21 Eylül 2014 14:48

Taksim'de Kobanê için binler yürüdü

Rojava'da Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırılarına tepki ve direnişe destek için binlerce kişi Taksim Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

Taksim\'de Kobanê için binler yürüdü
Paylaş

HDK, HDP’nin çağrısıyla Taksim Tünel'de bir araya gelen binlerce kişi Rojava'da Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırılarına tepki ve direnişe destek için Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

Barış Annelerin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşe, EMEP, ÖDP, SDP, Halkevleri, 78’liler Girişimi, TTB, Kaldıraç katıldı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!” yazılı pankartın yanı sıra Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG ve HPG bayraklarının taşındığı eylemde binler, “Bijî Berxwedana Kobanê”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Kobanê halkı yalnız değildir”, “ Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Bijî Serok Apo” sloganlarını attı. Polis ablukası altına alınmış Galatasaray Meydanı’na varan kitle, IŞİD çetelerine karşı direnişte hayatını kaybeden YPG ve YPJ savaşçıları için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. “Şehid namirin” sloganları eşliğinde ilk sözü DBP İstanbul İl Başkanı Emrullah Bingül aldı.

ZAMAN KOBANÊ'Yİ SAVUNMA ZAMANI!

IŞİD çetelerinin T.C adına Kürtlerle savaştığını söyleyen Bingül, Rojava destek olmak için bugüne kadar yüzlerce yürüyüş yaptıklarını, ancak artık bu yürüyüşlerinin yeterli olmadığını altını çizdi. Bingül, “ Artık bu yürüyüşlerle ve sloganlarla sınırlı kalmayacağız. Zaman Kobanê halkının saflarında yer alma zamanıdır. Kobanê’yi savunmak adına Kobanê’ye gideceğiz” diye konuştu. 24 Eylül Çarşamba günü DBP İstanbul İl Örgütünden kalkacak otobüslerle Urfa Suruç’a canlı kalkan olmaya gideceklerini aktaran Bingül, tüm halkı Kobanê halkının yanında olmaya çağırdı.

Emrullah Bingül’ün ardından sözü ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy aldı. Kobanê’nin şu anda Rojava devrimiyle birlikte direndiğini hatırlatan Ulusoy, bugün Kobanê’yi, savunmanın tüm sosyalistlerin görevi olduğunu vurguladı. AKP hükümetine seslenen Ulusoy, “Bu ikiyüzlü politikalarınızdan vazgeçmedikçe daha çok genç yüzünü dağa çevirecek” diye seslendi. Ulusoy, “selam olsun dağlarda özgürlük ateşini tutuşturanlara” dedi.

Sultan Ulusoy’dan sonra söz alan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan , “AKP eğer bu ülkedeki milyonları ikiyüzlü politikalarıyla kandıracağını sanıyorsa şunu iyi bilsin ki bu hesap Kobanê’den döner” diye konuştu.

BU HESAP KOBANÊ’DEN DÖNER

Rıdvan Turan’dan sonra ise sözü HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel aldı. Ortadoğu’da halklara karşı terör estiren IŞİD’in Kobanê’yi kuşatırken,  köylerini boşaltıp Türkiye sınırına sığınan binlerce insanın burada da asker ve polislerin saldırısına uğradığını işaret eden Tüzel, “Esad saldırılarına karşı insanlık görevi adı altında binlerce Suriye’ye sınırları açan AKP hükümeti söz konusu Kürt halkı olduğunda gazlarla saldırıyor. Hani nerede bu insanlık görevi?​” diye sordu. 101 gün rehin tutulan ve serbest bırakılan konsolosluk çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini sunan Tüzel, hükümetin IŞİD çetelerine TIR’lar dolusu yaptığı silah yardımlarını hatırlatarak,  “Rehinelere karşı IŞİD canilerine hangi vaatlerde bulundunuz? “ diye sordu. Kobanê ‘ye yönelik saldırılar karşısında susmayacaklarını vurgulayan Tüzel, tüm halk kesimlerini bu saldırıya karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Levent Tüzel‘den sonra açıklamayı Argeş Ronî okudu. “Gün barbarlığa karşı insanlık onuru mücadelesi veren Rojava ve  Kobanê  halklarıyla dayanışma ve direnişi sahiplenme günü” diyen Ronî, Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Ezidî, Süryani ve tüm halkları Rojava devrimini sahiplenmeye çağırdı. (İSTANBUL)

 

ÖNCEKİ HABER

57 avukat ÇHD\'den istifa etti

SONRAKİ HABER

Ezidilere yardımlar yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...