18 Eylül 2014 06:00

İskoçya halkı kaderini oyluyor

Milyonlarca İskoçyalı bugün bağımsızlık referandumu için sandığa gidiyor. Referandum sandığından çıkacak sonuç İskoçya’nın 300 yıldır bağlı olduğu İngiltere’den ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek.

İskoçya halkı kaderini oyluyor
Paylaş

Milyonlarca İskoçyalı bugün bağımsızlık referandumu için sandığa gidiyor. Referandum sandığından çıkacak sonuç İskoçya’nın 300 yıldır bağlı olduğu İngiltere’den ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek. Türkiye saati ile 09.00 itibariyle referandum için oy verme işlemi başladı. 2 bin 600 oy verme merkezi, gece yarısı kapanacak. 4,2 milyon seçmenden büyük çoğunluğunun sandık başına gitmesi bekleniyor. Seçim öncesinde yapılan nketler, 'hayır' eğiliminin küçük farkla önde olduğunu gösteriyordu.

Referandum tarihinin belli olmasından ağustos ayına kadar yapılan anketlerde bağımsızlığa pek ihtimal verilmiyordu. Ancak son haftalarda yapılan kamuoyu yoklamaları tüm dengelerin değiştiğini gösterdi. Son anketlere göre kararsızlar eşit şekilde dağıtıldığında “Hayır” oyları yüzde 52.

İskoçya Bölgelsel Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri Alex Salmond, seçmenlere yaptığı çağrıda bağımsızlığa atıfla “Bu işi gerçekleştirelim, ‘Evet’ diyelim” dedi. Salmond, İskoç halkına yazdığı mektupta, seçmenlerden iki yıldır süren kampanyanın siyasi tartışmalarından ve istatistiklerden düşüncelerini arındırarak özgüvenle sandığa gitmelerini istedi.

“Hayır” kampanyasının lideri ve eski Maliye Bakanı Alistair Darling ile eski başbakan Gordon Brown dün Glasgow’da “İskoçya’yı Sevin, Hayır Oyu Verin” sloganıyla bir miting düzenledi. Kampanyanın son haftalarında “Evet” oylarının giderek arttığını gösteren anketler İngiltere’deki parti liderlerini harekete geçirmiş ve ülkenin en büyük üç partisinin liderleri aynı anda İskoçya’ya gitmişti. Eski ABD Başkanı Bill Clinton da referandum tartışmasına müdahil olarak İskoçları bağımsızlığa “Hayır” demeye çağırmıştı.

‘AB’DE KALACAĞIZ’

Alex Salmond, İskoçya’nın artık kendi kaderini kendisinin belirlemesi, Londra’daki Birleşik Krallık Parlamentosunun “zincirlerinden” kurtulması gerektiğini söyledi. İskoç lider ayrıca bağımsız olmaları halinde para birimi olarak İngiliz Sterlini’ni koruyacaklarını ve Avrupa Birliği’nde kalmaya devam edeceklerini ifade etti.

Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, muhalefet partilerinin liderleriyle birlikte yayınladığı bildirgede, referandumda “Hayır” çıkması ve Birleşik Krallık’ta kalmaya devam etmesi halinde bölgesel İskoç hükümetine eğitim, belediye hizmetleri, ulaşım gibi konuların yanı sıra sağlık ve vergilendirme gibi alanlarda da daha fazla özerklik verileceği vaadinde bulunuyor.

Aynı zamanda Muhafazakar Parti’nin lideri olan Cameron’un yanı sıra koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti’nin lideri Nick Clegg ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın imzasını taşıyan bildiri İskoçya’nın Daily Record gazetesinin baş sayfasında “Söz” başlığıyla yer aldı.

Üç ana bölümden oluşan bildiride “İskoçya’nın Büyük Britanya’nın bir parçası olarak kalmaya karar vermesi durumunda, İskoçya Parlamentosu’na daha fazla yetki verilecek” deniyor.

ANDY MURRAY'DEN BAĞIMSIZLIKÇI TWEET!

Bugüne kadar konu hakkında sessizliğini koruyan, İskoçya'nın en popüler isimlerinden tenis yıldızı Andy Murray, bu sabah attığı tweet'le bağımsızlık yönünde oy kullanacağına dair işaret verdi. Murray'nin tweet'i şöyle:  "İskoçya için büyük bir gün. Son günlerde 'Hayır' kampanyasının olumsuzluğu, konu hakkındaki görüşümü tamamen değiştirdi. Sonucu merakla bekliyorum. Hadi!" (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayıp yakınları: Yaramıza tuz bastılar

SONRAKİ HABER

Kürd’ün diline mühür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...