05 Temmuz 2011 07:17

Çukurova’da domates üreticileri isyanda!

Sebze üretiminin yapıldığı önemli merkezlerden biri olan Çukurova’da fiyatlar işçi maliyetlerinin altına inince çiftçiler zarar etmeye başladı. En büyük zarar ise kilosu 15 kuruşa kadar düşen domateste yaşanıyor. Duruma tepki gösteren çiftçiler, “Çukurova çiftçisine bir uygulama

Çukurova’da domates üreticileri isyanda!
Paylaş
Hamdullah Keser

Geçen yaz yoksul yurttaşların yüksek fiyattan aldığı mutfakların olmazsa olmazı domates, bu sene günden güne gerileyen fiyatıyla yoksul yurttaşların yüzünü güldürürken, çiftçilerin ve domates tarlalarında çalışan emekçileri ise kara kara düşündürüyor. Çiftçinin tarlasında kilosunu 15 kuruşa sattığı domatesin pazardaki fiyatı 25 kuruşa kadar geriledi. Domates üreticisi Kazım Aydın, “Geçen yıl çiftçinin yüzünü güldüren domates bu yıl çiftçiyi çileye soktu. Tarlada domatesin kilosu 10-15 kuruşa satılıyor. Domatesin maliyeti 35-40 kuruş arasıdır. Domates kendi maliyetini bilen karşılamıyor” dedi.

‘İFLASIN EŞİĞİNDEYİZ’

Domatesin geçen seneki verimliğine değinen Aydın, “Bu sene fiyatların çok düşük olması yetmezmiş gibi verim de düşüktü. Geçen sene dönümden yaklaşık 6 ton alırken, bu sene 3 ton gibi zor alıyoruz. Bu sene çok fazla çiftçinin domates ekmesi nedeniyle domates çok ve ucuza gidiyor. Bizler zarar ediyoruz. Maliyetin altında bizler ürünümüzü satıyoruz. 4 aydır çalışan işçinin parasını bile verecek durumumuz yok. Böyle giderse iflas edeceğiz” diye belirtti.

‘TÜRKİYE BÜYÜMEDİ, KÜÇÜLDÜ’

AKP’nin tarım politikasını eleştiren Aydın, “AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde mazottun litre fiyatı 1 lira 60 kuruştu, şimdi ülkede yüzde 50 oy alan AKP’nin 2011 döneminde ise mazottun litre fiyatı 3 lira 50 kuruştur. Bu gösteriyor ki; AKP çiftçiliği bitirmeye çalışıyor. Bırak dağları bombalamayı, bu çiftçinin feryadına ses ver. Sen bu ülkenin Başbakanısın, bu çiftçilerin sorunlarını çözmeye mecbursun. Sen diyorsun ki; ‘Türkiye büyüdü’ hayır. Türkiye büyümedi küçüldü. Senin yanındaki yardakçıların cebindeki para büyüdü. Bizler artık evimize bile gidemiyoruz. Ürünlerimiz ise tarlada kaldı. Ürünlerimiz satılmıyor” diyerek, tepkisini gösterdi.

‘ÜRÜNLER TARLADA ÇÜRÜYOR’

AKP’nin Çukurova çiftçisi üzerindeki uygulamalarını eleştiren Aydın, şunları söyledi: “Ürünümüz tarlada kaldı. Seçime iki gün kala ihracata son verildi. Bıçakla keser gibi ihracata son verildi. Domatesi bile tarladan toplamayacak duruma geldik. Mal tarlada çürüyor. Hale gitse para etmiyor. Hükümetin Adana’ya has bir politikası var ve zaman zaman tekrarlanıyor. Çukurova’daki üreticiden tut, işçisine, komisyoncusuna, hamalına ve şoförüne kadar bunlar hep doğudan, 30 yıl süren savaş nedeniyle göçe zorlanan Kürt yurttaşlar olduğu için devlet Kürt yurttaşlara ekonomik ambargo uyguluyor. Özellikle AKP’nin ekonomik politikalarında kendini belli ediyor. Çukurova’daki ürün bittikten sonra Ereğli, Antalya ve diğer bölgelerin domatesi çıkacak, o zaman ihracata başlanacak. Bu uygulama haksızlıktır. Buradan Erdoğan’a sesleniyorum; bırak Kasımpaşalılığı bu çiftçinin derdine dermen ol. Bırak ırkçılığı, ayrımcılığı bu halkın sorunlarıyla ilgilenen.” (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

BDP grup yönetimini TBMM’ye bildirdi

SONRAKİ HABER

‘Çocuk, yaşlı ve hastalara devlet baksın, kadınlar istihdam edilsin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...