21 Eylül 2014 17:24

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri isyan etti

Bugün birçok ilde eylem yapan ataması yapılmayan branş öğretmenleri atamaların adaletsizce yapıldığını dile getirdi

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri isyan etti
Paylaş

Bugün birçok ilde eylem yapan ataması yapılmayan branş öğretmenleri  atamaların adaletsizce yapıldığını dile getirdi

İstanbul’da Sirkeci'deki İstanbul Gar'ı önünde toplanan ataması yapılmayan bir grup branş öğretmen, Cağaoğlu’nda bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü.

İstanbul Gar'ı önünde saat 14.00 sıralarında bir araya gelen branş öğretmenleri, “Branşıma dokunma”, ”Emekli maaşıyla beni zorla okutan babamın yüzüne bakamıyorum”, ”Branş öğretmen adayları adalet istiyor”, ”Yeni Türkiye için adaletli atama istiyoruz “, ”Fen ve Bilimin ışığı söndü”, ”Atadınız da yok mu dedik?​” yazılı dövizler açtı. Bir süre gar önünde durarak bir oyun sergileyen grup daha sonra, “Branşıma dokunma diplomana sahip çık”, ”Ücretli kölelik istemiyoruz”, ”Velilerim uyuma öğretmenine sahip çık”, ”Susma sustukça atanamazsın”, ”Şubat ayında 40 bin atama” sloganları atıp düdük çalarak Cağaloğlu’ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti. Müdürlük önüne gelen grup burada yanlarında getirdikleri siyah balonları şişirerek patlattı.

40+40+40 KONTENJAN İSTİYORUZ

Grup adına burada basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, “Bizler ortaokul ve lise branşcılarından mağdur öğretmenleriz. Yapılan bu adaletsizliğin acilen önlenmesi için buradayız. Amacımız kimseyi kırmak ve incitmek değildir. Biz burada uğradığımız haksızlığı duyurmak ve yetkili kişilerin bizi kale alması için toplandık. Branş değişikliği ile alanımızda derslere giren öğretmenler branşlarına tekrar iade edilmesini bakanlığın almış olduğu bu kararı telafi ederek Kasım yada Şubat ayında 40+40+40 kontenjan istiyoruz. Her meslek kendi sorumluluğunu yerine getirsin. Branş öğretmenleri olarak bizler mağduruz. Haklarımız başkasının elinde. Büyük bir hezimete uğradık. Böyle bir haksızlığı hak etmediğimizi düşünüyoruz.” denildi.

EVLENDİM ÇOCUK SAHİBİ OLDUM

Eyleme kızıyla gelen coğrafya öğretmen adayı Elif Gören, “2005 yılında mezun oldum. Daha sonra formasyon aldım. Bir süre dershanede çalıştım, ücretli öğretmenlik yaptım. Evlendim, çocuk sahibi oldum. Ciddi manada çalıştığım halde çok yüksek puanlarla bile atanamıyoruz ya da yeterli kontenjan ayrılmıyor. Ayrılan kontenjandan öte sınıf öğretmenliğine yapılan tölerans. Yaklaşık 43 bin kişi norm fazlası kadro adı altında branşlara dağıtıldı. Bu bizim mağduriyetimizi daha da arttırdı. Yapılacak 40 bin atamada adil olunmasını istiyoruz” dedi.

BRANŞ DERSLERİNE BRANŞ ÖĞRETMENLERİ GİRMELİ

Üç yıldır atanamadığını ifade eden Türkçe öğretmen adayı Tuğçe Naz Danışman, “Bize verilen kontenjanı komik buluyorum. Alan değişikliğini geri almalıyız. Branş derslerine branş öğretmenleri girmeli” diye konuştu.

EVİMİZDE 15 GÜNDÜR ATANAMADIĞI İÇİN YAS VAR

Eşi Ali ile birlikte eyleme gelen Saadet Işık ise atanamayan oğlunun günde 30 liraya garsonluk yaptığını ve o nedenle bugün eyleme gelemediğini belirterek, “İki sene ücretli öğretmenlik yaptı. 800 lira verdiler, sigortası 15 gün yattı. Oğlum günlük 30 liraya çalışıyor. Eşimle birlikte çocuğumu savunmaya geldim. Böyle adaletsizlik olmaz. Biz destek vermeye verdik. Benim oğlum okul birincisiydi. Oğlum atanacak her şeyimizi hazırladık. Evimizde 15 gündür atanamadığı için yas var” dedi.
 

'ÜCRETMEN DEĞİL ÖĞRETMEN OLMAK İSTİYORUZ'

Diyarbakır'da ataması yapılmayan bir gurup öğretmen, yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmek üzere Şex Said Meydanı'nda basın açıklamasında bulundu. Atamaları yapılmayarak ücretli öğretmenliğe mahkum edilmek istenmelerine taşıdıkları "Ücretmen değil, öğretmen olmak istiyoruz", "Sadaka değil, adalet istiyoruz" dövizlerle tepki gösteren öğretmenler sık sık "Adaletli atama istiyoruz" ve "Susma haykır atamalar haktır" sloganları attı.

