21 Eylül 2014 06:00

Yazarların sendikası 40. yaşında

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) bugün 40. yaşını kutluyor. Sendika Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Sahnesi'nde "TYS 40 Yaşında, 40.Yıl Şenliği" ile kutluyor bugünü.

Yazarların sendikası 40. yaşında
Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) bugün 40. yaşını kutluyor. Sendika Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Sahnesi'nde "TYS 40 Yaşında, 40.Yıl Şenliği" ile kutluyor bugünü.

Etkinlik kapsamında gerçekleşecek açılış konuşması TYS Genel Başkanı Mustafa Köz tarafından yapılacak. Öte yandan Engin Ayça’nın yönetmenliğini yaptığı TYS Belgeselinin de gösterileceği etkinlikte Cengiz Bektaş, Adnan Özyalçıner ve Enver Ercan konuşma yapacaklar.

Sunuculuğunu Gülsen Tuncer’in yapacağı şenlikte Ezginin Günlüğü, Masalın Aslı, Nevzat Karakış, Ömer Özgeç ve BASAD Çoksesli Korosu sahne alacak. Bunların yanı sıra, Zafer Dinçer Nazım Hikmet şiirlerini okuyacak ve Troya Zeybek Ekibi de bir gösteri sergileyecek.

TYS’nin 40. yılı dolayısıyla sendika üyesi yazarlara, sendika ve sendikanın 40. yılı hakkında düşündüklerini sorduk.

‘TYS, YAZARLARI 40 YIL YAN YANA GETİRDİ’

Mustafa Köz: Ülkenin siyasal, toplumsal, yazınsal birikiminde üretken ve savaşçı 40 yıl. Kolay değil... Hele her günü bir ateş topu içinde savrulan bir ülkede bu sürekliliği, bu direnci göstermek hiç kolay değil.

40.yılımızda da bu direncimizle yeni bir iz, yeni bir bellek oluşturmak istiyoruz. 40.yıl şenliğimiz de bu isteğin önemli bir parçası.

TYS, yazarları 40 yıl yan yana getirdi. Onların özgürlükleri için, hakları için yılmadan çalıştı. Bu şenliğimiz de yazarlarımızı ve okurlarımızı yan yana görmek için bir olanak yaratacak. Dayanışma bilincimizi tazeleyeceğiz.

40.yıl şenliğimize halkımızı, okurlarımızı, yazarlarımızı bekliyoruz. Her şeyin üzerimize üzerimize geldiği şu karanlık günlerde bu birlikteliğe daha fazla gereksinimiz var.

YAZARLARIN SAVAŞI SÜRÜYOR’
 

Adnan Özyalçıner: Türkiye Yazarlar Sendikası, 40 yıl önce düşünce ve anlatım özgürlüklerinin kısıtlanarak, temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alınıp yaşam hakkının bile gasp edildiği baskı günlerinde kuruldu. O gün bugündür tam bağımsız, insanın insanca yaşayacağı, özgürlükçü, demokratik bir ülke uğruna, başta düşünsel alanda gerektiğinde eylemsel olarak savaşım veriyoruz. Bu gün geldiğimiz noktada yazarların bu savaşı bitmedi, sürüyor. Türkiye Yazarlar Sendikası ile bütünleşerek daha da etkinleşmiştir. Sonuçta insanlığın da, edebiyatın da özgürlüğüne kavuşacağına inanıyorum.

‘TYS ÜYESİ OLMAKTAN ONUR DUYUYORUM’

Cengiz Bektaş: Türkiye Yazarlar Sendikası, kuruluşundan bugüne etiğini korumuş, sorumluluğunun bilincinde, her dönemde yapılabilecek olanları başarmaya çalışmış, toplumun her kesiminden bilgili olarak çözüm üretme savaşında olmuş bir kuruluşumuz. Kendi adıma, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olmaktan onur duyuyorum. Kimi dönemlerde tam olarak, sendikanın istediği gibi etkin olmadığı sanılsa da, hem ona karşı savaşanlarla savaşmış, hem de yapılabilecek olanları yapmaya çalışmış bir kurumumuz.

Sennur Sezer: TYS, düşünce özgürlüğü yanında yazarların özgürlükleri ve hakları için kuruldu. Bürokratik engeller iktisadi anlaşmaları bütünüyle yapamadıysa da yakın zamana kadar yayıncılar birliğiyle centilmenlik anlaşmaları imzalandı. Bugün yayınevi çalışanlarının hakları için toplanmaları sendikanın ikdisadi işlerinin gereksinmesinin de göstergesi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asırlık sinemada telif hakkı yok

SONRAKİ HABER

200 bin yıl sonra neye benzeyeceğiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...