21 Eylül 2014 17:35

Diyarbakırlılar Kobanêliler ile bir olmak üzere yola çıktı

Diyarbakır'da IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırılarının protesto edildiği yürüyüş, binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. Yürüyüş sonrası halk, Kobanê direnişine destek vermek amacıyla Suruç'a doğru yola çıktı.

Diyarbakırlılar Kobanêliler ile bir olmak üzere yola çıktı
Paylaş

Diyarbakır'da IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırılarının protesto edildiği yürüyüş, binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. Yürüyüş sonrası halk, Kobanê direnişine destek vermek amacıyla Suruç'a doğru yola çıktı.

DBP Diyarbakır İl Örgütü binasından Koşuyolu Parkı'na kadar yapılan yürüyüşte HDP Milletvekili Mülkiye Birtane, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve DBP il ile ilçe yöneticileri, Barış Anneleri de yer aldı.

Büyük çoğunluğunu kadınların ve gençlerin oluşturduğu yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ve "Roj iro ye, sibê dereng e!" yazılı pankart taşındı. PKK, HPG, YPG ve YDG-H bayraklarının açıldığı yürüyüşte yine sık sık "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak", "Bijî berxwedana YPG", "Bijî serhildana Kobanê", "Disa disa serhildan serokê me Öcalan" ile "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.

Koşuyolu Parkı'na varılmasıyla birlikte son bulan yürüyüşün ardından kitle bir ağızdan Çerxa Soreşê Marşı'nı söyleyip, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

'KOBANÊ'YE GÖZÜNÜ KAPAYANLAR, HALKLARIN VİCDANINDA MAHKUM OLACAKTIR'

Ardından DBP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, yaptığı konuşmada, Kobanê halkının yalnız olmadığını söyleyerek, Kobanê halkına "Buradan size söz veriyoruz yalnız değilsiniz. Amed'in kalbi sizinledir. Sizinle Kobanê'yi savunmaya hazırız" sözleriyle seslendi. IŞİD'in Rojava'daki saldırıları ile Rojava devriminin tasfiye edilmesinin amaçlandığının altını çizen Zümrüt, Kürt halkının bu vahşete izin vermeyeceğini ve IŞİD'in saldırıları karşısında aktif direniş göstereceklerini belirtti. Zümrüt, "Bugün Kobanê'ye gözünü kapayanlar, görmeyenler halkların vicdanında mahkum olacaktır " dedi.

'IŞİD=AKP'

Bu sözlerinin devamında Kürt halkını ve Türkiye halklarını, Kobanê direnişine destek vermeye çağıran Zümrüt, "AKP Hükümeti'nin çetelere lojistik destek verdiğini hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra sadece Amed'de 400 dernek kurarak bu çeteleri ayakta tutuyor. IŞİD'in varlığı AKP zihniyeti ile birlikte bu süreci işliyor. IŞİD eşittir AKP, AKP eşittir IŞİD" diye konuştu.

AKP'Lİ VEKİLLERE VE AKP'YE OY VERENLERE ÇAĞRI

AKP Hükümeti'ne de "Ya bu zulme karşı halkla birlikte direneceksiniz yada elinizi çekecek, 'ben IŞİD çetesinin ortağıyım, onlarla birlikte bu vahşeti yapıyorum' diye açıklayacaksınız" diye seslenen Zümrüt, AKP'li milletvekilleri ve AKP'ye oy verenleri de "Henüz geç değil" diyerek Kobanê'ye destek vermeye çağırdı.

Zümrüt, konuşmasının "Kobanê bu halkın 40 yıldır ödediği bedellerin sonucudur. Kobanê'nin direnişi bizim direnişimizdir" diyerek noktaladı.

'KÜRT TARİHİ BUGÜN YAZILIYOR'


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise Kobanê'nin stratejik önemine dikkat çektiği konuşmasında Rojava, Kobanê ve Amed devriminin tarihte yerini alacağını ifade etti. Anlı, "Kürt tarihi bugün yazılıyor" dedi.

Dört parça Kürdistan'da Kürt halkına yönelik süren zulme ve katliamlara değinen HDP Milletvekili Mülkiye Birtane de "Kobanê devrime yürüyor ve biz bu devrimde Kobanê halkının yanında olacağız. Bu çatışma Kürt halkının başarısını ortaya koyacaktır" dedi. IŞİD çetelerinin son günlerini yaşadığını ifade eden Birtane, "Sayın Öcalan'ın özgürlük felsefesi 4 parça Kürdistan'ın üzerindedir" diye konuştu. Birtane, "PKK terör listesinden çıkarılırsa halkların özgürlüğü içen mücadele eden tek ordu olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından kitle, Kobanê sınırına gitmek üzere otobüslerle Suruç'a doğru yola çıktı. (Diyarbakır/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri isyan etti

SONRAKİ HABER

Kayseri’den Kobanê’ye destek çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa