17 Eylül 2014 18:57

Maden ocaklarından cam fırınlarına ertelenmiş gençlik

Metal işçisi bir arkadaşımla ayaküstü sohbetteyiz. "Eylül ayında toplu iş sözleşmesi için görüşmelerimiz başlayacak, cam işçileri bizi de çok heyecanlandırdı." diyor. Bu bir aile olmanın sonucu işte. İşçi sınıfı bir bütündür, bölünemez

Maden ocaklarından cam fırınlarına ertelenmiş gençlik
Paylaş

Barış Gençyılmaz
Eskişehir


Ben bu yazıyı kafamda kurarken henüz cam işçisinin grevi vatana ve onun bölünmez bütünlüğüne kastetmekten dolayı ertelenmemişti. Cam kaybı, can kaybından daha da önemliydi. Eskişehir'de İş Bankası'nın önünü ve Mersin'den Kırklareli'ye alanları zapt eden Kristal-iş'e bağlı işçilerin coşkusu hükümeti ve onun temsil ettiği burjuvaziyi titretti. Grevle birlikte; 'Burjuvazi kavgaya davet etti bizi! Davetleri kabulümüzdür!' dedik!

Metal işçisi bir arkadaşımla ayaküstü sohbetteyiz. "Eylül ayında toplu iş sözleşmesi için görüşmelerimiz başlayacak, cam işçileri bizi de çok heyecanlandırdı." diyor. Bu bir aile olmanın sonucu işte. İşçi sınıfı bir bütündür, bölünemez! Tek heyecanlananın işçiler olmadığı açık. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaprak kıpırdasın istemiyor big boss. "Tayyip istemezse yaprak düşmezmiş, Tayyip istemezse işçi ölmezmiş. Peki sen Tayyip misin Bakanlar Kurulu?" Ne demek grev ertelemek. Alarm çalınca 'Anne beş dakika daha' diyen talebe gibi, sermayedar size 'Sayın kurul 2 ay daha! Cumhurbaşkanlığı seçimi sessiz sedasız geçsin, kafanız rahat olsun' mu dedi? Zaten ertelenmiş haklarından dolayı greve giden işçinin grevini ertelemek! En güzelini işçi söyler. 'İşçinin düşmanı Şişecam'ın şişmanı.' Obeziteyle mücadele eden sağlık bakanlığına açık duyurudur aynı zamanda.

İŞE BAŞLADIĞINDA BERKİN KADARDI

Yüzlerce işçi 'İş Ekmek Özgürlük' sloganıyla yürürken tek tek yüzlerine bakıyorum. Gözleri kemik yaşlarından daha ileri. Yaşadıkları hayatın ağırlığını hissedebilirsin. Bir yerde çalışmaya başladığında Berkin kadardı, şimdi Ali İsmail yaşlarında çoğu ve Ethem yaşlarına geldiklerinde bitmiş oluyor onlar için hayat. Genç bir işçi, 2 sene önce açılmış bir AVM'den yeni haberdar, öyle bir yer varmış Eskişehir'de diyor. Şaka yaptığını, ironi olduğunu düşündüm.

Evleri sanayinin dibinde, her gün önce fabrikaya sonra eve. 'Tatil fırsatlarından faydalanmak ister misiniz?' diye mesaj geliyor bu işçiye. Ağız dolusu küfür. Hakettiler. Tatilleri de Bakanlar Kurulu'nca toprak altında ertelendi. Ama ne diyor çocuklarıyla, eşleriyle işçiler: 'Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz.'

ÖZNESİ KAPİTALİZM

Civatacıda çalışırken, mevsimlik işçi gibi görünen göçebe bir grup işçi malzeme almaya geldi. 1 Mayıs'ın resmi tatil kabul edildiği zamanlar. Onlar da Ankara'dan bir devlet kurumunun binasını yeni baştan yapmak için gelmişler buraya. 6 ay olmuş izin yapmayalı öyle diyor. Dedim ki, abi yarın 1 Mayıs meydanlar bizim. O da dedi ki, 6 aydır izinsiz çalışıyorum, yengene ayıp olur. Sınıfsal kanım kaynamıştı o işçi abiye. Adam haklı beyler. Çocuğunu en az bir patronun çocuğunu sevdiği kadar seviyor o da. Ama çocuk sevmeyi ve çiçek toplamayı bile erteliyor!

Olgunluğuyla gerçek yaşını unutturan o genç işçilerin sürekli kıyıya köşeye attıkları şeyler var. Hiçbir şeyden korkmasalar dahi bundan korkuyorlar! Biriken anıların, pişmanlıkların, düşmanlıkların kötü karakteri hep aynı: 'Şu adaletsiz yalan dünya.' Tam da burada kapitalizm gizli ama apaçık öznedir!


ERTELİYOR NE ZAMANDIR

GENÇ işçiler Soma'yı da unutmadı, o emekçi yüzlerinde yine aynı acı. Biliyorlar çünkü Soma'da işçileri o koşullarda madenlere indiren şişman onun da canına, hakkına göz dikti! Ve bir silahı ellerine aldılar: Grev. Çoğu ilk kez kitlesel bir eylemde. Sonra ertelendi grev, namlu soğusun, savaş soğusun diye. Zaman kazanıp, unutturabilmek her şeyi. Ne düşünüyorum biliyor musun. Grevin ertelenmesi belki de koymamıştır genç işçilere. Çünkü erteleyerek yaşadıkları bir hayatın ardından şaşırtmaz böyle şeyler. Mutfaktaki dolapları değiştirecek annesi için, erteliyor ne zamandır. Çeyiz düzecek evlenmek için, erteliyor ne zamandır. Sevdiği bir kız var hayatını birleştirmek için, erteliyor ne zamandır…
Greve çıkıyor şimdi. Belki de ertelenmiş tüm hayallerinin hesabını sormak için asıl muhatabına! Grev erteleniyor. Travma!

ÖNCEKİ HABER

Direnişin 13. günü

SONRAKİ HABER

Genç işçiler hep en önde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...