi, Uluyol ve Görentaş Köylerindeki akrabalarının yanlarına gelen Suriyeliler uzun zamandır bu köylerde konaklıyorlardı. Bu güne kadar sorun yaşanmayan bu köylerde muhtarların aldığı ani karar hem köy halkını hem de kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan Suriyelileri hayrete düşürdü.

Geçtiğimiz hafta sonunda Güveççi ve Görentaş Muhtarları tarafından “Köylüler artık Suriyelileri istemiyor” sözleri ile yapılan ihbar neticesinde güvenlik güçleri adı geçen köylere gelerek, halkı kaçak Suriyeliler hakkında uyardı. Köy genelinde bulunan ve pasaportlarıyla giriş yapmayan tüm Suriyelilere dün gece yarısına kadar süre veren güvenlik güçleri ülkelerine geri dönmelerini aksi takdirde kaçak olanları toplanarak çadır kentlere yerleştirileceklerini duyurdu. Bu duyurunun hemen ardından Güveççi, Uluyol ve Görentaş Köylerinde kalan yüzlerce Suriyeli bir anda köylerden ayrıldı. Yaklaşık 1 hafta önce adı geçen köylerde yüzlerce Suriyeliye rastlamak mümkünken gelişen olayların hemen ardından Suriyelilerin birçoğunun korkuyorlar da olsalar ülkelerine geri döndükleri bazılarının ise Antakya merkezdeki akrabalarının yanına gittikleri akrabası bulunmayan birkaç ailenin de Çadır Kentlere yerleştiği öğrenildi.

KÖY HALKI İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Güveççi ve Görentaş Muhtarlarının yaptığı bu ihbarı anlayamadıklarını aktaran köy sakinlerinden Turan Tohma, “Biz akrabayız. Akrabalarımızın da yanımızda olmasını istiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız” dedi.

Olayların başlamasının hemen ardından akrabalarını misafir etmenin kendilerinin görevi olduğunu ve bu güne kadar bundan dolayı asla şikâyetçi olmadıklarını anlatan Tohma “Biz olayların başladığı ilk günlerden itibaren akrabalarımıza hep yardımcı olduk. Köy halkı olarak kendi aramızda para topladık ekmek, bebek maması gibi birçok erzakı güvenlik güçlerinin kontrolünde sınıra kadar götürdük. Akrabalarımızı istemesek bunu neden yapalım? Köy Muhtarlarının neden böyle bir girişimde bulunduğunu anlayamadık. Akrabalarımızı yanımızda istiyoruz. Olaylar yatışana kadar yanımızda kalmaları için Uluyol (Nişrin), Güveççi ve Görentaş Köylüleri olarak muhtarlarımız gibi düşünmediğimizi göstermek üzere 300’den fazla imza topladık. Bu imzaları Hatay Valimize iletip bu hakkın bize tanınmasını isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

Suriye’de yaşanan karışıklıktan kaçarak Güveççi Köyündeki akrabalarının yanına gelen Muhammed Salih ise yapılan bu ihbardan ötürü üzgün olduklarını söyledi. Ülkelerinde yaşanan kargaşa ortamından güvenlik gerekçesi ile kaçtıklarını ancak çadır kentlerde kalmak yerine akrabalarının yanında kalmayı tercih ettiklerini aktaran Salih “Ülkemize dönemiyoruz. Şimdide akrabalarımızın yanında kalamıyoruz. Biz Suriyeliler olarak Türk halkının bize göstermiş olduğu yakın ilgiden ötürü minnettarız. İsteğimiz bize tanınan izinle akrabalarımızın yanında kalabilmek” dedi. (DIŞ HABERLER)


HAMA’DA EVLER ARANIYOR

Suriye’nin Hama kenti kaynıyor. Tank ve zırhlı personel taşıyıcılarla kente giren askerler, şüpheli gördükleri evlerde arama yapıyor. Bölgeden zaman zaman silah sesleri yükseliyor. En az 3 kişi, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Örgütü’ne göre 250 kişi gözaltına alındı. Bazı mahallelerde gruplar yollara barikat kurarak operasyona mani olmaya çalışıyor. Çatı ve balkonlara çıkanlar tekbirler getiriyor.

Hama, 14 haftalık Suriye ayaklanmasında en fazla can kaybıyla dev gösterilerin meydana geldiği noktalardan biri. 1 ay önce yaklaşık 60 hükümet karşıtı öldürüldü.

Geçen cuma kentin ana meydanında toplanan 150 bin kadar protestocu, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın gitmesini istedi. Esad, muhalefetle diyaloğa girme sözü verse de, rejim karşıtları, operasyonlar durmadan masaya oturmayacaklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Atina’da Gazze operasyonu

SONRAKİ HABER

‘Gaz terörü’ tam gaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...