17 Eylül 2014 14:42

Istrancalar’da altın madenine yargı 'dur' dedi

Kırklareli’de Valiliğin ormanlık alanda açılmak istenen altın madenine verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını yargıya taşıyan yöre halkı davayı kazandı.

Istrancalar’da altın madenine yargı \'dur\' dedi
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Kırklareli


Kırklareli’de Valiliğin ormanlık alanda açılmak istenen altın madenine verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını yargıya taşıyan yöre halkı davayı kazandı.

Kırklareli’nin merkeze bağlı köylerinden Dereköy, Istranca Dağlarının kalbinde yer alıyor. Zengin orman dokusu ve biyolojik çeşitliliği ile dikkat çeken Dereköy, yöredeki pek çok yerleşim gibi yıkım politikalarından nasibini aldı. Dereköy’deki ormanlık alanda altın madeni açmak isteyen Yeni Anadolu Mineral Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı özel şirketin başvurusunu değerlendiren Kırklareli Valiliği, yaklaşık 15 hektarlık alanı kapsayan altın madeni işletmesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.

Valiliğin kararının ardından harekete geçen yöre halkı, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri, altın madenine karşı dava açtı.

MAHKEME ALTIN MADENİNİ HUKUKA AYKIRI BULDU

Yöre halkının açtığı davayı gören Edirne İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Nisan ayında Kırklareli Valiliği’nin altın madenine yönelik verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme’nin oybirliği ile aldığı kararda, mevzuata ve hukuka aykırı bulunan altın madeni projesinin inşaata ve faaliyete başlamasıyla telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağına hükmedildi.

VALİLİĞİN KARARI İPTAL EDİLDİ

Edirne İdare Mahkemesi’nin kararına, Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz eden Kırklareli Valiliği’nin bu itirazı ise reddedildi. Edirne İdare Mahkemesi son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında aldığı kararla altın madenine verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle tamamen iptal etti.

Davacı yöre halkı, kararın ardından Kırklareli TMMOB Lokalinde bir basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre Komisyonu Üyesi avukat Bülent Kaçar, Kırklareli’de yaşamı savunan, geleceğine sahip çıkan ve açılan davada taraf olan kitle örgütü temsilcileri, muhtarlar ve yöre halkına da teşekkür etti.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kırklareli Temsilcisi Dr. Erol Özkan ile Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem de dava sonucunda Kırklareli halkının temiz içme suyuna kavuşacağını, bölgedeki doğal yaşamın süreceğini belirterek, gelecek nesillere yaşanabilir bir doğa bırakmak için mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odası dava kazandı, tehdit edildi

SONRAKİ HABER

‘Sağlığın ön koşulu barıştır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...