17 Eylül 2014 06:00

Gözaltından cezaevine Türkiye gerçeği: Şiddet, baskı, hücre cezaları

Van’da 2014 yerel seçimlerinde tutuklanan 17 yaşındaki E.B, gözaltında ve cezaevinde yaşadığı ve tanık olduğu işkence ve baskıları anlattı.

Gözaltından cezaevine Türkiye gerçeği: Şiddet, baskı, hücre cezaları
Paylaş

Ferhat ÇELİK

Van’da 2014 yerel seçimlerinde tutuklanan 17 yaşındaki E.B, gözaltında ve cezaevinde yaşadığı ve tanık olduğu işkence ve baskıları anlattı.  

E.B Mart ayında bir arkadaşıyla birlikte BDP adına seçim çalışması yaparken, AKP’li Tuşba Belediyesi Başkanı Fevzi Özgökçe’nin kardeşlerinin evine giden ve silah zoruyla alıkonularak askerlere teslim edilmesi sonucu tutuklanmıştı. Tahliyesinin ardından DİHA’ya konuşan E.B,  Özgökçe ailesinin kendilerini askerlere teslim etmesinin ardından bir binbaşının nezaretinde İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğünü, burada üzerlerindeki yöresel kıyafetler nedeniyle, karşılarına dizilen askerlere, “Bakın işte iki terörist yakaladık” diye teşhir edildiklerini söyledi. Ellerinin arkadan kelepçelendiğini ve askerler tarafından darp edildiklerini anlatan E.B, “Bizi dövdükten sonra JİTEM nezaretine götürdüler. Sabaha kadar ekmek ve su istememize rağmen bize hiçbir şey vermediler. Darp raporu alamadık. Savcılıktan mahkemeye sevk edildik, mahkemede tutuklandık” dedi.

GARDİYANLARDAN ŞİDDET

Tutuklanmalarının ardından çocuk olmasına rağmen Van F Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldüğünü dile getiren  E.B, “16 gün tekli hücrede tek başıma kaldım. Cezaevi girişinde bize çıplak aramayı dayattılar. Ama biz kabul etmedik. Orada hücre çok berbattı. Berbat kokuyordu. Ne TV vardı, ne semaver. Gardiyan bana fırça verdi, ‘Buraları temizle’ dedi, ben de temizledim. Orada kokunun içinde artık dayanamıyordum. Yemek bile yiyemez noktaya geldim. 16 gün sonra geldiler, bana ‘Toparlan sevkin var, gidiyorsun’ dediler. Oradan M Tipi’ne getirdiler” diye konuştu.

Cezaevinde fiziki şiddetin de uygulandığına dikkat çeken E.B, “E-2 koğuşunda duvarda bir yazı vardı, ‘sileceksiniz’ dediler. Biz de ‘Tamam sileceğiz’ dedik. Bir gün gardiyanlar odayı bastılar, bir arkadaşı dövdüler. Tehdit ettiler” dedi. Çocuk koğuşlarından sorumlu F. adlı gardiyanın sürekli kendilerine baskı uyguladığına vurgu yapan E.B, A.’nın bir arkadaşlarına saldırdığını ve koğuşa gelerek kendilerine küfür ettiğini söyledi.

HÜCRE CEZASI VE BASKILAR

Gardiyanın saldırısına koğuş kapısına vurarak tepki gösterdikleri için cezaevi idaresi tarafından havalandırmadaki tellerin inik olmasını gerekçe gösterilerek bir de soruşturma açıldığını kaydeden E.B, o  günden sonra koğuşlarına ani baskınlar düzenlendiğini ve beş gün hücre cezası verildiğini kaydetti. E.B, yaşadıkları sorunlara başvurdukları cezaevi psikoloğunun da hücre cezası altında imzası olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu iddialara ilişkin aradığımız Van M Tipi Kapalı Cezaevi Müdür Vekili Özkan Zincer, kuruma henüz bir ay önce atandığını, iddiaların savcılığa intikal ettirilmesi halinde araştırılabileceğini söyledi. Cezaevinde çocuklara şiddet uygulanmasının mümkün olmadığını savunan Zincer, çocuklara hücre cezası verilmesinin en fazla 5 gün odaya kapatmaktan ibaret olduğunu söyleyip, bunun hücre cezasından ne farkı olduğu sorusunu ise geçiştirmekle yetinmesi dikkat çekti. (Van/DİHA)





 

ÖNCEKİ HABER

Para yoksa kardeşlik de yok

SONRAKİ HABER

Yolsuzluk değil protesto etmek suç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...