17 Eylül 2014 06:00

Tema inşaat işçileri sendikalaşacak

Çalışma koşullarına isyan ederek patronları protokol imzalamak zorunda bırakan Tema İstanbul inşaatı işçileri, patronların protokoldeki maddeleri tam olarak yerine getirmemesi üzerine toplantı yaptı. İşçiler sorunlarına kalıcı çözüm için sendikalaşma kararı aldı.

Tema inşaat işçileri sendikalaşacak
Paylaş

Vedat YALVAÇ / Eren ERGİNE
İstanbul
 

Çalışma koşullarına isyan ederek patronları protokol imzalamak zorunda bırakan Tema İstanbul inşaatı işçileri, patronların protokoldeki maddeleri tam olarak yerine getirmemesi üzerine toplantı yaptı. İşçiler sorunlarına kalıcı çözüm için sendikalaşma kararı aldı.

İşçilerin önceki gün iş bitiminde yaptıkları toplantıya HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, Liman-İş Uzmanı Sinan Ceviz, Avukat Murat Çelebi ile Avukat Osman Salman da katıldı.

BİRLİK OLURSAK HİÇBİR ENGEL KALMAZ

İmzaladıkları 15 maddelik protokol sonrası yemekhanenin biraz daha hijyenik hale geldiğini, berber fiyatlarının 15 TL’den 10 TL’ye düşürüldüğünü, soğuk su sıkıntılarının çözüldüğünü, kantin fiyatlarında düşme olduğunu anlatan işçiler, ancak 15 maddenin az bir kısmının yerine getirilmiş olduğunu belirttiler. Tema İstanbul’da büyük bir soygun ve sömürü düzeninin olduğunu belirten işçiler, yaptıkları eylemlerin kısmen de olsa bunu değiştirdiğini vurguladılar. Bir araya gelmenin önemine dikkat çeken bir işçi, “Bu hepimizin gücüyle oldu arkadaşlar, birlik olursak, beraber olursak önümüzde hiçbir engel duramaz. Eğer beraber olursak herkese istediğimizi yaptırabiliriz.” diye konuştu. “Bu mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürmenin yolu örgütlenmektir” diyen işçi, şöyle devam etti: “Bunun için adım atmamız gerekiyor. Sendikalaşmaya destek vermemiz lazım.”

PATRONLAR DA ATAĞA GEÇTİ

Yapılan eylem sonrası kaygılanan patronlarda atağa başlamış. İşçiye, “Kırmızı çizgiyi koyduk, bu çizgiyi geçen bir daha hiçbir yerde iş bulamaz” denilerek tehdit edilirken, kimi yöneticiler de, yemekhane işçilerin yanına gelerek “Arkadaşlarınıza anlatın, sorunları, sıkıntıları varsa yanımıza gelsinler. Çözülmeyecek sorunlar değil bunlar” diyor. Bu sözlere tepki gösteren işçiler, “Madem çözülmeyecek sorunlar değil. Neden bugüne kadar çözmediler” dediler.
4 ay önce ücretini alamadığı için yöneticilerin yanına gittiğini ama hiçbir şeyin çözülmediğini hatırlatan bir başka işçi de “Eylem yaptık, hakkımızı istedik, akılları yeni başlarına geldi” dedi.


‘KAYBEDECEK 1 GÜNÜMÜZ DAHİ YOK’

İşçilerin sorunlarını dinleyen HDP Milletvekili Levent Tüzel işçilere şöyle seslendi: “ “Her gün inşaatlarda ölen işçileri gördükçe bir gün dahi kaybedecek zamanımız olmadığını düşünüyorum. Kaybedecek 1 günümüz dahi yok. Buradaki binlerce işçi arkadaşımızla sendikalaşmayı tartışıp sindireceğiz ve her bir arkadaşımız bu sendikanın bir parçası olacak. Buradan başlayan bu mücadele yayılarak büyüyecek. Böylece işçi sınıfının gücünü ortaya koymuş olacaksınız. Kalıcı başarıyı da ancak bu şekilde sağlamış olacaksınız.” “Birilerinin kanı, canı pahasına ceplerini dolduruyor” diyen Tüzel, şunları söyledi: “İş cinayetlerine, çalışma koşullarına, acımasız sömürüye karşı sesimizi yükselttiğimizde  patronlar sizi dikkate almak zorunda kaldı. Ancak mesele şu; bu yalnızca Tema İstanbul’daki 4 bin işçinin sorunu değil. Mesele bu alandaki milyonlarca işçi için örnek bir mücadeleyi başlatmak.”

SENDİKA BİRLİĞİNİZİN ADI

Sendika Uzmanı Sinan Ceviz ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev de sendikalaşmak isteyen işçilerle sendikal mücadele deneyimlerini paylaştı. Başka inşaatlardaki işçilerle toplantılar yaptıklarını belirten Liman-İş Uzmanı Sinan Ceviz, “Dolayısıyla burayla sınırlı bir iş olmayacak. İstanbul merkezli olacak belki ama zamanla Türkiye’deki inşaat işçilerinin mücadelesinin merkezine oturacak bir sendika olacak” dedi. “Sendika bizim birliğimizin adıdır” diyen Ceviz, “İnşaat işçileri eğer sendikalaşmaya karar verirse, biz de size her türlü katkıyı sunmaya hazırız” dedi.

ŞUBELERİMİZİN KAPILARI SİZE AÇIK

“Siz daha yolun başındasınız. Patronlara karşı ne kadar çok birlik olursanız o kadar çok hak elde edeceksiniz” diyen Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Özev, bundan sonraki süreçte birlikte olma sözü verdi. “Sendika şubelerimizin kapıları size sonuna kadar açık” diyen Özev, işçilerin mücadelesini Türkiye’ye yayacaklarını söyledi.
Sendikalaşmanın temel hak olduğunu söyleyen Avukat Osman Salman, işçilere sendikalaşmaktan korkmamalarını söyledi. “Biz artık işçileri ölürken görmek istemiyoruz” diyen Avukat Murat Çelebi de “Hukuksal tüm sorunlarınızda yanınızda olacağız” sözünü verdi.

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluk değil protesto etmek suç

SONRAKİ HABER

IŞİD, Hollande’a nefes mi aldırdı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...