Yapılan açıklamadan önce öğretmenler branşları sayarak yoklama da yaptı. Her yoklamada "Branş var ama adalet yok" diye haykırıldı.

Daha sonra öğretmenler adına açıklama yapan Ercan Koyuncu yapılan adaletsizliğin bir an önce önlenmesi için toplandıklarını belirterek, "Şubat alımına kadar 40 bin atama ve mağdur olan herkesin alınmasını istiyoruz" dedi.

'OKUDUK OKUDUK OKUTAMADIK'


Ataması yapılmayan öğretmenler İzmir'de de Konak'taki tarihi saat kulesinde basın açıklaması yaptı. "Şubat'ta 40 bin branş öğretmeni atansın" yazılı pankartı açan öğretmenler "Susma haykır öğretmenler vardır", "Okuduk okuduk okutamadık" sloganları attı.

Öğretmenler adına basına açıklamayı, atamayan Türkçe öğretmeni Güldane Taş, öğretmenlik yapabilmek için yıllardır adeta mücadele eder gibi üniversitede okuduklarını okul bittikten sonra bir de KPSS'ye hazırlandıklarını söyledi. Taş, "Şimdi de kadro açığı sorunu ile uğraşıyoruz. Biz bu ülkeye hizmet etmek isteyen öğretmenleriz Şubat'ta 40 bin öğretmenin atamasının yapılmasını istiyoruz" dedi.

ATANAMAYAN BRANŞ ÖĞRETMENLERİNDEN KONYA’DA PROTESTO
 

Konya'da bir grup ataması yapılmayan branş öğretmeni, atamaların adaletsizce yapıldığını belirterek atamaları protesto etti.
Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize olup Kültürk Park'ta bir araya gelen ataması yapılmayan branş öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son atamalarda branş öğretmenlerine haksızlık yapıldığını belirterek durumu protesto etti. Öğretmenlerin ellerindeki 'Türkçesiz Yeni Türkiye', 'Biz Taşeron İşçiler Değiliz! Ücretli köleliğe son' yazılı dövizler dikkat çekti.

Ataması yapılmayan öğretmenler adına konuşan ve 4 yıldır atanamadığını belirten Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu Serhat Erhan, öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle kapanmaya çalışıldığını ancak ücret öğretmen olmak içinde öğretmenlik bölümü mezun olunmasına gerek olmadığını ifade ederek tepkisini dile getirdi. Erhan, şunları söyledi:

"Aşçılık, halıcılık, arıcılık bölümünü bitiren insanlar, okulda öğretmen olarak görev alıyor. Ülkenin öğretmen açığı, ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışılıyor. Ücretli polislik, doktorluk ya da herhangi bir meslek var mı? Arapça öğretmenliği 50 puanla atanıyor. 80 puan alan Sosyal Bilgiler öğretmeni atanamıyor. Bunun neresi adalet. Arapça okumadığımız, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği okumadığımız için vatan haini miyiz? Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz? Biz buraya toplandık, çünkü bu konulardan rahatsızız ve çözüm getirilmesini istiyoruz."

5 yıldır atanamadığını belirten Gülay Şener de son dönemlerde sınıf öğretmenlerinin, branş öğretmeni olarak görev yaptığını bu yüzden de asıl görev yapması gereken branş öğretmenlerinin atanamadığını söyledi.

Açıklamalarının ardından tiyatro oyunu da sergileyen atanamayan öğretmenler, sembolik olarak üzerinde branşların yazılı olduğu diplomaları seyyar satıcı olarak satmaya çalıştı.

SAMSUN’DA ATAMA PROTESTOSU

 
Samsun'da ataması yapılmayan branş öğretmenleri, seslerini duyurabilmek için eylem yaptı.
Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda eylem yapan öğretmenler ellerinde taşıdıkları dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

Grup adına konuşan Türkçe öğretmeni Erhan Dönmez, ataması yapılmayan branş öğretmeni sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Dönmez konuşma yaparken işitme ve konuşma engelliler için bir öğretmen çeviri yaptı. Bu ay yapılan atamalarda haksızlık yapıldığını ve bir an önce yetkililer tarafından bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, şöyle dedi; "Aksi halde olumsuzluklardan Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur. Bu kadar norm fazlası sınıf öğretmeni varken ve haksız bir şekilde diğer branşlara geçirilirken nasıl oluyor da bu sayı artıyor ve sınıf öğretmeni 'aslan payı' denilen hakkı elde ediyor. Bu adaletsizliğe asla göz yummayacağız ve sınıf öğretmenlerinin kendi kadrolarına geçmesi için gerekli hukuksal süreçleri başlatacağız."

Türkçe öğretmeni Erhan Dönmez ayrıca, yıllardır girdikleri KPSS'ye hazırlandıkları kitapları TBMM'ye göndereceklerini ve milletvekillerinden bu kitapları okumalarını isteyeceklerini ifade etti. Grup basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesinde alkışlar eşliğinde yürüdü. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

TTB\'den \'Aile Hekimliği Nöbet Düzenlemeleri\' yasasına boykot

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar Kobanêliler ile bir olmak üzere yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa