20 Eylül 2014 14:58

Cumartesi Anneleri, Kenan Bilgin’in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 495. haftasında, gözaltında katledilen Kenan Bilgin’in akıbetini sordu. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, gözaltında kayıpların faillerinin devlet tarafından korunduğunu ve bu kişilere karşı cezasızlık politikası uygulandığını vurguladı.

Cumartesi Anneleri, Kenan Bilgin’in akıbetini sordu
Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin araştırılması ve faillerin bulunması talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri oturma eyleminin 495. haftasında Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. Eylemde hafta içi yaşamını yitiren Cumartesi insanlarından Neşe Ozan da anıldı.

Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, gözaltında kayıpların faillerinin devlet tarafından korunduğunu ve bu kişilere karşı cezasızlık politikası uygulandığını vurguladı. Tüzel, bu politikanın bugün de AKP ve sermaye eliyle sürdüğünü söyledi.

Tüzeli'in ardından, 12 Eylül 1994’te Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) yöneticisi olması iddiasıyla Ankara’da gözaltına alınarak kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin konuştu. Kenan Bilgin’in kaybedilme kararının 1993’te verildiğini belirten Bilgin, “1993’te gözaltına alındığında polisler, ‘bir daha gözaltına alırsak kaybederiz’ demişler. Devlet burada katlettiklerinden o kadar korktu ki, faillerini kendi adalet saraylarında bile yargılayamadı, kendi adaletini bile işletemedi” dedi. Bilgin, “Bu insanlar cellatlarına boyun eğmediler, onurları için canlarını verdiler” diye konuştu.

Haftanın basın açıklamasını ise, Cumartesi insanlarından Derya Gazioğlu okudu. 12 Eylül 1994'te Ankara'da gözaltına alınarak kaybedilen Kenan Bilgin'in akıbetini soran Gazioğlu, Kenan Bilgin'in ailesinin yaptığı AİHM başvurusunu hatırlattı. Gazioğlu, “Türkiye bu başvuru sonucunda, ‘Taammüden adam öldürmek’ suçundan ceza aldı. Bilgin’in dosyasının iç hukukta etkin bir biçimde yeniden soruşturulması gerekir” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

DTK, HDP ve DBP heyeti Kobanê halkı ile buluştu

SONRAKİ HABER

Türkiye-IŞİD diyaloğunu Arap aşiret liderleri sağlamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa