20 Eylül 2014 06:00

Rezalete beş kala!

IŞİD saldırılarından kaçarak, Suruç’un Dikmetaş köyü sınırına gelen ve askerlerce geçişlerine izin verilmediği için önceki günden beri sınırda bekleyen 4 bini aşkın Kobanêli Kürdün geçişine dün nihayet izin verildi.

Rezalete beş kala!
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


IŞİD saldırılarından kaçarak, Suruç’un Dikmetaş köyü sınırına gelen ve askerlerce geçişlerine izin verilmediği için önceki günden beri sınırda bekleyen 4 bini aşkın Kobanêli Kürdün geçişine dün nihayet izin verildi. Sabah saatlerinde çoğu çocuk ve kadın binlerce kişinin geçişine izin verilmemesine tepki gösteren Suruçlulara ise asker ve polis gaz bombalarıyla saldırdı. Bu sırada gaz bombasından etkilendiği için kaçan Kobanêli bir kadının bastığı mayın infilak etti. Bir süre sonra sınırı geçmek için bekleyişlerini sürdürenlerin yakınlarına mermiler düşmeye başladı ve Kobanêdeki çatışmaların sesi iyice yaklaşınca, sınırda bekleyenlerin geçişlerine izin verildi.

‘SINIRI DÜNYAYA REZİL OLMAMAK İÇİN AÇTILAR’

Tüm bu yaşananları gazetemize değerlendiren HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, “Sınırı IŞİD vahşetinden kaçanlara kapatmak, insanları bu eli kanlı çeteye teslim etmek demektir. Nihayet sınırı açtılar ama bunu bütün dünyaya rezil olmamak için, zor durumda kaldıkları için yaptılar” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN IŞİD SİCİLİ ORTADA’

Suruç’a gittiği sırada telefonla ulaştığımız Sarıyıldız, Kobanê’de yaşananların günlerdir ortada olduğunu, binlerce insanın canını kurtarmak için sınıra dayandığını belirterek, “Hükümet bu olan biteni, bu acıyı sadece izledi. Bu durumda sınırı kapalı tutmak sivilleri bu eli kanlı çeteye teslim etmektir” dedi. AKP ükümetinin tutumunu eleştiren Sarıyıldız, “Sivillere sınır bile zorla açılırken, eline geçeni öldüren, katliam yapan IŞİD’e silah yardımları yapılıyor. Bu konuda Türkiye’nin sicili belli. Daha 2 gün önce IŞİD’e trenlerle silah taşıdıklarına dair korkunç iddialar var” dedi. Türkiye’nin iki gündür sınırda bekleyen Kobanêlileri ancak çatışmaların yaklaşması üzerine içeri almasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Sarıyıldız, “Bütün dünyanın gözü önünde canını kurtarmak için sınıra gelenleri almadılar. Geçişlere izin verilsin diyen halkımıza gaz bombasıyla saldırdılar. Tüm dünyanın gözü önünde çok zor durumda kaldıkları için, dünyaya rezil olacakları için geçişe izin verdiler” dedi.

DÜNYA NEYİ BEKLİYOR?

Türkiye’nin Kobanêlilerin geçişine izin vermesinin tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini söyleyen Sarıyıldız, “Ortada vahşi bir örgüt ve kendisini korumak isteyen bir halk var. Günlerdir IŞİD’e karşı harekete geçmekten bahsedenler hâlâ neyi bekliyor? Mutlaka binlerce kişinin katledilmesi mi lazım? IŞİD günlerdir saldırıyor, siviller can havliyle sınıra dayanıyor, bu devletler neyi bekliyor? IŞİD’in ilerleyişini durdurmak için harekete geçmezlerse neler yaşanacağı ortada değil mi? Mutlaka ikinci bir Şengal mi yaşanmalı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘TAMPON BÖLGE YERİNE IŞİD’E DESTEĞİ KESİN’

Tampon bölge tartışılmalarına sert tepki gösteren Sarıyıldız, “IŞİD’e desteği kesmek, IŞİD’in ilerleyişini durdurmak yerine tampon bölgeden bahsedilmesi kabul edilemez. Tampon bölge IŞİD’den kaçan sivillerle Türkiye arasında barikat olur. Bu halk tampon bölgenin ne anlama geldiğini iyi bilir. Tampon bölge kan demek, acı demek. Türkiye bunun yerine mevcut durumu düzeltecek hamleler yapsın” dedi.

SELMA GÜRKAN: HÜKÜMET İKİYÜZLÜ VE SAMİMİYETSİZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, hükümetin, Kobane’deki IŞİD saldırılarından kaçan binlerce Kürt’e sınırları açmak için saatlerce beklemesine tepki gösterdi. Gürkan, “Suriye’de iç savaşı kışkırtmak üzere savaş ve çatışmalar henüz başlamamışken oluşturduğu ‘mülteci kampları’nı dünyaya ‘insani gerekçeler’le izah eden AKP hükümeti, gerçek bir katliamdan kaçan insanlara sınırlarını açmakta direniyorsa eğer bunun tek bir izahı vardır; sığınmacıların Kürt olması... AKP hükümeti bu tutumuyla sadece IŞİD karşısında gerçek yüzünü ortaya koymamış, çözüm sürecine ilişkin samimiyetsizliğini de bir kere daha göstermiştir” dedi.

HÜKÜMET IŞİD’E DESTEĞİ KESSİN

Hükümetin IŞİD’e verdiği desteği bir an önce sonlandırmasını ve sınırların savaştan kaçan insanlara açılmasını isteyen Gürkan, emek, barış ve demokrasi güçlerine de Rojava halkıyla dayanışma çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

5 ay önce o madendeyim

SONRAKİ HABER

Serbest kalan konsolosluk personeli Ankara\'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa