17 Eylül 2014 06:00

Yolsuzluk değil protesto etmek suç

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kadar uzanan 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında takipsizlik kararı verilerek dava bile açılmazken, yolsuzluk skandalını protesto ettikleri gerekçesiyle 13 kişi, 18 Eylül’de hakim karşısına çıkıyor.

Yolsuzluk değil protesto etmek suç
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kadar uzanan 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında takipsizlik kararı verilerek dava bile açılmazken, yolsuzluk skandalını  protesto ettikleri gerekçesiyle 13 kişi, 18 Eylül’de hakim karşısına çıkıyor.

Ülke gündemine bomba gibi düşen 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası Türkiye’nin her yerinde halk sokağa çıkmış ve hükümeti istifaya çağırmıştı. İstanbul Kadıköy’de de kitle örgütlerinin çağrısıyla yapılan eyleme, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti. Eylemde gözaltına alınan 13 kişi hakkında ise 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet, kamu malına zarar vermek ve  görevi yaptırmamak için direnme gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

Kartal Anadolu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya ilişkin Evrensel’e konuşan davanın avukatlarından Gökhan Özvardar, yargılanacak kişilerin Bahariye caddesinde polisin bir anda yaptığı baskınla gözaltına alındığını, aralarında tesadüfen orada bulunanların da olduğunu söyledi. Polis fezlekesinde kişiye özel bir izahat yapılmamış olduğuna da vurgu yapan Özvardar, “Polis fezlekesinde herkesin birlik içerisinde hareket ettiğini söylüyor. Yargılanacaklar arasında yaralananlar da var” diyor.

POLİS DE ŞİKAYETÇİ

13 kişi hakkında hazırlanan iddianamede ise iki polisin mağdur sıfatıyla dosyada yer alması dikkat çekiyor. Polislerden T.İ’nin dudağına taş gelmesi sonucu hafif düzeyde yaralandığı ifade edilirken, polis memuru Z.K’nin ise atılan taşlar nedeniyle sol bacağının baldır kısmından yaralandığı ve cep telefonunun zarar gördüğüne yer veriliyor. Öte yandan söz konusu eylemlerde polisin orantısız güç kullanması nedeniyle çok sayıda kişi yaralanmış, sosyal medyaya yansıyan kimi fotoğraflarda polisin kitleye çok yakın noktalardan ve hedef gözeterek biber gazı sıktığı kamuoyuna yansımıştı.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltından cezaevine Türkiye gerçeği: Şiddet, baskı, hücre cezaları

SONRAKİ HABER

Tema inşaat işçileri sendikalaşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...