19 Eylül 2014 17:45

Adana’dan sinemaya açılan dünya

Envai çeşidi vardır söyleşinin. Tarihi, sosyolojiyi ve koca bir kültürü barındırır içinde bazısı. Her bir yazar ayrı bir kuşağı, ayrı bir mozaği oluşturur. 21. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında ’’Türk Sineması’nın 100. Yılında Sinema Edebiyat İlişkisi’’ adıyla düzenlenen Yekta Kopan’ın moderatörü olduğu; Ahmet Ümit, Osman Şahin, Hakan Günday ve Nebil Özgentürk’ün katılımcı olarak bulunduğu söyleşi de bunlardan biri.

Adana’dan sinemaya açılan dünya
Paylaş

Mesut AKATAY
Adana


Envai çeşidi vardır söyleşinin. Tarihi, sosyolojiyi ve koca bir kültürü barındırır içinde bazısı. Her bir yazar ayrı bir kuşağı, ayrı bir mozaği oluşturur. 21. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında ’’Türk Sineması’nın 100. Yılında Sinema Edebiyat İlişkisi’’ adıyla  düzenlenen Yekta Kopan’ın moderatörü olduğu; Ahmet Ümit, Osman Şahin, Hakan Günday  ve Nebil Özgentürk’ün katılımcı olarak bulunduğu söyleşi de bunlardan biri.

Ahmet Ümit’in roman yazma serüvenlerinden, filmdeki komik hallerine kadar en içten hallerini dinledik kendisinden. Hakan Günday’dan edebiyatın dehlizlerine-yeraltı edebiyatına- girerek modern dünyada kaybolmuş yalnız insanın iç serüvenlerini, insanın varoluşunun sancılarını ve bunların sinemaya yansımasını dinledik. Romanlarında yalnızlık, yabancılaşma, iletişimsizlik gibi temaları işleyen Oğuz Atay’ı andık sık sık. Nebil Özgentürk’ten Çukurova sineması ve edebiyatını ve edebiyatın Türkiye sinemasına katkılarını dinledik. Osman Şahin’in Çukurova ile ilgili ‘’Çukurova verimli olunca insan hırsını çekmiş. Suriye’de, Toroslar’dan, Doğu’dan insanlar gelmiş. Toprak verimli olunca dev toprak savaşları yaşanmış’’ epik anlatımıyla bir masal içerisindeyken; aslında feminizm Anadolu’dan çıkmıştır diye anlattığı Anadolu’daki ‘mor cepken’ hikayesini dinledik. Mor cepkenin ise erkeklerin kendilerine  yanaşmaması için Anadolu kadınlarının taktıkları bir işlemeli yelek olduğunu öğrendik. Menderes Samancılar  mikrofonu alarak bölgede de Mor poşu’nun kullanıldığını aktardı bizlere. Söyleşi Çukurova’dan  İstanbul’a açılan sinema dünyasının penceresinden Yılmaz Güney’den, Yaşar Kemal’den, Orhan Kemal’den  ve birçok yazar ve sinemacıyla ilgili anılar dinlememizi sağladı.

 

ÖNCEKİ HABER

Yolları kapanan köylüler, ulaşımı durdurdu!

SONRAKİ HABER

Yayınevi emekçileri haklarını arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...