18 Eylül 2014 11:44

Bu mahalleden işe ya da okula gidip gelmek en az 12 lira!

Adana’nın dışında bulunan, belde iken Büyükşehir Yasası ile Yüreğir ilçesinin mahallesi olan 7 bin kişilik nüfusu ile birçok ilçeden büyük olan Abdioğlu halkını belediye otobüslerine yapılan yüzde 300’lük zam vurdu.

Bu mahalleden işe ya da okula gidip gelmek en az 12 lira!
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın dışında bulunan, belde iken Büyükşehir Yasası ile Yüreğir ilçesinin mahallesi olan 7 bin kişilik nüfusu ile birçok ilçeden büyük olan Abdioğlu halkını belediye otobüslerine yapılan yüzde 300’lük zam vurdu.

1.3 TL olan belediye otobüs ücreti şehir dışındaki birçok yerde 4 lira olmuştu.  Çoğu, günde 30 liraya tarım işçiliği yapan vatandaşlar “Bu şartlarda çocuklarımızı okula nasıl göndereceğiz?​” diye soruyor.

Abdioğlu’da lise yok. Bu yüzden her gün iş için Adana'ya gidip gelen işçilere, okula gitmek zorunda olan lise öğrencileri de ekleniyor.  Şehir merkezinde otobüsten indikten sonra bir otobüse daha binmek zorunda kalan mahalle sakinleri işine ya da okuluna gidip gelmek için her gün en az 12 lira vermek zorunda. Üstelik Adana’ya 2-3 saatte bir kalkan belediye otobüsünden başka gidebilecekleri dolmuş ya da otobüs yok.

DARP EDİLEN GENCİN KULAK ZARI PATLADI

Konuyla ilgili İHD Adana Şubesi mahallede, mahalle sakinlerinin katılımı ile bir basın açıklaması yaptı. Yapılan zamların sadece ulaşım hakkını değil öğrencilerin eğitim hakkını da engellemekte olduğunu söyleyen İHD Adana Şubesi Eş Başkanı Sema Peynirci, üniversite ve lise öğrencilerinin her gün okula gitmek için ayda 320 lira ödediğine dikkat çekerek 300 lira burs alan üniversite öğrencisinin bu ücreti ödeyemeyeceğini dile getirdi.

Ayrıca mahalle sakinleri, yapılan zamma tepki göstermek için belediye otobüslerine ücret ödemeyince otobüs şoförü otobüsü karakola çekmiş ve ücret ödemeyen gençler burada darp edilmiş, Ahmet Hoy isimli vatandaşın kulağı patlamıştı. Konuyla ilgili incelemelerde bulunduklarını belirten Peynirci, sağlık raporları ile birlikte suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.  Hoy’un annesi “Çocuğumun kulağının belediye güvenlik görevlisi tarafından sağır edildi” diye isyan ederek güvenlik görevlisinin görevden alınarak cezasının verilmesini istedi.

MAHALLEDE LİSE YOK

Mahallede lise olmadığı için Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Erkan Endüstri Meslek Lisesi’ne gitmek zorunda kalan Emre Çelik’in 3 kardeşinden ikisi daha okuyor. Babasının günlük gelirinin 40 lirayı bulmadığını belirten Çelik bu koşullarda okumalarının zor olduğunu söyledi. “Bir baba çocuğuna 10 lira bile harçlık veremiyor” diyen Çelik, yol parasının gidiş dönüş 8 liraya çıkmasının birçok öğrenciyi mağdur ettiğini söyledi. Okula gidip gelirken bazen servis bazen belediye otobüsü kullandığını, bazen de otostop çektiğini anlatan Çelik mahallelerine lise yapılmasını istiyor.

BELEDİYE AŞIRI KAR EDİYOR

Mahalle sakinlerinden Mahmut Ferit Uçkan, mahallede tarım işinde çalışarak 30 lira kazandıklarını, üç öğrencisi olan bir ailenin her ay sadece 24 lira yol parası vermek zorunda kalacağını dile getirdi. Adana’ya otobüsün yakacağı mazotun 25 lira oluğunu belirten Uçkan, 100 kişilik otobüsün her turda en az 600 lira kazandığını söyledi. Belediye’nin daha ucuza hizmet verebileceğini dile getiren Uçkan, "Sözlü bana bir otobüs versin ben 1.5 liraya taşırım” dedi.

ZAMLAR GERİ ALINSIN

Mahallede otobüs bulunmadığı için çocuğu Adana’ya okula gitmek sorunda olan İhsan Şahan çocuğunun önce buradan çarşıya sonra oradan başka bir araçla okuluna gitmesi gerektiğini belirterek zamların geri alınmasını istedi. Otobüs sayısının yetersizliğine dikkat çeken Ahmet Kınık otobüslere 200 kişi bile bindiklerini belirterek “Bir kaza durumunda bunun hesabını kim verecek?​” diye sordu. Kendisi de kolluk kuvvetleri tarafından darp edilen Kınık, dertlerini anlatmaya çalışırken saldırıya uğradıklarını belirterek darp raporu aldığını suç duyurusunda bulunacağını dile getirdi.
 

ÖNCEKİ HABER

Hacıbayram-Rakka hattı halen aktif

SONRAKİ HABER

Taraftarların birliği büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...