20 Eylül 2014 13:38

DTK, HDP ve DBP heyeti Kobanê halkı ile buluştu

Kobanê halkına destek olmak için kantona giden DTK, HDP ve DBP heyeti Kobanê halkı ile buluştu. Kobanê halkına seslenen Ahmet Türk, 'Bugün Kobanê'ye destek vermezseniz, silah vermezseniz ne zaman destek vereceksiniz?' diye sordu ve 'Kobanê düştü' şeklinde yalan haberler yapılmasına tepki gösterdi.

DTK, HDP ve DBP heyeti Kobanê halkı ile buluştu
Paylaş

IŞİD saldırılarına karşı 7'den 70'e direnişe geçen Kobanê halkına destek olmak için kantona giden ve aralarında DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş genel Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, İbrahim Binici, İbrahim Ayhan, Sebahat Tuncel ve DTK üyesi Leyla Güven'in bulunduğu heyet kanton hükümeti yetkilileri ve PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah tarafından karşılandı.

Mürşitpınar Sınır kapısından geçen heyetini Kobanê halkı "Biji berxwedana Kobanê" sloganları ile selamladı. İlk olarak PYD binasına geçen DTK ve HDP heyeti burada oldukça moralli olan kanton halkına hitaben konuştu. Heyet adına ilk konuşmayı yapan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürt tarihinde çok fazla direnişin olduğunu belirtti. Kürt tarihinde, Şex Said, Dersim, Ağrı ve Geliye Zilan'da direnişlerin olduğunu söyleyen Türk, "Ama bu direnişlerden hiçbiri bu kadar görkemli olmadı. Sizlerin huzurunda bir kez daha bu direnişin kahramanları YPG - YPJ'yi ve Kobanê halkını selamlıyorum" dedi. Uluslararası kamuoyuna seslenen Türk, "Bugün Kobanê'ye destek vermezseniz, silah vermezseniz ne zaman destek vereceksiniz. Kobanê'ye destek vermeyen herkes Kobanê'ye düşmanlık yapıyor" diyerek kamuoyunun sessizliğine tepki gösterdi. 

Kürt halkına karşı girişilen saldırılara karşı sessiz kalmanın IŞİD'e destek vermek anlamına geldiğini vurgulayan Türk, 40 milyonluk Kürt halkının özgürlük aşamasında olduğunu belirterek, "Kobanê ve Rojava Kürdistan tarihinde yeni bir aşamadır. Kutsal bir dönemdir. 'Kürtlere destek vereceğiz' dediğiniz zaman Kobanê'den başlayacaksınız ve silah desteği vermelisiniz" diye konuştu. Kobanê direnişinin sadece Kürt halkı için değil, bütün halkların, inançların ve mezheplerin özgür geleceği olduğuna değinen Türk, IŞİD çetelerinin Türkiye'nin komşusu olması durumunda Türk halkının da geleceğinin tehlikeye gireceğini ifade etti. "Kobanê halkımız bilsinki, can-ı gönülden onların yanındayız, hizmetindeyiz" diyen Türk, Kürt halkının Ortadoğu'da geldiği aşamaya işaret ederek, "Kürt halkı özgür olmadan hiçbir halk özgür olamaz" dedi. KDP'nin yayın organlarından Rudaw TV'ye "Kobanê düştü" şeklinde yalan haberler yapmasından dolayı tepki gösteren Türk, "İşte görün bizler bugün Kobanê'deyiz. Ve Kobanê ayaktadır, direniyor. Bizlerde onlarla birlikteyiz. Bu yol özgürlük yoludur" şeklinde konuştu. 

'ARTIK ÖLÜM BİZDEN KORKSUN'

Türk'ün ardından Kobanêlilere seslenen DTK Eş başkanı Selma Irmak, Kürt halkının sınırları parçaladığını belirterek, "Kürtler üzerine yapılmış olan anlaşmaları parçalıyoruz. Kürdistan'ı yeniden tek parça yapıyoruz. Bunun mimarı da Sayın Öcalan'dır. Bizler de buradan Sayın Öcalan'a Kobanê'nin selamlarını gönderiyoruz. Kobanê halkı Önderliğinin izinde yürüyor. Ve Ortadoğu'ya özgürlüğün yol haritasını sunuyor" dedi. Kürt halkının karşı karşıya olduğu saldırılara değinen Irmak, "Kürt halkı artık eski Kürt halkı değil. Direnişimizi bırakmayız. Korku ile bizi toprağımızdan uzaklaştırmak isteyenlere anlasın ki: biz artık korkuyu öldürdük. Artık korku bizden korkuyor. Artık ölüm bizden korkuyor" şeklinde konuştu. Kobanê halkının yanında olduklarının altını çizen Irmak, "Kobanê halkı bilsin ki bizler onların yanındayız. Mahabad, Amed, Hewlêr neyse Kobanê odur. Kobanê Kürdistan'ın yüreğidir. Kürdistan'ın yüreği durmadı ve durmayacak" diye konuştu. 

'BUGÜN 4 PARÇA KÜRTLER BURADA' 

Kobanê'ye ulaşan destek kuvvetlerine de selamlarını ileten Irmak, "Hoşgeldiniz özgürlük savaşçıları. Artık Kürdistan'ın dört parçası sırtını birbirine dayadı. Yaşasın Kürt halkının birliği yaşasın halkların kardeşliği. Yaşasın Kobanê direnişi yaşasın Rojava direnişi" dedi. Irmak'ın ardından konuşan Rojava Halk Meclis Divan üyesi Eyşe Efendi ise, Kürt halkının düşmanlarının Kürt iradesini yok saydığını ve topraklarını dört parçaya böldüğünü söyleyerek, "Ama bugün dört parçanın iradesiyle Kürdistan yeniden bir parça olacak. Biz özgürlük ve bağımsızlık sözü vermişiz. Başarı sözü vermişiz. Önder Apo'nun özgürlüğünün sözünü vermişiz. Bugün Kürdistan'ın dört paçası buradır. Bu sınırları kaldıracağız" dedi. Tarih Kürt halkı için bugün yeniden tekrarlandığına işaret eden Efendi, "1980'lerde birçok kişi neden çocuklarımız Kuzey'e gidip ölüyor diyordu burada. İşte bugün görün ki Kuzey buradadır. Kandil buradadır. Güney buradadır. Rojhilat ve Rojava buradadır" diyerek konuşmasını bitirdi. Yapılan konuşmaların ardından Kobanê halkı "Biji serok Apo" ve "Biji berxwedana Kobanê" sloganları attı. Heyet daha sonra hükümet binasına giderek burada kanton hükümeti yetkilileri ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Rehine yakını: Çok acı yaşadık, sorumlular açığa çıkarılmalı

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, Kenan Bilgin’in akıbetini sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...