21 Eylül 2014 09:20

Kobanê sınırında asker ve polis saldırısı: 70'e yakın yaralı

Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nda bekleyen ve aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu gruba polis ve askerler gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahalede çok sayıda kişi gaz bombaları ile yaralandı.

Kobanê sınırında asker ve polis saldırısı: 70\'e yakın yaralı
Paylaş

SON DURUM:  Kobanê sınırında askerler tarafından kaldırılan çadırların bulunduğu alanda toplanan halka asker gaz bombaları ile yeniden saldırdı. Atılan gazdan çok sayıda kişi etkilenirken, gençlerde polise taşlarla karşılık verdi. Polis bölgede halkın toplanmasına izin vermezken halk ise yeniden toplanmakta ısrar ediyor.

 

 

16.00 Polis ve asker, sınır bölgesini büyük oranda boşaltırken Suruç istikametinden gelen araçları sık sık durduruyor ve içindekileri didik didik arıyor.

15.15 itibariyle bölgede bulunan gazetemiz genel yayın yönetmeni Fatih Polat'ın aktardığı son bilgilere göre güvenlik güçleri alanı tamamen sararak sınırdan geçişlere izin vermiyor. Bir ara 100'e yakın kişinin geçişine izin verildiği ancak an itibariyle geçişlerin tamamen durdurulduğu, özellikle Türkiye'den Rojava'ya geçişe asla izin verilmediği aktarılıyor. Bölgede polis ve askerin zırhlı araçlarla bekleyişi devam ederken sınırın Kobanê tarafında da insanların bekleyişi devam ediyor. SINIR NOKTASINDA JANDARMA DUVAR HALİ

Kobanê'ye yönelik saldırılardan sonra yapılan seferberlik çağrısı sonrası geceyi Suruç'un Edmanik köyüne açılan çadırlarda geçiren yurttaşlar güne polis ve asker müdahalesiyle uyandı.  Sert saldırı sonrası 70'e yakın kişi hastaneye kaldırıldı. HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun da yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Saldırının Valilik emriyle sınır hattının tamamen boşaltılması için gerçekleştirildiği öğrenildi.

Sabah saatlerinde yüzlerce asker sınır bölgesine sevk edildi. Kobanêli yurttaşların geçiş yaptığı noktaya yığınak yapan askerler sık sık yurttaşlara geri çekilmeleri yönünde çağrılarda bulundu.

Sınırın öte tarafında bekleyen Rojavalı yurttaşların geçişlerini sağlamak için Türkiye tarafında bulunan kitlenin geri çekilmesi gerektiğini öne süren askerler kitleyi dağıtmak için gaz bombasıyla saldırdı.

Rojava'dan gelenlerin geçişine izin vermeyeceğini belirten kolluk kuvvetlerinin müdahalesinden sınırın her iki yakasında bulunanlar da etkilendi.

Ortalığı gaz dumanı kaplarken yüzlerce asker, gaz bombalarıyla müdahaleyi sürdürüyor. Urfa merkez ve ilçelerden de çok sayıda çevik kuvvet ekibi Suruç'a sevk edildi.

Polis ve askerlerin sert saldırısı yüzünden çok sayıda yurttaş, vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden gaz bombası fişekleri yüzünden yaralandı. Bölgeye gelen ambulanslarla yaralıların Suruç Devlet Hastanesi'ne taşınması devam ediyor. Suruç'ta bulunan ve Urfa'dan gönderilen ambulansların yeterli gelmemesi nedeniyle Mardin, Diyarbakır, Antep ve Şırnak gibi çevre illerden 25 ambulansın daha bölgede görevlendirildiği öğrenildi.

Şu ana kadar 70'e yakın yaralının getirildiği Suruç Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla yaralıların taşınması devam ediyor. Getirilen yaralılar arasında yaşlı kadın, çocuk ve bebeklerin de olduğu görüldü.

Yaralılar arasında bulunan bebeklerden birinin, asker ve polis müdahalesi yüzünden araçlarına binerek bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları sırada annesinin kucağında düşerek yaralandığı öğrenildi.

DOKTOR VE HEMŞİRE SIKINTISI

Hastane yetkililerinden alınan bilgilere göre, hastanede doktor ve hemşire sıkıntısı söz konusu. Sadece bir ortopedi uzmanı bulunan hastanede yine sadece 3 resmi hemşire görevli. Yaşanan bu yetersizlik yüzünden yaralıların tedavisi için kimi gönüllü sağlık görevlileri seferber oldu. Hem personel eksikliği hem de fiziki şartların el vermemesi nedeniyle yaralıların tedavi için hastane bahçesine UMKE tarafından bir sahra çadırı kuruldu.

Buna rağmen her geçen an sayıları artan yaralılara dönük tıbbı müdahalede yaşanan sıkıntılar nedeniyle hastanede bulunan mevcut sağlık görevlileri Sağlık Bakanlığı'ndan hastaneye doktor ve hemşire gönderilmesini talep etti.

Sınır hattında yaşanan olaylarda yaralananların yanı sıra hastaneye Kobanê'ye yönelik devam eden saldırılarda yaralanan elleri ve ayakları kopmuş iki gencin getirildiği de görüldü.

MİLLETVEKİLLERİ OTURMA EYLEMİNDE

Mürşit Pınar Sınır Kapısı'nda bekleyen ve aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu gruba gaz bombaları ile müdahale eden polis ve askerlere çok sayıda çevik kuvvet polisi ve polis takviyesi yapıldı. Polis ve askerlerin geri çekilmesini isteyen HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Aysel Tuğluk, Gülser Yıldırım ve İbrahim Binici yetkililer ile yaptıkları görüşmenin sonuçsuz kalması üzerine oturma eylemi başlattı. Sınırın sıfır noktasında bulunan tel örgülerin önünde oturma eylemine başlayan vekillere bazı yurttaşlar da eşlik ediyor. Eyleme başlamadan önce kısa bir açıklama yapan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, çadır alanında bulunan halkın sınır dibine bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Kürtlere ve Türkiyeli demokratlara da çağrıda bulanan Ayhan, "Herkes yönünü buraya çevirsin. Kobanê'deki soykırımı durduralım" diye konuştu.

Öte yandan sınırın Kobanê tarafındaki tel örgülerin önünde toplanan çok sayıda Kobanêli ise sık sık "Biji Berxwadana YPG", "Biji Gerilla", "Biji Serok Apo" sloganları atarak polis ve askerin müdahalesine maruz kalan halka destek veriyor.

SALDIRININ NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırılarına karşı yapılan seferberlik çağrısı üzerine Suruç Kobanê sınırına akın eden binlerce yurttaşa yönelik polisin ve askerin sert müdahalesi devam ederken, saldırının altında yatan nedenler de yavaş yavaş açıklığa kavuşuyor. DİHA'nın görüştüğü polis ve askeri yetkililer AFAD'ın talebi üzerine Urfa Valiliği'nin talimatıyla söz konusu saldırıyı gerçekleştirdiklerini ve sınır hattının tamamını boşaltacaklarını kaydetti.

Öte yandan kurulan çadırlara gelen asker ve polisler, çadırların boşaltılmaması durumunda çadırları yıkacaklarını ve kaldıracaklarını belirtti. Çadırlarda kalanlar ise buradan ayrılmayacaklarını belirtiyor. Sınır hattında da HDP'li parlamenterler İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Aysel Tuğluk ve Gülser Yıldırım'ın oturma eylemi devam ediyor.
Müdahaleler esnasında çok sayıda yurttaş yaralanırken, yer yer ambulanslar polislerin arkasına saklandığı ve yaralılara müdahalede bulunmadığı için halkın tepkisi ile karşılaştı.

Tarlalara ve Edmanik Köyü'ne yayılan çatışmalarda gençler de polise taşlarla karşılık verirken, köylülerin kış hazırlığı için topladıkları çalı çırpılar da gaz bombalarıyla ateşe verildi. Yanıbaşında TOMA'lar bulunmasına rağmen askerlerin yangına müdahale etmemesi üzerine köylüler de polise tepki gösterdi.

Öte yandan devam eden müdahalede polis ve askerlerin halka saldırırken gerçek mermi kullandığı öne sürüldü.

Gençlerin eylemleri geniş bir alanda devam ederken yaklaşık 500 genç Suruç yolunu araç trafiğine kapattı. Asker ve polislerse alandaki çadırları sökmeye başladı. Çadır alanına girişler de yasaklanırken, panzer ve zırhlı araçlar eşliğinde Vali ve emniyet yetkilileri de yoğun güvenlik altında güçlerini denetliyor. Urfa/DİHA)

POLİS, GAZETECİLERİN BULUNDUĞU BÖLGELERE DE GAZ BOMBASI ATIYOR (FOTOĞRAF: FATİH POLAT)


ÖNCEKİ HABER

\'IŞİD polis denetiminde fidye alıyor\'

SONRAKİ HABER

Irmak : Amacımız Kobanê halkının çığlığını dünyaya duyurmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...