18 Eylül 2014 21:06

AKP’nin gündemi tampon bölge

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırıları devam ederken, AKP hükümetinin Rojava sınırında ‘tampon bölge’ oluşturmayı planladığına dair haberler gündeme geldi.

AKP’nin gündemi tampon bölge
Paylaş

IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırıları devam ederken, AKP hükümetinin Rojava sınırında ‘tampon bölge’ oluşturmayı planladığına dair haberler gündeme geldi.

Bazı Medya organlarına sızan bilgilere göre, Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı’nca sınırda tampon bölge oluşturulmasına dair hazırlanan taslak, hem hükümet hem Milli Güvenlik Kurulu’na sunulacak. Sızan bilgilere göre, tampon bölge sadece TSK tarafından oluşturulmayacak, ABD liderliğindeki uluslararası güçler de burada yer alacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Bu işin teknik boyutu silahlı kuvvetlerde. Onlarla görüşmeler sürüyor. Buna gerek var mı yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz” demişti. Son günlerde Rojava sınırında çok sayıda ağır silah, tank ve asker yığınağı yapılması da tampon bölge iddiasını güçlendirirken, Kürtler ve KCK ‘tampon bölg’ fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Kürtlere göre tampon bölge Kürdistan’ın işgali ve Rojava devriminin bastırılması anlamına gelecek.

‘TAMPON BÖLGE ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİTİRİR’

PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan, Rojava ve Türkiye’deki Kürt gençlerine “YPG’ye katılıp, savaşın” çağrısı yaptı. Türkiye’nin Rojava sınırında bir tampon bölge kurmasına ilişkin tartışmalara sert tepki gösteren Karayılan, “Tampon bölge Kürdistan’ın işgali anlamına gelir. Bu durumda yeni bir savaş dönemi başlar” dedi.
IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarına ilişkin ANF’ye konuşan Karayılan, YPG öncülüğündeki direnişe destek olunmaması durumunda Şengal benzeri katliamlar yaşanabileceğini söyledi. Karayılan, “Kobanê için kim neyi, ne kadar yapabiliyorsa şimdi yapmalı.”

GENÇLERE ‘KOBANÊ’YE GİDİP SAVAŞIN’ ÇAĞRISI

IŞİD’in Temmuz ayındaki saldırılarının YPG tarafından püskürtüldüğünü ancak bu saldırının çok daha kapsamlı ve güçlü silahlarla gerçekleştiğini dile getiren Karayılan, Kobanê halkı ve gençliğine IŞİD’e karşı başarılı olabilmek için YPG’ye katılıp, profesyonel asker olmaları çağrısı yaptı. Türkiye’de yaşayan Kürtlere de seslenen Karayılan, “Kuzey (Türkiye) gençliğine çağrımdır; gidin bizzat savaşa savaşçı olarak katılın. Slogan atmanın ya da değişik yöntemlerle destek sunmanın elbet faydası vardır ama gelinen aşamada bu artık yetmez” dedi.
PKK gerillalarının Kerkük, Maxmur ve Şengal’deki direnişe doğrudan müdahale ettiğini ancak Kobanê için aynı fiziki koşulların geçerli olmadığını söyleyen Karayılan, “Orası gerilla örgütlenme sahalarına çok uzaktır. Aynı şekilde tabur veya alaylarla müdahale etme koşulu da yoktur. Biz bu yüzden Kuzey Kürdistan gençleri katılmalı’ diyoruz” şeklinde konuştu.

TAMPON BÖLGE KÜRDİSTAN’IN İŞAGALİ DEMEKTİR

Kobanê’ye yönelik son saldırının Türkiye’nin rengini de ortaya çıkaracağını söyleyen Karayılan, “Kobanê’deki bu savaş süreci Türkiye’nin aynası olacak” dedi. Türkiye’nin sınıra güç yığdığını ve IŞİD’e doğrudan yardım yaptığı, trenle cephane taşıdığı yönünde bilgiler olduğunu da söyleyen Karayılan, “Türk devletinin uçuş yasağı koymasından ve tampon bölge oluşturulmasından bahsedilmekte. Eğer gerçekten bahsedilen bir tampon bölge oluşturmaksa bu, çok tehlikeli olur. Tampon demek Kürdistan’ın işgali demektir. Bu yeni bir direniş dönemine yol açar. O vakit zaten çözüm süreci diye bir şey kalmaz” dedi.

KÜRTLER KENDİ ÖZ GÜCÜYLE DİRENDİ

Kürtlerin 15 aydan beri IŞİD saldırılarına karşı öz gücüyle direndiğini söyleyen Karayılan, “ABD’den, Avrupa devletlerine ve bölgesel güçlere kadar herkes her gün toplantı yapıyor. IŞİD’e karşı savaşan güçleri destekleyeceklerini söylüyorlar ama şimdiye kadar bir tek metelik bile Rojava Devrimi’ne gitmemiştir. Rojava öz gücüyle direnmektedir. IŞİD denilen faşist güruha karşı direnen YPG’ye kimse destek sunmadı” dedi. Uluslararası güçlerin Şengal’de yaşanan katliamın vebalından kurtulamayacağını söyleyen Karayılan, “Yarın Kobanê’de yaşanabilecek vahim sonuçlardan da bu güçler sorumlu olacak. Çünkü IŞİD’i kuvvetlendiren bu güçlerdir. IŞİD kimin denetiminde bu gücü kazandı? IŞİD kimin silahlarıyla Kürt halkına karşı savaşıyor? Şimdiye kadar IŞİD’i güçlendiren kimdi? Açık ki bu çete uluslararası ve bölgesel bir konsept temelinde güçlendirildi ve bölge halklarının başına bela haline getirildi” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gökten taş yağdı; 40 araç hasar gördü

SONRAKİ HABER

Araplar çocuklarını niçin denize bırakıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...