21 Eylül 2014 15:35

Ekvador’da halk hareketi büyüyor

Ekvador’da Correa hükümeti karşıtı halk hareketi büyüyor. Correa’nın dördüncü kez devlet başkanı adayı olmasına izin verecek Anayasa değişikliği yapması ve grev yasakları içeren Yeni İş Yasası nedeniyle sendikalar sokağa çıktı.

Ekvador’da halk hareketi büyüyor
Paylaş

Ekvador’da Correa hükümeti karşıtı halk hareketi büyüyor. Correa’nın dördüncü kez devlet başkanı adayı olmasına izin verecek Anayasa değişikliği yapması ve grev yasakları içeren Yeni İş Yasası nedeniyle sendikalar sokağa çıktı. 17 Eylül’de tüm kentlerde yapılan gösterilere yaklaşık 100 bin Ekvadorlunun katıldığı belirtiliyor. Sadece 30 bin kişinin başkent Quito’daki Başkanlık Sarayı önünde yaptığı eyleme ise polis saldırdı. Eyleme ulaşım ücretlerindeki zammı protesto etmek için katılan öğrenciler arasında çok sayıda yaralı ve gözaltı var. Hükümet ise 5 polisin yaralandığını açıkladı.

Emekçi Birlik Cephesi (FUT), Halk Cephesi (Frente Popular) ve CONAIE gibi emek örgütlerinin ve yerli örgütlerinin yanı sıra lise ve üniversite öğrenci birliklerinin de katıldığı eylemin, Rafael Correa hükümetine karşı son yıllarda yapılan en kitlesel eylem oldu.

Devlet Başkanı Correa ise halk muhalefetini kendi taraftarlarının katılacağı “misilleme eylemi” yapmakla tehdit etti.

Correa emek ve gençlik örgütlerinin eylemini Venezuela’daki aşırı sağcılarının eylemine benzetmesi ise dikkat çekti. Ekvador’daki eylemlere katılan örgütlerin hemen hepsi ilk başkanlık seçiminde ve yeni Anayasa’nın hazırlanışı sürecinde Correa’yı desteklemiş ancak Correa’nın neoliberal politikalara yönelmesi ve yeni Anayasa’yı değiştirmeye çalışması nedeniyle desteklerini çekmişlerdi.

Üç dönemdir iktidarda bulunan  Correa hükümeti, çok sayıda sol muhalif öğrenci lideri ve siyasi parti yöneticilerini hapsetmesiyle ve son olarak sosyalist Demokratik Halk Hareketi (MPD) isimli siyasi partiyi kapatma girişimi ile gündeme gelmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sapanca’da 5 su fabrikası üretimi durdurdu, su seviyesi yükseldi

SONRAKİ HABER

Kadınlar katledilen göçmen işçi için sokaktaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...