17 Eylül 2014 19:41

Vikisosyalizm; internetin özgür ansiklopedisi

Vikisosyalizm; internetin özgür ansiklopedisi
Paylaş

Nedim YILMAZ

Günümüzde internet aracılığı ile bilgi edinme yollarına bakıldığında ‘doğru’ ve ‘bilimsel’ bilgiye ulaşmak son derece zor görünmektedir. Hele söz konusu sosyalizmse devreye egemenlerin baskıları girmekte ve sosyalizm fikrine karşı amansızca saldırılar başlamaktadır. Ve sonuç olarak bilimsel bilgiler ya yasaklanmakta ya da bilinçli bir şekilde çarpıtılıp tahrif edilmektedir.
VikiSosyalizm, kendine ‘özgür ansiklopedi’ diyen bir site. İki üniversite öğrencisinin kurucusu olduğu site kendini şu cümlelerle tarif ediyor: “Logomuzda yer alan dünya üzerindeki farklı alfabelerden harfler, sosyalizm düşüncesini her dilden her insana yaymak isteyişimizi simgelemektedir. Logonun bir puzzle gibi olması ve başta kızıl yıldız olmak üzere parçalarının eksik olması ise projemizin asla tamamlanmayacağını, sürekli gelişeceğini ve büyüyeceğini simgelemektedir.”
Biz de VikiSosyalizm’in kurucularını bulduk ve onlarla ‘özgür ansiklopedi’yi konuştuk.
AMAÇ BİLİMSEL SOSYALİZM ARŞİVİ OLUŞTURMAK
VikiSosyalizm kimdir? Nasıl kuruldu ve amacı ne?
Vikisosyalizm , bilginin toplumsallaştığı ve bilgi ticaretini ortadan kaldıran özgür bir ansiklopedidir. Konuları sadece sosyalizmle sınırlı olmamakla birlikte, tüm mevcut konulara sosyalist bir pencereden bakmaktadır. www.vikisosyalizm .org iki bilgisayar mühendisliği öğrencisinin girişimiyle kuruldu. Bununla birlikte zamanla oluşturduğumuz akademik çevre ile birlikte güçlü bir ekibe kavuştuk ve kolektif bir çabayı ortaya koymayı hedeflemekteyiz. Bu çabanın en büyük amacı elbette gelecek nesillere güçlü bir ‘Bilimsel Sosyalizm’ arşivi bırakmak.
Bu sözünü ettiğiniz sosyalizm bilgi arşivi nasıl oluşturuluyor?
Vikisosyalizm ’de tüm bilgiler siteye giren kullanıcılar tarafından oluşturuluyor. Yani okuyucularımız aynı zamanda bizim yazarlarımız oluyor. Bu noktada bizim tek görevimiz kötüye kullanımı engellemek ve bilimsel olmayan veya kaynaksız gösterilen bilgilerin sitede yer almasının önüne geçmek oluyor. Yani siteye bir şeyler yükleyip, gelin size bir arşiv oluşturduk okuyun demiyoruz. www.vikisosyalizm .org ‘u tuşladığı anda her kullanıcı birer yazara dönüşüyor. Sistemin özgürlüğü de tam olarak buradan geliyor.
YİTİRDİKLERİMİZ VE OMUZ OMUZA OLDUKLARIMIZ İÇİN
Vikisosyalizm ’in tanıtımı ve uzun yıllar sürdürülebilirliği için ne gibi adımlar atıyorsunuz?
vikisosyalizm  sitesinin sunucu, alan adı, korunma gibi ihtiyaçları sitenin temel giderlerini oluşturuyor. Bunun dışında bir takım tanıtım faaliyetleri sosyalizmin bilimsel arşivini oluşturmak için fazlasıyla gerekli ancak henüz bunun için bir bütçemiz yok. vikisosyalizm  olarak prensiplerimiz gereği bilgiyi ticari bir meta olarak kullanmadığımız gibi sitemizde hiçbir şekilde reklam yayınlamıyoruz. Dolayısıyla sitemizin ihtiyaçlarının karşılanmasının tek yolu okuyucuların gönderdiği bağışlardır. Bağış yapıp bize katkı sağlamak isteyenler sitemizin sol menüsünden ‘Bağış Yapın’ sayfasını inceleyebilirler. Bununla birlikte tanıtım konusunda yardımcı olmak isteyen okuyucular sitemizi etrafına tanıtarak ufak da olsa bir katkı sağlayabilirler.
Son olarak takipçilerinize bir mesajınız var mı?
Sosyalizmin literatür bilgi arşivini oluşturmak gerçekten zorlu bir iş, bunun bilincindeyiz. Son olarak vikisosyalizm  ekibinin Evrensel Gazetesi aracılığıyla dünya halklarına duyurmamı istediği mesajı iletmeden geçmek istemiyorum. vikisosyalizm ’i koruyalım, büyütelim, üye olalım ve geliştirelim; yitirdiklerimiz, omuz omuza olduklarımız ve çocuklarımız için...

nedimyilmaz87@gmail.com

 

ÖNCEKİ HABER

Sınırın bu tarafı

SONRAKİ HABER

Havalı kornasıyla Kamyon yola çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...