17 Eylül 2014 18:41

Mücadelenin parçası olmalıyız

Bugün Van’da İŞKUR işçilerinin, Eskişehir’de Trakya’da cam işçilerinin, Şırnak’ta maden işçilerinin yani Türkiye ve Kürdistan’da çalışan bütün işçilerin mücadelesine katılmamız gerekiyor

Mücadelenin parçası olmalıyız
Paylaş

Orhan ÇAKAR*
Wan


Van’da 7286 İŞKUR işçisi 13 Haziran’da işten atıldı. Feqiye Teyran Parkı’nda başlattıkları oturma eylemi günlerdir devam ediyor. Ayrıca çalıştığım inşaat şantiyesinde demirciler, sabah saat 7’den akşam saat 6’ya kadar çalıştıkları, bazı arkadaşlarının sabah işe gelmek için yol parası bulamadıkları ve 3 aydır maaşlarını almadıkları için geçtiğimiz günlerde iş bıraktı. Emeğimizin karşılığını alana kadar greve devam edeceğiz diyorlar. Devletin çıkardığı 7286 İŞKUR işçisi gibi Van’da birçok işsiz var. İşsizliğin yoğun olmasından dolayı TOKİ ve bankalara olan borçlarını ödemek için pek çok kişi iş bırakan demircilerin yerine daha ucuza çalışacaktır.

ÇÜNKÜ İŞSİZLİK VAR!

Van’da inşaatlardaki taşeron sistemi işçilerin düşük ücretle çalıştırılması ve daha fazla sömürü üzerine kurulmuştur. İşçileri taşeron çalıştıranlar, normalde 10 saat olan çalışma süresini 12 saate çıkardı. Hiçbir ek ücret ödemeden işçileri 12 saat çalıştırıp daha fazla kar ediyorlar çünkü Van’da işsizlik var! Bugün hakkını isteyen işçi işinden çıkarılır ve işçiye; ‘Sen çalışmazsan senin yerine çalışacak çok işçi var.’ denilir. Ramazan’ın gelmesiyle işsizlik daha fazla artacak. Lokantalarda çalışan işçiler 1 aylık zorunlu ücretsiz izne çıkarılacak. Bu durum Van’da iş gücünün daha da ucuzlaşmasına yol açacak. Ramazan’ı hiç olmazsa kötü geçirmemek için ne kadar düşük olursa olsun çalışmak zorunda kalacaklar.
İnşaatta çalışanlar ise Ramazan’da mağdur olmamak için günde 12 saat güneşin altında çalışıp evine ekmek götürmek zorundalar. Hemen hepsi oruç tutmak istemesine rağmen tutamıyor. Tutmaya çalışan işçilerin paydos saatine kadar yolda yürüyecek hali kalmıyor. 2 ya da 3 gün içinde tutmaktan vazgeçiyorlar. Yani sıcaktan etkileniyoruz. Greve çıkan cam işçilerinin çalışma koşullarını çok iyi anlayabiliyorum.

BEKLEMEK YERİNE…

AKP hükümetinin Soma’ya gönderdiği cübbeli imamlar, oruç tutan işçileri daha fazla çalıştırmak ve daha fazla sömürmek için işçilere; ‘Oruç size farz değil, daha iyi çalışın, tutmasanız da olur.’ diyor. Yani kendi kar hırslarına işçilerin inancını, dinini de alet edebiliyorlar.

AKP’nin bu politikaları bırakıp o kirli ve kanlı ellerini işçi sınıfının, Kürtlerin ve ezilenlerin üzerinden çekmesini beklemek yerine; bugün Van’da İŞKUR işçilerinin, Eskişehir’de, Trakya’da cam işçilerinin, Şırnak’ta maden işçilerinin yani Türkiye ve Kürdistan’da çalışan bütün işçilerin mücadelesine katılmamız gerekiyor. Yani mücadelenin bir parçası olmamız lazım. Başka çaremiz yok.

*İnşaat işçisi

ÖNCEKİ HABER

Direksiyon bizde kullanmayı bilmiyoruz

SONRAKİ HABER

10 saat çalış, sonra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...