18 Eylül 2014 13:38

Ülke piyasasının hali: Kredi yoksa satış az, Dolar yoksa huzur...

ABD Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından piyasaların verdiği tepki, otomobil satış rakamlarına ilişkin verilen piyasaların durumu net bir kez daha ortaya koydu. Durum şöyle özetlenebilir: Kredi azalınca satışlar düşüyor, dolar azalınca huzur kaçıyor.

Ülke piyasasının hali: Kredi yoksa satış az, Dolar yoksa huzur...
Paylaş

ABD Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından piyasaların verdiği tepki, otomobil satış rakamlarına ilişkin verilen piyasaların durumu net bir kez daha ortaya koydu. Durum şöyle özetlenebilir: Kredi azalınca satışlar düşüyor, dolar azalınca huzur kaçıyor.

Fed’ín iki günlük faiz toplantısının ardından bu ay dolar tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha azaltılacağı bildirildi. Bu piyasa daha az dolar sürüleceği, bol dolar döneminin sonuna gelindiğini gösteriyordu.   

Bu beklenen bir gelişmeydi ve Fed’in asıl faiz konusundaki kararı merakla bekleniyordu.

ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede “belirgin bir süre” daha tutacağını açıkladı. Karar bazı ülkeleri rahatlattı. Zira, Fed’in faiz oranlarını artırma kararı alması, dünyayı dolaşan doların ABD’ye dönüş yapmasına yol açacağı için karar Türkiye gibi dövize ihtiyaç duyan ülkeleri zora sokacaktı.

FED’in faizi artırmamasında, işsizliğin azalmasına ilişkin önemli bir gelişme olmamasının ve istihdam piyasasında “ciddi” bir durgunluğun varlığının hala sürüyor olmasının etkili olduğu düşünülüyor.

YİNE DE SALLANDI

Karar bazı ülkelere nefes aldırsa da yine de pisalar sallandı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin beklenenden hızlı olacağına ilişkin işaretler doların artışına hız kazandırdı.

ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamaların etkisiyle 2.2299 liraya kadar çıkarak 2.23 liraya dayanan dolar, sabah saatlerinde 2.2186 liraya kadar geriledikten sonra yeniden 2.22 liranın üzerine yükseldi.

Gelişmeler cari açığı fazlalağı, tasarruflarının düşüklüğü nedeniyle ABD’nin faiz artırması sonrasında, doların kıtlaşacak bağlı olarak türbülansa gireceğini gösteriyor.

OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 18 DÜŞTÜ

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yıla göre yüzde 18.2 oranda düştü. Söz konusu azalış otomobilde yüzde 17.6, otobüste yüzde 70.9, kamyonette yüzde 21.9, kamyonda yüzde 22.9, motosiklette yüzde 15.8, özel amaçlı taşıtlarda yüzde 48.1 ve traktörde yüzde 7.4 oldu.

Otomobil satışlarında yıllık bazda düşüş yaşanmasında faiz oranlarının artmasının ardından kredilerle yaşanan gerilemenin etkili olduğu yorumları yapılıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Altın, Fed’in faiz tahminini yükseltmesi ve doların değer kazanması ile dokuz ayın en düşüğüne indi

Altın, doların yükselmesi altın fiyatlarını da vurdu. Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından yaklaşık 9 ayın en düşük düzeyine geriledi.

Emtia piyasalarında altının onsu 1,216 dolara kadar geriledi. Türkiye’de de 1 gram altın 87.35 liraya, çeyrek altın da 143.32 liraya düştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahallelilerden eğitim protestosu

SONRAKİ HABER

Teo\'dan kötü haber geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...