21 Eylül 2014 09:57

Melda Onur: IŞİD'e karşı tüm kamuoyu birleşmeli

Rojava, Hewler ve Maxmur Kampı'na kadın heyetinin yaptığı ziyarette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı bölgedeki tüm kamuoyunun birleşmesi gerektiğini söyledi.

Melda Onur: IŞİD\'e karşı tüm kamuoyu birleşmeli
Paylaş

Zuhal ATLAN

Rojava, Hewler ve Maxmur Kampı'na kadın heyetinin yaptığı ziyarette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı bölge kamuoyunun birleşmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta aralarında CHP Milletvekili Melda Onur, HDP Milletvekilleri Selma Irmak, Sebahat Tuncel ile Ayla Akat, kadın gazeteciler, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın, Êzidîleri ziyaret etmek amacıyla Rojava, Hewler ve Maxmur Kampı'na bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Heyette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur DİHA'ya ziyaretlerine ilişkin temas ve gözlemlerini anlatırken IŞİD tarafından Kobanê'ye yapılan saldırılara ilişkin de kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Ziyaretlerinin ilkini Rojava'da bir Êzidi kampına gerçekleştirdiklerini belirten CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Rojava kampında kalanların çok zor şartlarda yaşadıklarını ancak buna rağmen kendilerini güvende hissettiklerini aktardı.

Bu vesileyle Rojava'yı görme fırsatı elde ettiklerini dile getiren Onur, "Kadınlar, birçok mücadele alanında ön saflarda. Bunun da nedeni, yaşama dair yapılan saldırıların doğrudan kadını vurmasıdır" dedi.

Rojava'da Cizire kantonunu ziyaret ettikleri sırada görüştükleri yöneticilerin Rojava'da kendilerine ait bir özerk bölge kurma konusunda iddialı olduklarını ifade eden Onur, Rojava'da kurulan kadın akademisini de ziyaret ettikleri bilgisini verdi. Onur, "Kadın akademisinde, ciddi mesleki eğitim veriliyor. Akademide kadınlar, çeşitli konularda 1 aylık mesleki eğitim alıyor. Bu durum, yapıyı yaşatmak için kadınların ne kadar mücadele ettiğini gösteriyor" diye konuştu.

EN AZ 600 KADIN IŞİD TARAFINDAN KAÇIRILDI


Bunun dışında Güney Kürdistan'da Hewler'e gidip parlamento ziyaretleri gerçekleştirdiklerini de söyleyen Onur, parlamentoda daha çok IŞİD tarafından kaçırılan Êzidi kadınların durumuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Onur, "Êzidi kamplarında yaptığımız temaslarda onların temel sorunları kadınların kaçırılmasıydı. Ellerinde kaç kadın olduğunu, nerelerde olduğunu bilmiyoruz ve parlamentodaki kadınlar da bunu tespit etmeye çalışıyor. Çok rakam veremiyorlar. Ama yaklaşık 600 kadının IŞİD tarafından kaçırıldığını söylediler. Özellikle de Musul ve Şengal'de kadın ve çocukları çok kötü koşullarda hapsetmişler. Kadınlar da bu durumla ilgili bir rapor çıkarıp Lahey'e başvuracaklarını ve bunun için de hem Türkiye hem de dünya kamuoyunun IŞİD'in bu yönünü duyurmamızı istiyorlar" dedi.

'HÜKÜMETİN IŞİD TAVRI NET OLMALI'

Onur, IŞİD tarafından Rojava'nın 3 kantonundan en stratejik noktada olan Kobanê'ye yönelik saldırılara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Onur, şunlara dikkat çekti: "Bir kere IŞİD yaratılmış bir örgüt. Normal savaş koşullarıyla hareket etmeyen savaştaki kural ve kaideleri tanımayan acayip bir yapı. Bunun için Türkiye'nin bölge ülkeleri ya da uluslararası güçlerle katliamları önleyebilecek sistemlerle entegre bir şeklide çalışmalı" dedi.

İktidarın "IŞİD'i tolere etme durumu" olduğunu kaydeden Onur, IŞİD elemanlarının Türkiye'deki varlığına da dikkat çekti. Hükümetin IŞİD konusundaki tavrını eleştirerek hükümetin bu konuda net bir tavır takınması gerektiğini vurgulayan Onur, IŞİD'e karşı BM'nin de devreye girerek savaşılması gerektiğini söyledi. Onur, "Türkiye'nin bu konuda tavrını kesin koyması gerekiyor ve Türkiye içerisinde de kontrolü ele alması gerekiyor."

Kobanê'ye yönelen IŞİD'in diğer kantonlara da saldırmak isteyeceğine dikkat çeken Onur, buna Türkiye hükümetinin de yol verdiğini söyledi. Son olarak, Kobanê ve bölgedeki katliamlara karşı duyarlılık çağrısı yapan Onur, "IŞİD'in bölge için bela olduğunu görmek gerekiyor. Kirli politikalardan dolayı insanlar katlediliyor. Dolayısıyla, IŞİD'e karşı bölgedeki tüm kamuoyu birleşmeli" dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Irmak : Amacımız Kobanê halkının çığlığını dünyaya duyurmak

SONRAKİ HABER

Kuş cenneti kurudu, sadece angutlar kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...