16 Eylül 2014 11:33

Ana dilinde eğitime karşı terör estirdiler

Diyarbakır'da halka ana dilinde eğitim vermesi için açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun önü bugün utanç verici görüntülere sahne oldu. Polisin dün mühürlediği okul, yurttaşlar tarafından yeniden açılırken, polis okula saldırdı.

Ana dilinde eğitime karşı terör estirdiler
Paylaş

Diyarbakır'da halka ana dilinde eğitim vermesi için açılan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun önü bugün utanç verici görüntülere sahne oldu. Polisin dün mühürlediği okul, yurttaşlar tarafından yeniden açılırken, polis okula saldırdı. Gaz bombası ve tazyikli suyla düzenlenen saldırı sonrası mühür yeniden takıldı. Yaşananlar yarın protesto edilecek.

Kapısına mühür vurulan Diyarbakır'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'nun mührü, yaşanan olaya ilişkin yapılan basın açıklamasından sonra DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından söküldü. Mührün sökülmesi üzerine okul bahçesinde anadillerinde eğitimlerine devam eden öğrenciler yeniden okul binasına girdi.

Kürtçe eğitim vermek üzere açılan üç okuldan biri olan Diyarbakır'daki Dibistana Seretayî ya Ferzad Kemanger-Ferzad Kemanger İlkokulu'na dün açılışı sonrası polislerce takılan mühür bugün yurttaşlar tarafından söküldü. Güne bahçede eğitim görerek başlayan öğrenciler ve yurttaşlar yeniden binanın içine girdi.

POLİS SALDIRDI

Bunun üzerine okul önüne çok sayıda polis yığıldı. Bir süre okul dışında bekleyen polisler daha sonra bahçeye girerek okulu yeniden mühürlemek istedi.

Bunun üzerine okulun önünde okul içinde ve bahçesinde bulunan öğrenciler, velileri ve seçilmiş siyasetçiler, okulun önünde canlı kalkan oldu. Görüşülen polis yetkililerinden okuldan çekilmeleri istendi. Ancak, görüşmeler sonuç vermeyince polisler okulun önünde bulunan öğrenci velileri ve özellikle yaşlı kadınları cop kullanarak darp etmeye başladı.

Polise karşılık veren yurttaşların üzerinde de çok sayıda gaz bombası ve tazyikli su sıkılmaya başlandı.

Polis okula girerek, kapıya yeniden mühür vurdu. Atılan yoğun gaz bombaları ve tazyikli sudan yaşlı kadınlar da etkilenirken, polis yaşananları takip eden basın mensuplarının üzerine de tazyikli su sıktı.

Yaşanan müdahale üzerine yurttaşların polise taşlarla karşılık vermesi üzerine olaylar çıktı. Başlayan olaylar okul çevresindeki ara sokaklarda uzun süre devam etti.

 Ara sokakları ve okul çevresini ablukaya alan polis, bir süre okul bahçesine kimsenin girmesine izin vermedi. Yurttaşların tepkisi ardından polisin okul önünden çekilmesi sonrası yurttaşlar tekrar okulun bahçesine girerek bekleyişe geçti.

YARIN PROTESTO EDİLECEK



Yaşananları protesto etmek amacıyla yarın saat 17.00'de DBP il binası önünden başlayarak kapısına mühür vurulan okul önüne kadar protesto yürüyüşü yapılacağı öğrenildi.


'BİR OKUL KAPATILSA ON OKUL AÇACAĞIZ'

Okulun kapatılmasına tepki gösteren velilerden Hüsniye Özmen, hiçbir baskının ana dilinde eğitim talebinde bulunmalarının önüne geçemeyeceğini belirterek, "Bizler bugüne, baskılara karşı direnerek geldik. Bundan sonra da baskılar bizi asla yıldırmayacaktır. Bugüne kadar çektiğimiz bütün acılar, anadilde eğitim görmek içindi. Şimdi böyle bir okulumuz var ve buna sahip çıkacağız. Bu salonda çocuklarımızı eğitmeye devam edeceğiz. Bir okul kapatılsa on okul açacağız"dedi. 

Remziye Üstün isimli veli ise okulun kapatılmasına çok üzüldüklerini belirterek, "Bir mühür çocuklarımızın anadillerinde eğitim görmelerinden bizi alıkoyamaz. Sabah çocuklarımızla geldik ama baktık bizim okula bile tahammül edememişler ve kapatmışlar. Ama bizler yine de çocuklarımızın salonda eğitim alması için hocalarla konuştuk ve salonda çocuklarımızın ders almasına karar verdik. Hiçbir baskı bizi yıldırmayacaktır" diye ifade etti. 

Sabah çocuklarıyla okula geldiğinde aynı manzarayla karşılaşan velilerden Nurşin Malgi de Kürt halkı olarak kimsenin hakkını elinden almadıklarını dile getirerek, "En doğal haklarımız için mücadele ediyoruz. Kimseye bir kötülük yapmadık. Yeter artık bu zulüm, inkar ve asimilasyon. Çocuklarımız anadillerine eğitim görmesini istiyoruz. Bu hakkımızı istemekten asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Kapısına mühür vurulan okullardan Diyarbakır Bağlar'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu öğrencileri de Kürtçe eğitim hakları engellenmek istenmesine rağmen bu sabah gelmeye devam ettikleri okullarının bahçesinde derslerine devam etti. Okul bahçesindeki çimlerin üzerine oturan öğrenciler, defter kitaplarını açarak öğretmenlerini dinledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İhvan yöneticisi, Katar\'dan Türkiye\'ye geldi

SONRAKİ HABER

100 TL\'lik kirayı ödeyemeyince sokakta kaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...