26 Şubat 2011 21:17

Rüşvet gibi promosyon

BAZI kamu görevlilerinin, bankalara yatırılan devlet kurumlarına ait paralar karşılığında saat, mücevher, lüks araç gibi ‘promosyon’ lar aldığı ortaya çıktı. İşin ilginci kamu yöneticilerine ‘promosyonu’ verenler kamu bankaları... Kimine en lüks makam aracı tahsis edildi, kimisinin makam odası baştan aşağı yeni

Rüşvet gibi promosyon
Paylaş

BAZI kamu görevlilerinin, bankalara yatırılan devlet kurumlarına ait paralar karşılığında saat, mücevher, lüks araç gibi ‘promosyon’ lar aldığı ortaya çıktı. İşin ilginci kamu yöneticilerine ‘promosyonu’ verenler kamu bankaları... Kimine en lüks makam aracı tahsis edildi, kimisinin makam odası baştan aşağı yenilendi, kiminin ise milyarlık yurt dışı gezileri fonlandı...
Sabah gazetesinden Yahya Bostan’ın haberine göre, 10 Ağustos 2010’da yayınlanan genelgeyle, “maaşların yatırılmasından kaynaklanan banka promosyonlarının tamamı personel arasında dağıtılsın” talimatı veren Başbakanlık, hesaplardaki vergi, resim, harçlar gibi maaş dışı kaynakların da bankalarla kamu görevlileri arasında kayıt dışı ilişkiye yol açtığını tespit etti. Bunun üzerine Başbakanlık Kamu Görevlileri ve Etik Kurulu14 Şubat’ta Maliye Bakanlığı ile BDDK bir yazı göndererek, kamu kurumları ile bankalar arasında maaş ödemeleri dışındaki kaynaklar için uygulanan promosyon ilişkisine de düzenleme getirilmesini istedi.

SÖZLÜ ANLAŞMA DA VAR

BDDK ve Maliye Bakanlığı’na gönderilen yazıda, “Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu bankalarında açtırılacak hesaplarında tutmak zorunda oldukları kaynaklarının, kamu bankalarında tutulması karşılığı olarak, kamu bankaları ile çeşitli protokoller veya sözlü mutabakatlar çerçevesinde bir takım imkanlar sağladıkları görülmektedir” ifadesi yer aldı.
Söz konusu yazıda yer alan ifadelere göre bankalar, paraları kendi hesaplarında tutmaları karşılığında bazı kamu görevlilerine lüks makam aracı tahsis etti, bazılarının makam odasını yeniledi, bazılarının ise yurtdışı seyahat harcamalarını karşıladı. Bunların karşılığında ise saat, mücevher, kolye gibi pahalı hediyeler alındı.
 

SAYIŞTAY DENETİMİ YOK

Başbakanlık’tan BDDK ve Maliye Bakanlığı’na gönderilen söz konusu yazıda, bu uygulamaların kayıtdışına da yol açtığı vurgulanarak, “Konuya ilişkin genel bir düzenleme olmadığından, bu şekilde sağlanan imkanların ilgili kamu kurumlarının kayıtlarında çoğu kez yer almaması nedeniyle Sayıştay denetiminde de görülmemektedir” denildi. Bu ifadeye açıklık getiren aynı yetkililer, görevden ayrılan kamu görevlisinin hayatının geri kalan kısmında da ‘promosyon’ ürününü şahsi eşyasıymış gibi kullandığına dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ogün Samast 28 Şubatta hakim karşısında

SONRAKİ HABER

Gerçekler artık daha hızlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa