17 Eylül 2014 18:43

10 saat çalış, sonra

En çok keyif aldığı şey futbol fakat onu da artık pek fazla oynayamıyor. Nedenini ise çalışma saatlerinin fazla olması ve en büyük futbol sahaları olan sokakların artık top oynamaya müsait olmamasıyla açıklıyor

10 saat çalış, sonra
Paylaş

Günümüzde genç işçilere birçok sorumluluk düşmekte. Bazıları hem okumak hem de çalışmak zorunda, bazıları ise bir evin geçinimini sağlamak zorunda. Bu yazımızda da bu konuyu işleyeceğiz. Genç işçilerle yaşamlarını konuşacağız.

Konuştuğumuz ilk işçi arkadaşımız Serkan Bulut, 14 yaşından beri birçok yerde çalışmış. Bir yandan ailesine destek olurken diğer yandan açık lisede okuyor. Serkan, taşeronda çalışma koşullarının çok kötü olduğunu, izin gününün olmadığını hatta hala alacak parasının olduğunu söylüyor. Günde on saat çalışmak zorunda, bu nedenle de başka hiçbir şeye zaman ayıramıyor. En çok keyif aldığı şey futbol fakat onu da artık pek fazla oynayamıyor. Nedenini ise çalışma saatlerinin fazla olması ve en büyük futbol sahaları olan sokakların artık top oynamaya müsait olmamasıyla açıklıyor. Son olarak çalışmasına rağmen ihtiyaçlara para yetiştiremediğini ve sigortasının bile yapılmadığını belirtiyor.

SOMA ÖNCÜ OLACAK

Bir diğer arkadaşımız Özgür Doğan'a geçmiş Tekel direnişini ve şu anki Şişecam işçilerinin grevi hakkında neler düşündüğünü soruyoruz. Hiçbir şekilde haklarını alamadıklarını söylüyor. Bu direnişlerin sendikaları harekete geçireceğini ve birlikte bir sınıf mücadelesi vereceklerini beklemiyor. Soma'nın yaşanacak direnişlerin öncüsü olacağını düşündüğünü dile getiriyor. Özgür'e günlük yaşamını sorduğumuzda, onun yaşındaki işçilerin tek düşündüklerinin gelecek kaygısı olduğunu ve bu yüzden de hayattaki diğer zevklerden mahrum kaldığını ifade etti. Bir aile kurmak ya da mülkiyet edinmek için canla başla çalışıp kendilerine zaman ayıramadıklarını belirterek noktaladı sözlerini


İYİ BİR EĞİTİM ALSAYDIK…

Sohbet ettiğimiz diğer arkadaşımız Sezer Alan. Sezer Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi 11. sınıf öğrencisi. Sezer bu yaz yeni staja başlamış. Sezer'e meslek liselerinin durumunu ve stajların nasıl işlediğini sorduk. Meslek liselerinin staj konusundaki yetersizliğinden yakındı. Eğer iyi bir eğitim alsalardı meslek liselerinin durumunun ve işsizliğin böyle olmayacağını düşünüyor. Meslek lisesinden mezun olan kişinin ileride yapacağı mesleğine dair hiçbir şey öğrenemediğini de ekliyor. Sezer'e günlük yaşamını sorduğumuzda aklına gelen ilk şey sanal ortam oluyor. Bunun sebebini ise sokakların, futbol sahalarının ellerinden alınması olarak açıklıyor.

ÖNCEKİ HABER

Mücadelenin parçası olmalıyız

SONRAKİ HABER

Fabrikalar okul grevler ders

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...