16 Eylül 2014 15:18

O polisler işkenceden yargılanabilir

Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz ile birlikte aynı gün aynı sokakta polislerce dövülen Doğukan Bilir'in ilk duruşması görüldü. Davada Doğukan Bilir'e saldıran sanıklardan polis Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar ve Serkan Bal duruşmaya katılmazken sivil sanık Serkan Kava duruşmada yer aldı.

O polisler işkenceden yargılanabilir
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


Eskişehir’de, Ali İsmail Korkmaz’la aynı sokakta ve aynı dakikalarda darp edilen Doğukan Bilir’in darp edilmesine ilişkin davada, mahkeme görevsizlik kararı verdi.

Ali İsmail Korkmaz davasında yargılanan polislerin sanık olduğu dosyada, mahkeme dosyanın ‘işkence’ kapsamında olabileceği gerekçesiyle dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Doğukan Bilir’in darp edilmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Eskişehir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bilir’in avukatı Ali Çuvalcı, Yargıtay’ın sokaktaki ve karakoldaki polis şiddetini işkence sayan iki kararını mahkemeye sunarak, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep ederek, “İşkence suçu açısından görevli mahkeme, ağır cezadır. Görevsiz mahkemece yapılacak işlemler geçersiz olacağından öncelikle görevsizlik kararı verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca suçun basit yaralama mı, yoksa işkence suçunu mu oluşturduğu hususunda delilleri takdir edecek yer, ağır cezadır” dedi. Dört sanığın  avukatları ise yaralamanın basit tıbbi müdahaleyle giderilecek nitelikte yaralamalar olduğunu ileri sürdü.  Daha sonra kararını açıklayan Hakim Bayram Arslan, suçun işkence kapsamına girebileceğini ve buna karar verme yetkisinin ağır ceza mahkemesinde olduğunu belirterek, görevsizlik kararı verdi ve dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Eskişehir’de 2 Haziran 2 Haziran 2013 Gezi eylemine yönelik polis saldırısı sırasında polis müdahalesinden kaçan Ali İsmail Korkmaz ve Doğukan Bilir’in de aralarında olduğu bir grup genç , polislerin beklediği Sanayi Sokak’a girmiş, polis ve sivillerin bulunduğu eli sopalı kişilerce darp edilen Korkmaz yaşamını yitirmişti. Korkmaz’ın ölümüne ilişkin soruşturma sonunda polis memurları Mevlüt Saldoğan, Yalçın Akbulut, Hüseyin Engin ve Şaban Gökpunar ile olayın olduğu sokakta bulunan fırında çalışan dört kişiye dava açılmıştı.
Korkmaz davasının sanıkları arasında bulunan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpunar ve Korkmaz davasının tek polis tanığı Selçuk Bal ile Serkan Kavak adlı sivil hakkında daha sonra Doğukan Bilir’i darp ettikleri gerekçesiyle dava açılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Dünya gençliğiyle dayanışmaya

SONRAKİ HABER

Meslek odaları: 3. havalimanı inşaatı kaçak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...