19 Eylül 2014 16:21

Çinli işçi 'fıtrat'la tanıştı!

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding’e ait özel kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 Çinli işçi öldü, 1 Çinli işçi de yaralandı. Ölüme ilişkin açıklama yapan madenin patronu Mehmet Hattat “Sayın Reis-i Cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var” diye konuştu.

Çinli işçi \'fıtrat\'la tanıştı!
Paylaş

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding’e ait özel kömür ocağında meydana gelen göçükte 1 Çinli işçi öldü, 1 Çinli işçi de yaralandı. Ölüme ilişkin açıklama yapan madenin patronu Mehmet Hattat “Sayın Reis-i Cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var” diye konuştu.

Göçük, bugün saat 11.00 sıralarında Tarlaağzı mevkiinde faaliyet gösteren özel şirkete ait kömür ocağında yerin 700 metre altında galeri açma çalışması sırasında meydana geldi.
Maden ocağında Çinli işçilerin hazırlık işlerini yürüttüğü bölgede yan taraftaki kömür yığınlarının çökmesi sonucu göçük oluştu.

38 YAŞINDAYDI

Galeride çalışan 6 Çinli işçiden 4’ü kaçmayı başarırken 2'si ise göçük altında kaldı. İşçiler, mesai arkadaşlarının çalışması sonucu göçükten kurtarılarak ocaktan çıkarıldı. Sağlık görevlilerinin kalp masajı ve suni teneffüs yapmasına rağmen kurtarılamayan 38 yaşındaki Wenliang Zhang'ın cesedi, Bartın Devlet Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralı kurtulan 44 yaşındaki Zheng Qi Xeue ise hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

Galerinin yan tarafından paso kayması sonucu kısmi göçük oluştuğunu söyleyen Kaymakam Mehmet Yıldız, ölen işçinin vücudunun yarısına kadar göçük altında kaldığını, diğerinin ise sadece ayaklarının göçükten etkilendiğini bildirdi.

'TRAFİK KAZALARI DA ÇOK OLUYOR'

Kazayla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, madende mahsur kalan hiçbir işçinin olmadığını belirterek, “Biz madenimizde 220 Çinli işçi çalıştırıyoruz. Çinliler bu işten anlıyor. Maalesef böyle bir kaza yaşandı. Mercedes araba kullansanız da kaza oluyor Fiat araba kullansanız da… Maalesef Reis-i Cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var. Trafik kazaları da fazla oluyor” diye konuştu.

İŞÇİNİN CANI PAZARLIK KONUSU YAPILIYOR

Art  arda yaşanan iş cinayetlerini gazetemize değerlendiren Yrd. Doç. Nilgün Tunççan Ongan, Çinli işçilerin zaten var olan ucuz emek politikası yetersiz görüldüğü için alındığını söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun iş cinayetlerine karşı açıkladığı eylem planını da eleştiren Ongan, “Başbakan’ın güvenlik tedbirini alan işverenlerin ödüllendirileceğini söylemesi yaşanan ölümlerin taammüden işlendiğini gösteriyor. Yani iş güvenliği yok. Alınan ya da alınacak önlemler konusunda da işçinin canını pazarlık konusu haline getiriyorlar” dedi. Hükümetin gerçekten önlem alma derdi olması halinde bunu patronun inisiyatifine bırakmaması gerektiğini dile getiren Ongan, yaşananların durumun nasıl çığrından çıktığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. (BARTIN)
 

ÖNCEKİ HABER

Dr. Tucer suç işlemedi

SONRAKİ HABER

Kaymakamla imam hatip görüşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...