16 Eylül 2014 17:59

Güzel günler ‘torbadan’ çıkmadı

Meclis’te kabul edilen “torba yasa” ile AKP hükümetinin taşeron sistemde ısrar ettiğini gösterdiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Güzel günler torbadan çıkmadı, çıkmayacak” dedi.

Güzel günler ‘torbadan’ çıkmadı
Paylaş

Meclis’te kabul edilen “torba yasa” ile AKP hükümetinin taşeron sistemde ısrar ettiğini gösterdiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Güzel günler torbadan çıkmadı, çıkmayacak” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte DİSK Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Beko, kabul edilen torba yasanın rant çevreleri ve bürokrasinin talep ettiği düzenlemelerin de eklenmesiyle birlikte “çorbaya” döndüğünü söyledi.

Beko, kara paraların aklanması, meraların yağmalanması, ev işçilerinin 10 güne kadar sigortasız çalıştırılabilmesi için hazırlanan düzenlemelerin, torba yasaya dahil edildiğini söyledi.
Beko ayrıca hükümetin internet üzerinde denetim, özelleştirme ve kamu çalışanlarının sürgünlerinde mahkeme kararlarına dayanmama hakkını da torba yasayla kullanacağını ilan ettiğini kaydetti.

‘BAZI HAKLAR VERİLMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR’

Soma faciasının ardından oluşan toplumsal tepki üzerine AKP hükümetinin, Torba Yasa’da maden işçilerine sağladığı en önemli düzenlemenin çalışma süresinin haftada 45 saatten 36 saate düşürülmesi olduğunu belirten Beko, bu düzenlemenin işçilerin 36 saat yer altında, 9 saat yer üstünde ve dolayısıyla yine toplamda 45 saat çalıştırılması anlamına geldiğini kaydetti.

Beko, maden işçilerine bazı hakların verildiğine ancak yüzlerce işçiyi mezara gönderen “özelleştirme, rödovans, taşeronlaştırma” üçgeninin aynen korunduğunu belirtti.

‘İŞ KOLU BARAJI  DEVAM EDİYOR’

Torba Yasa ile işkolu barajının yüzde 1’de sabitlendiği bilgisini veren Beko, sendikal hakların kullanılmasının önünde çok büyük engel teşkil eden işkolu barajının Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olmasına rağmen yasaya girdiğini söyledi. Beko, “On binlerce taşeron işçinin sendika üyeliği yok sayılmaktadır. Sonuç olarak sendikal haklara yönelik barajlar, yasaklar, baskılar hala devam etmektedir” dedi.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beko, Çalışma Bakanı’nın ‘Sömürü’ olarak tanımladığı taşorluk sisteminde AKP hükümetinin ısrar ettiğini, kendilerinin taşeronluğa karşı mücadeleyi sürdüceklerini kaydetti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Bir anne daha cezaevine girecek

SONRAKİ HABER

İşsizlik oranındaki artış sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...